Sluchátkový lampový zesilovač Nobsound 08 E
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- jirka5
To, co popisuje Ekkar, však nastalo tak v polovině 60. let, kdy už byla plně zvládnuta výroba kapesních přijímačů. Rádia se tenkrát začala označovat počtem tranzistorů, např 13-Transistors, přičemž třeba 6 tranzistorů nemělo reálnou funkci, nebo bylo zapojeno jako diody, nebo se jednalo o výmět, který v zapojení neměl funkci žádnou. Na neznalého zákazníka to ovšem působilo bombasticky, ten si myslel, že čím více tranzistorů, tím lepší zboží si kupuje (čím víc pruhy, tím víc Adidas...). Tato praxe se uplatňovala zejména u asijské produkce z dálného východu (Hong-Kong, Malaysia, Jižní Korea...). Tato rádijka, která ve svých zemích stála asi tolik, jako bonboniéra, pronikla různými cestami taky k nám, kde jsme je taky z neznalosti obdivovali...
Jestliže jsem napsal toto:Lukas-Peca píše:EKKAR: to jsou hrozné kecy vycucané z prstu, žádné rádio nikdy nemělo osazené lampy jen na oko, s tím přišli až asiati v posledních letech.
pak to znamená, že mi to ten děda vyprávěl jako malýmu klukovi, kterej mu koukal přes rameno, jak se vrtá v Klasikovi a případně v Mánesovi. Psala se polovička "sedmdesátek", o nějaký Áziji se vědělo akorát podle protestů proti válce ve Vietnamu a podle toho, že pokud byl v tu dobu prvostupňovej školáček levák, tak místo plnicím perem moh psát "čínou" neboli z Kitaje dováženým tenkohrotým kuličkovým perem. A jestli si to vymyslel on, tak si můžeš stěžovat na nádraží u pátýho vexlu, protože to je víc jak 22 roků, co nabral kurs k nebeský bráně.EKKAR píše:... Můj děda mi vyprávěl, jak za první republiky, když začínalo vysílat rádio a pokročilo se poněkud dál za éru krystalek, byl ukazatelem kvality přijímače počet lamp v zapojení. ...
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Trochu jiné to bylo v Americe, tam se dělala luxusní rádia pro snoby s absurdním počtem lamp, ale ani tam ty lampy nebyly zapojené jen tak, aby žhavily.
Ale o dani z lamp jsem neslysel, ta se platila v prodejni cene radia nebo jak? Tusim,ze tehda byla radia nejak registrovana na ministerstvu post a telegrafu, tak jesi ti neco vybirali? To by pak vyrobci mohli prodavat treba 3-lampovku s patici navic a kdo by chtel, tak by si dokoupil lampu a prepinacem aktivoval dalsi stupen
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Pokud se ale platila dan za kazdou lampu - i kdyz si kupoval nahradni, tak to prece pak nesouviselo s tim, kolik mas lamp v radiu. To jen pri koupi noveho radia. Kdybys mel i jen jednolampovku, ale honil ji casto a kupoval casto nahradni lampy, tak zachvili zaplatis na dani vic nez nekdo s 3-lampovkiu kterou zapne jen obcas a lampy mu drzi...
Takový škatuli se říkalo "eliminátor", protože eliminovala = rušila potřebu mít žhavicí a anodovej zdroj v podobě chemickejch = galvanickejch baterií.RayeR píše:Jj, nebo nekde sem videl truhlicku na DC (anodovou a zavici baterii) a kdyz si chtel AC tak k tomu byla plechova krabice s trafem a usmernovackou...
...
A kutilmile - nelituju tě