Co s rybízem

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#31 Příspěvek od BOBOBO »

No dobrý , pecky to nejsou . To se dává celé . U jeřabin jsem pěkně kuličku po kuličce , zde neeee .
BOBOBO

#32 Příspěvek od BOBOBO »

Hlavně žes měl kecy , že to nebublá . Moc lihu ve zbytku života nezažiješ . Stočit , přidat cukr a znovu .
BOBOBO

#33 Příspěvek od BOBOBO »

Stočení a přidání je dobře dělat , dokud ještě kvasí .
BOBOBO

#34 Příspěvek od BOBOBO »

Ještě nám rane vyfoť ty koule . :lol: :lol:
dred

#35 Příspěvek od dred »

Podľa mňa aj ríbezla sa dá "vykostiť" - pamätám si, že sme mali nejaký asi ETA hrúza ťažký robot, kde bol za mlyncom nádstavec na odšťavnenie .. sitkový kovový kužel -z neho odvapávala šťava z ovocia a na výstupe už vychádzala len "sušina" podobná granulám... Robilo / odšťavovalo sa na tom všetko čo sa v záhrade urodilo - hrozno, ríbezla, egreš, malina, jahoda.. kôstkoviny len vylúpané... a otec - vždy to nejako očekoval na cukornatosť... a určil koľko cukru ešte bolo treba pridať či už na lekvár alebo na ovocné víno... A vždy bol ten lekvár dobrý.. víno som vtedy ešte nemohol :lol:
BOBOBO

#36 Příspěvek od BOBOBO »

Asi máš jen mladé dojmy . A že mi této chemie prošlo rukama . Stačila mi kvasná zátka a jazyk . Je v každé kuchařce kolik cukru máš nasypat na jam . Neměli jsme elektrický , ale na lidský sádlo . Co jsem se nakroutil klikou .
dred

#37 Příspěvek od dred »

Máš pravdu - sú to len moje "mladé dojmy", (z detstva) lebo tejto činnosti sa nevenujem.. a ani nemám záujem venovať sa pestovateľskej činnosti.. mám polynózu a všetko čo kvitne je v podstate môj nepriateľ :|
EKKAR

#38 Příspěvek od EKKAR »

Já vám tu mašinku na kliku po prabábě snad vyfotím ... Dělal a doposud ji dělá Porkert a kupodivu i na tu "moji" starou minimálně 80 let pasujou dnešní ND a těsnění, sehnatelný v každejch lepších Domácích potřebách. Je to komplet sada odlitků ze šedý litiny do pískový formy, po odlití hrubě ofrézovanejch a opilovanejch od přetoků v dělicí rovině odlitku, se zarovnaným čelem pod gumový plochý těsnění typu "červená zavařovací gumička", pro povrchovou ochranu žárově pocínovanejch potravinářským cínem (namočením do lázně taveniny). Sejtko je lisem vyseknutej a properforovanej nerezplech, ohnutí z fabriky mělo moc velkej poloměr, musel jsem ho dodatečně poklepat palicí na kovadlině a ohnout do užšího kuželu - ale pak sedlo do vybrání v těle mašinky bez dalších úprav jak riť na šerbél ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#39 Příspěvek od BOBOBO »

Zase kecá , kde by se u bolševika nerez vzal . Já nechápu , jak může furt takhle žvanit . Sám jsem chtěl dopsat , jak mne vždy bralo to obyčocelové sejto . Dnes jsem přemýšlel , zda mám Porkerta vytáhnou na SD z kontejneru ... Zůstal tam sám .... :lol: Vytáhl jsem 2rychlostní stator a trafo pro 80A s regulací odbočkou asi 0,8-1,5V ještě to sem dám ....
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Hubert_79 »

BOBOBO píše:A že mi této chemie prošlo rukama .
Ono kdyby jen rukama, že?
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
BOBOBO

#41 Příspěvek od BOBOBO »

kamarád vždy dodá , nezáviď !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Hubert_79 »

Marně přemýšlím, co by mělo být předmětem té závisti.
EKKAR

#43 Příspěvek od EKKAR »

BOBOBO píše:Zase kecá , kde by se u bolševika nerez vzal . Já nechápu , jak může furt takhle žvanit . Sám jsem chtěl dopsat , jak mne vždy bralo to obyčocelové sejto . Dnes jsem přemýšlel , zda mám Porkerta vytáhnou na SD z kontejneru ... Zůstal tam sám .... :lol: Vytáhl jsem 2rychlostní stator a trafo pro 80A s regulací odbočkou asi 0,8-1,5V ještě to sem dám ....
Jenomže já mluvil o novým ND koupeným bratru před 10 rokama, ty bolševiku. Starý sejtko bohužel prožrala rez, bylo v něm několik děr 0,5cm a větších. V místním Techcentru kam jsem zašel na poradu jestli to jde koupit prodavačka vzala do ruky tu trosku, řekla "Počkejte moment, tohle tady někde mám!" - a po chvíli přehrabávání krabic ve skládku v zázemí prodejny mi přinesla právě nerezový sejtka - A DOKONCE DVĚ, jedno s většíma, druhý s menšíma = hustšíma dírkama ... A když mi dokázala najít i nový kruhový těsnění, byl najednou mlejnek starej skoro století funkční za cenu ani ne stokoruny ... Ty sejtka stačilo jen opatrně sklepat na kuželovým konci kovadliny na menší poloměr a věc fachčí jak nová.

Jinak to nerezový sejtko vypadá takhle, ty šašku: https://www.domacipotreby.cz/orion-nahr ... sti=522637
Cena už je vyšší, tenkrát mě stálo asi polovičku...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Hubert_79 »

Tuhle věc jsme měli (dost možná ještě někde máme) taky. Bylo to v červeno-žlutý krabici a mám dojem (dojem, pazouru do ohně za to nedám), že za totáče to vyráběl podnik Sfinx.
To sítko v tom na 100% nebylo nerezové.
EKKAR

#45 Příspěvek od EKKAR »

Sfinx Český Budějovice dělal v dobách komančérismu a vlády rudýho pentagramu smaltovaný hrnce a kastróly. Dnešní Porkert je jen obchodní jméno, restituce komančema v roce 1948 znárodněnejch původních slejváren se neuskutečnila. Strojky na maso z cínovaný litiny za komárů produkovaly, jestli se nemejlím, Sedlčanský slejvárny ... A opakuju, to nerezový sejtko v tom odšťavňovacím strojku není opravdu původní, ale moderní náhradní díl po dotvarování větším ohybem přesně pasující na místo originálu. Nemusel jsem nic řezat ani obrušovat, velikost plechovýho výseku je správná - nesprávně velkej je jen ohyb kolem podélný osy. Myslím, že to je produkt litomyšlský firmy ORION - ale nemám tušáka, jestli to sekají sami, nebo na to mají subdodavatele - pro mě za mě třeba v PRCácku, pro mě je hlavní, že ten ND existuje, sedí do starý mašinky a hlavně funguje.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“