trifokální čočka
Moderátor: Moderátoři
trifokální čočka
Ale jak to funguje uvnitř oka, to se přece pořád stáčí ve směru pohledu. ??
Až jsem čuměl, jaký to byl rozdíl.
Nechal jsem si mírně zhoršit krátkozrakost (levé oko ze 2 m asi na 70 cm, pravé ze 70 cm na asi 40 cm), byl jsem na tento rozdíl zvyklý, na blízko bez brýlí, ale vycházel jsem z toho, že živé čočky umí zaostřit i blíž, ale umělá to neumí.
Sice jsem mohl mít na pojišťovnu obyčejné sférické, ale právě proto, že často jezdím za šera, jsem si radši připlatil: jsou sice taky monofokální a na dálku mám brýle, ale zato mi v noci nevadí světla protijedoucích, a to ani ta vytuněná.
Nabídku bifokálních čoček (trifokální tehdy snad ani v nabidce neměli) jsem za souhlasu paní doktorky s díky odmítl, protože právě za šera by mě asi jeden ostrý obraz podmalovaný neostrým mohl rušit (a co teprve dva neostré obrazy u trifokálních čoček). A odmítl jsem i žlutý filtr "proti škodlivému modrému světlu", protože barvy potřebuji vidět nezkresleně.
U té bifokální a trifokální čočky obvykle ve dne venku potřebuješ vidět do dálky, je vysoká hladina světla a máš stažené zornice na malý půměr, takže se uplatní hlavně střed, který ostří do dálky, okrajová mezikruží ostřící na blízko jsou částečně zakrytá. Mimo jiné se malým průměrem pupily zvětší hloubka ostrosti. Při menší hladině osvětlení se uplatní čočka celým průměrem. Proto do šera je vhodnější monofokální čočka a brýle. O moc víc si z toho nepamatuju, blíž ti to vysvětlí při vstupním vyšetření na klinice.
A ještě jedna zajímavá informace - již implantované čočky nelze vyměnit, jen velmi obtížně při těžkém úrazu oka.