Porovnával jsem Agfu PE36, 46, 66 na stejných 15cm modrých cívkách a nejmenší návin je u 36, u 46 je střední a u 66 už návin lícuje s okrajem cívky. Všechny pásky jsou navinuty správným tahem. Není to tím, že se na stejný průměr cívky musely vejít různé metráže pásku a taky nějaké výrobní tolerance síly pásku atd.?Hill píše: Zajímavé ale je, že TP18 nějak nabobtnal a o fous přesahuje okraj cívky, a to i při rychlém převíjení. S tahy unašečů to tedy asi nemá, co dělat.
Magnetofonová nostalgie (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
- TheLastUnicorn
Já s tím mám zkušenost takovou, že mi ty BASFy začaly špinit po přestěhování celé fonotéky do jinéhu prostředí (Nepatrně vyšší vlhkost a více kolísající teplota). Pak začaly špinit i ty pásky, které to nikdy nedělaly. Bude to tedy také o kvalitě skladování a tak jako tak u těch pásků nikdo nepředpokládal živostnost až do dneška. AGFA a Maxell měly prostě ten výrobní proces co se týká mechanických vlastností pásků natolik vymakaný, že byla jedna šarže jako druhá. V Ludwigshafenu se třeba někdy ve výrobě něco nepovedlo a projevilo se to až po letech.TheLastUnicorn píše:Měl jsem i pásky BASF koupené v DE a byl s nima úplně stejný problém. Spíš mi to přijde jako nějaký problém určitých sérií...
Bude to pořád něco ukazovat, i zesílený šum, protože SP210 má nevypínatelnou záznamovou automatiku. Ale rozdíl vidět bude.
Co tak si vypůjčit třeba zapojení z B100?
S tím čtvercovým indikátorem to chodit bude, prostě trimrem nastavíš citlivost tak, aby ručka se signálem ukazovala 0 dB.
O tom profilovém měřáku nevím, jakou má citlivost, třeba tam bude něco ukazovat taky i v tomto zapojení.
Môžem potvrdiť. Keď mi brácha v 70" rokoch odovzdal, po spárení s švagrinou, na krk kopírovanie LP, tak som zistil, že sa tie BASFy nejak ,,olupujú". Mal som šťastie, že som vtedy žil v PB, kde v PRIORe a v Elektre nebol problém kúpiť 15cm kotúče AGFA a BASF a to dokonca v oboch modifikáciach a ešte občas, bielo modré papierové krabičky pások SCOTCH. Už po pár mesiacoch som zistil, že ešte do nedávna kvalitné BASFy sa začali hneď z kraja olupovať a zostávala čistá priehladna fólia. Našťastie, bol som naučený začínať nahrávky až po 1 minúte od návinu. Niečo podobné sa už stávalo u pások SCOTCH (vymizli práve koncom 70" rokov, stáli tiež 155 Kčs), ktoré, mimochodom, podľa mňa, hrali na našich mgf B100 najlepšie (predmagnetizácia im sedela), boli iba tenšie a náchylné na ,,podmotanie sa" medzi návin a cievku pri zle fungujúcich brzdách magiča. Často mávali z toho hlavu v smútku majitelia B400 v mojom okolí...Hill píše:BASFky provezené z Bavorska nešpoiní dodnes, zatímco ty prodávané u nás měly horší soudržnost aktivní vrstvy s podložkou, začalo to okrajovými stopami...
Skrátka, začal som nakupovať už iba AGFA, tam nebol žiadny problém, ale aj tá aj iné značky po r. 1982 nejak postupne z Elektra a Prioru vykapali a stali sa podpulťákmi...