MP3 modul
Moderátor: Moderátoři
MP3 modul
Zakoupil jsem na Alíkovi tento modul, funguje skvěle, ale vadí mi poměrně velké zpoždění mezi tím, co modul přijme sériově příkaz a tím, kdy začne hrát. Odhaduji to zpoždění tak na 2-3 desetiny sekundy, potřeboval bych, aby reagoval svižněji.
Nemáte někdo odzkoušený jiný, podobný modul, který by fungoval rychleji?
Díky moc.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
To síce ano, ale ak tam on pošle príkaz na playback a ono to, po jeho prijatí, najskôr musí prečítať SD kartu, nájsť súbor v adresári, otvoriť ho, navzorkovať do buffra prvé data - vždy tam bude mať citeľné oneskorenie. Aj ak je to nejaké nekomprimované WAV v PCM. Hudba budiž, ale na zvukové efekty to má nepoužiteľné.Zaky píše:Na svižné reakce by to chtělo přehrávat nekomprimovaná data.
Aby to mal prakticky instant, musel by mať tie zvuky z pamäťovky ešte pred prijatím povelu nasamplované niekde v RAM, aspoň sčasti, s tým že sa zvyšok natiahne ad hoc pri playbacku - ergo výpočtový výkon. A to tieto šikmácke moduly nemajú, a nedajú.
Alebo ten zvukový súbor otvoriť hneď "pri zapnutí" a mať nachystaný seek na časovú pozíciu, miesto otvárania jednotlivých súborov. Lenže seek vôbec nemusí mať dostupný ako príkaz, a navyše i to si vyžiada buffering.
/Tak sa to tiež robilo v dobách dávno minulých, a dal to i 4,77MHz "procesor" bez znateľnej premlky jednotlivých zvukov./
Miniaturne Raspberry Pico 2 dá SD kartu cez SPI a adresuje 520KB SRAM - to už by stačilo na nejaký pársekundový buffer, len holt to nemá onboard zvukový procesor a škriekať to PWMkom po GPIO nemusí byť to pravé orechové.
Klasické RPi má i regulérny audiovýstup, ale to bude už asi kanón na vrabce...
Vyšlo to tiež v AR 3/1995.EKKAR píše:"hlasovej výstup 3 1/2 místnýho voltmetru" . Tu knížku někde mám zastrčenou
Hlas má digitizovaný do 256K EPROMky a vzorkovaný na 6 kHz procesorom Z80.
Tá empétroska zo šikmáckeho modulu je proti tomu hi-fi, nech už má latenciu 0,2s. Ale aspoň to môžeš mať retro: pri tých 6K sa hneď vybaví taký Wolfenstein 3D, kde esesáci jak zrevali Schutzstaffel tak to vyznelo jak "buffalo"
Mozes k nemu pripojit DAC.rampage píše:Miniaturne Raspberry Pico 2 dá SD kartu cez SPI a adresuje 520KB SRAM - to už by stačilo na nejaký pársekundový buffer, len holt to nemá onboard zvukový procesor a škriekať to PWMkom po GPIO nemusí byť to pravé orechové.
Nema. Analogovy vystup je pochybny - PWM cez GPIO piny.Klasické RPi má i regulérny audiovýstup, ale to bude už asi kanón na vrabce...
To, že máme dnes k dispozícii 10e6-krát větší paměti vieme i bez tvojho NÁMĚTu. Ktorý mu je leda tak k hovnu, pretože z toho článku si nezoberie nič. Zvuk načíta z microSD do RAM a má problém s latenciou vyriešený.EKKAR píše:ale s 10x vyšším taktem a 10e6-krát větší pamětí? Já to poslal jako NÁMĚT
- pocitujlasku
Jenomže přesně tak jsem to myslel - JAKO NÁMĚT na to, jak načíst data do paměti s mnohem rychlejším přístupem a tam je držet pro okamžitý použití procesorem/audio syntezátorem, přičemž dneska k tomu máme neskonale dostupnější mnohem rychlejší obvody s nesrovnatelně vyšší kapacitou ve srovnání s technikou před 25-30 lety. Tzn. že já nabídnul MYŠLENKU, ne konkrétní technický řešení - který by se právě na základě tý MYŠLENKY muselo pomocí dnes dostupný technologie pořešit.rampage píše:...To, že máme dnes k dispozícii 10e6-krát větší paměti vieme i bez tvojho NÁMĚTu. Ktorý mu je leda tak k hovnu, pretože z toho článku si nezoberie nič. Zvuk načíta z microSD do RAM a má problém s latenciou vyriešený.EKKAR píše:ale s 10x vyšším taktem a 10e6-krát větší pamětí? Já to poslal jako NÁMĚT
Zkoušel jsem místo mp3 i nekomprimované WAVy, zkoušel jsem různé formáty karty, nic nemělo valný účinek.
Seekování po skladbě tenhle modul pokud vím neumí, navíc já až do poslední chvíle před přehrátím nevím, která "skladba" se bude přehrávat. Navrhuji pro nás do firmy testovací zařízení a na základě několika podmínek se bude aktuálně vybírat, co se přehraje. Jsou to různé povely, číslovky, zvuky, melodie atd. Prostě obsluha přístroje něco udělá, tester něco změří, a přehraje zvukovou instrukci.
A z důvodu, že návrh samotného testeru mi zabírá už rok a asi i další rok zabírat bude, nemám fakt čas se pouštět do vývoje ještě nějakého zvukového přehrávače, potřebuji něco hotového. Njn, nedá se asi svítit, holt ta zvuková odezva nebude okamžitá.
- pocitujlasku