Klepátko
Moderátor: Moderátoři
Klepátko
Řeším problém s klepátkem, které má na vstupu 24V a 2 spínané země (musí být nezávislé, proto ty diody).
Výstupem reproduktoru (OWS-4065T-4C) je zvuk o frekvenci 500Hz spínaný různě podle toho jaká země je aktuálně připojena. Měl by být tak hlasitý jak jen to jde.
Obvod jako takový funguje dle očekávání, bohužel pouze krátkodobě. Když jej nechám běžet 2 dny v kuse, tak nejdřív reprák začne chrčet a nakonec přestane hrát úplně.
Reproduktor by měl zvládat 2.5W výkonu a pokud počítám správně, tak do nej posílám pouze 1.5W. Marně tedy přemýšlím proč reproduktory odchází.
Obrázek "Signál do reproduktoru" má jiné napětí, protože jsem si hrál s různými odpory ve zpětné vazbě zesilovače.
A kutilmile - nelituju tě
Nejdřív reprák začne chrčet a po nějaké době ztichne úplně. Když ho změřím, tak nemá žádný odpor, tudíž se přepálila cívka co je uvnitř. Když k obvodu připojím nový reprák, tak zase nějaký čas funguje.
Pidirepráček rovněž nemůžeš budit nízkými kmitočty, jinak ho zničíš mechanicky.
Navíc Ole připouští: Specifikace se mohou změnit bez předchozího upozornění. Na požádání může společnost Ole Wolff poskytnout další specifikace, simulační
parametry atd.
A nabízí se jednoduchý dotaz, nakonec napověděl Ransom:
A je vůbec určený k trvalé zátěži při jmenovitém výkonu? Vzhledem ke svým zkušenostem s jinými "renomovanými" výrobci .....
Tady vůbec nejde o renomovanost výrobce. To akorát u nás se kdysi používala norma extrémně tvrdá; tesla udávala u repráků de facto sinusový příkon. Podle dnešních zvyklostí by měly tytéž repráky udané příkony cca pěti až desetinásobné, a bylo by to v pořádku.
asdf
Kmitání zesilovače to být nemůže, protože když reprák odpojím a připojím nový, tak funguje. Opačně když reprák který začal chrčet připojím na druhou desku, tak pořád chrčí.
Ano, C13 má jen 1uF, což je hodnota podle datasheetu zesilovače. Stav 5V větve se po připojení 460uF prakticky nezměnil. Připojil jsem složeninu několika kondíků na nepájivém poli.
HF_Tech a bdn
Zkusil jsem mezi C3 a R12 připojit 10k.
Níže je rozsáhlý obrázek se stavy signálů, nahoře původní stav, dole stav po připojení 10k rezistoru mezi R12, C3 a GND, v tomto pořadí
- Mezi C10 a R12
- Mezi C10 a R12 detail
- Paralelně na reproduktoru
- Paralelně na reproduktoru detail
Ve schématu je chyba, R12 není 36k, ale 75k.