Driver ručkových ukazatelů - jak funguje?
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
Co se týká těch mikrokroků, nechtěl jsem do toho zabředávat, ale evidentně to některým nedá spát tak budiž. Tyto motorky mají ne úplně obvyklou sekvenci krokování, mají 6 half step na cyklus, ne 8 jako standartní 2fázové steppery. Konce vinutí obou cívek mění své úrovně vždy současně, proto to tak i vychází. Tohle je i důvod proč je v DS driveru napsán ten podivný 1/12 mikrokrok. Po odpojení a připojení napájení se rotor vrátí do polohy ve které byl i když je v mikrokroku, on se bez proudu v cívkách prakticky nehýbe, přitáhne se jen když je maličký kousek od pólu, takže ztráta kroku nehrozí. On prakticky nemá sílu pohnout převody, protože je to jen maličký magnet v díře z jednoho tvarovaného plechu.
Ale na teorii že v autě 150mA nehraje roli asi něco bude. Jen jsem si to chtěl pro jistotu ověřit od někoho kdo s tím driverem v reálu dělal. Další co bych chtěl vědět je, že ty obvody mají 2xVcc pin, tak jestli jeden není na napájení logiky a druhý na bridge, jak to u driverů bývá. To by můj problém taky řešilo. Já těch motorků budu mít v panelu 10ks a prostě si nemůžu dovolit aby to žralo 400mA (v nejnepříznivějším případě). Jako že není problém ty sekvence naprogramovat do MCU (a asi to tak i dopadne), ale zas nechtěl bych to dělat zbytečně.
- Artaban001
https://www.didel.com/picg/doc/DocLimot.pdf
Funguje to takto:
Po prvním přivedení napájení (svorka 30-stálé napájení) se ručičky "setřepou" na nulový doraz a přestanou být napájeny, budíky se uspí a neberou prakticky žádný proud (jen na udržení paměti palubního počítače a běh hodin).
Po zapnutí klíčku (svorka 15) ručičky najedou do své polohy a tam drží díky trvalému proudu do cívek. Poznám to tak,že ručičkami nejde volně otáčet a musel bych překonat určitou sílu.
Ale i tak zpravidla budíky se čtyřmi motorky a velkým monochromatickým (podsvíceným) displejem odebírají provozní proud cca 200-400mA
- martinkopp
Jakože není problém použít nějaké dva malé full bridge drivery a tu krokovací sekvenci si naprogramovat, ale jednodušší by bylo použít jeden chip na 4 budíky, než tohle. Standartní stepper drivery nejspíš použít nepůjdou, nebo se mohou chovat podivně, vzhledem k těm požadovaným šesti half step krokům místo standartních osmi. Nejspíš to bude mít něco společného s konstrukcí tohoto "motoru", ale nechce se mi to zkoumat, když píšou že to tak má být, tak to tak raději udělám. Šel by použít některý z lepších driverů do kterých se dá tvar mikrokrokové sinusovky nahrát jako tabulka, ale to mi zas přijde jak kanon na vrabce a takove chipy nestojí pětikačku.
Artaban001: "Lavet type stepping motor" vypadá konstrukčně velice podobně, ale tohle je něco úplně jiného. Co se týká řízení, u rafičkových motorků jde víceméně o klasický 2fázový krokový motor.
- martinkopp