Zdroj pro LED s rychlým startem
Moderátor: Moderátoři
Zdroj pro LED s rychlým startem
Má z toho hrozný nervy. Mně by to bylo naprosto ukradený. Neřeším teď co má muzj šéf za úlet, ale jak mu udělat radost. Nemáte nějakej tip na LED zdroj 12V/15W, kterej by startoval rychleji? Původní letitý Kanlux už se davno nevyrábí.
A kutilmile - nelituju tě
Klidně mu řekni (a nebudeš kecat!), že to je kvůli solárníkům a vůbec kvůli všem těm ekofašounama vynucovanejm občasnejm zdrojům elektriky, který nemají zásobu setrvačnosti jako roztočený turbosoustrojí v jaderkách a uhelkách, takže nesnášejí nárazový zapínací špice. Jednoduchá fyzika. Aby bylo něco stabilní i když to v podstatě stojí na špičce a má to vysoký těžiště, musí to mít určitou minimální zásobu setrvačnosti, jinak to nezvladatelně padá na hubu.ransom píše:Ekkar: To bylo první co jsem navrhnul. Chytnul z toho točky, že nebude po cvaknutí vypínačem čekat než se to rozsvítí.
...
A nebo tak jak to mám já - trafo 11,5V ze staré halogenové lampičky, graetz, kondík, PWM regulátor s 555 a mosfetem - to je místo lineárního stabilizátoru, který by se musel chladit. Tohle řešení mi funguje už přes 15 let. Pásek jsem měnil už 2x, bo se vysvítil.
Stejný zdroj mám i pro LED na kuchyňské lince, tam je ale PWM na potenciometru a jde regulovat jas.
Šéf obeslal obchoďáka od našeho velkoobchodníka dotazem:
"Pane N., 15W zdroj McLED zakoupený u Vás má opožděný start. Uměl byste dodat nějaký jiný, s okamžitým startem?"
Pan N. byl na dovolené a dotaz předal kolegovi, panu J. Což je šéfův spolužák a vyhlášený blbec. Pan J. obratem odpověděl :
"Ahoj, máme skladem McLEDy, to je stejný."
"Ty vole, čet jsi ten můj dotaz?"
"No, jo... Aha, no. Tak nic."
Druhý den šéf poslal panu J. odkaz na zdroj od Panluxu, který by měl mít rychlý start, s dotazem:
"Kdybyste zase brali světla od Panluxu, můžeš mi to tam přihodit?"
Pan J. odpověděl: "Hele, my máme skladem McLEDy, ty by byly hned."
Další se nejspíš brzy dočtete v rubrikách Krimi na běžných zpravodajských webech.
Můj typickej nákup, pokud obsluhuje u pultu (teď povýšil ze skladu do kanceláře, což je vážně průser):
"Tak co to bude?"
"Dvě vývodky M25."
"Ehé, ehé (ťuk ťuk do klávesnice).
"Takže PG16?“
"Né, říkal jsem M25."
"A kolik? Celou krabičku?"
Pokaždý musím fest kontrolovat, jestli mi ukrojil správnej kabel, jestli mi dal správnou dýlku, jestli to správně napsal na dodák a jestli to vůbec mám v koši. Nebo když koupím deset světel a jedno nefunguje. Přijdu za tři hodiny a chci ho vyměnit kus za kus. A von že né, že mi ho vezme na reklamaci, a ať si koupím nový. Co s ním budu kuvra za měsíc dělat?S majitelem máme už roky dohodu, že měníme hned a reklamaci neřešíme. Smysl pro humor kolem 0,25. (Tolik má běžně laboratorní potkan zapojený do výzkumu nemoci z ozáření.)
- pocitujlasku