Řízení horizontky

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

Zase kecy v kleci. Tak tím to určitě nebude, snímače na pravítkách stály, ohýbal se jen kabel v pravítkách.
Udělal jsem pokus s VN zdrojem. Vždy jednu žílu jsem připojil na 5KV proti ostatním. Našel jsem čtyři žíly, co se i v statickým stavu bez pohybu kabelu prorážely na jinou žílu už kolem 1000V. Ostatní proti sobě držely. Takže ohýbáním se v těch hrbolech, co dělá twist, dvě žíly proti sobě prodřely.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Alebo sa zlomil drotik a prepichol izolaciu. Videl som takto skratovane kable na roznych napajacich adapteroch a nabijackach.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Kabel zkrácenej, namontovanej zpět. Pokud je vřeteno na sloupu asi do metrové výšky, tak to odměřuje, pokud vyjede na sloupu 1,5 a více metrů, zase to přestane měřit a kabel reaguje na pohyb v jiným místě. Takže kabel je načatej ve více místech, tak se musí vyměnit celej.
Otázka je, co tam dát. Původní má 8 párů, 2 páry nezapojený, průřez asi 0,1 - 0,15 mm², obal z celofánu, pak cínovaná punčocha a nakonec PVC izolace, celkový průměr 6 mm. Pancéřka má vnitřní průměr 7mm. Takže potřebuju 6 párů ale protože je napájení dělaný třema vodičema paralelně, v nouzi by mělo stačit dvěma a pak jen 5 párů. Koukal jsem na TME, kabelů twist i netwist pro řetězový lávky hafo. Ty by měly být na ohyb odolnější. Ale twisty mají nejmenší venkovní průměr 7,2 mm a to do pancéřky nikdo nedostane. Takže to bude muset makat s desetižilou bez twistu. U snímače je tvarovač, tak to doufám skrz cca 4,5 m kabelu proleze.
Jirka

Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

Tak problém s odměřováním pokračuje. Makalo to 14 dní a blblo čím dál víc. Mezi tím dorazil nový kabel, tak jsem ho napájel do kulatýho vojenskýho VŠ24B11Š1V2 konektoru a vlastní sondy. Bohužel, od tý doby ani ťuk. Všechno 2 x proměřený na propojení mezi VŠ konektorem a vysílačem SN75ALS194 v sondě pravítka. Šlus mezi žílama nikde není. 7ALS194 je čtyřnásobnej diferenciální linkovej vysílač. Zapojený jsou jen tři vysílače pojmenovaný -F1, +F1, -F2, +F2, -REF a +REF. Ty F-ka by měly být inkrement signály posuvu na obě strany, podobně jako u PC myšáka. REF by měl být nějaký ojedinělý referenční bod pravítka.
Na příslušný dvojci je vždy na jednom výstupu log H a na druhým log L. To je asi správně. Bohužel na oscilu se posuvem po pravítku signály nemění ani na jednom výstupu. Napájení +5V na desce je.
Kouknul jsem se do vlastního fotosnímače. Princip netuším, jdou do něj tři páry z desky s 75ALS194. Pak tam jde ještě jeden pár a ten je připojen pravděpodobně na infra ledku či co to je. Mobilem není vidět, že by svítila. Je to nějaky divný, na tý asi infraledce kolísá napětí mezi 0,76 až 0,92V. Na sériovým odporu s ledkou žádnej úbytek není. Ta ledka by měla svítit po inicializaci displejový jednotky trvale, ostatní osy měří po zapnutí odměřování trvale. No jestli je v háji ta infraledka, tak to je asi konečná...
Není tu někdo, co s tím má nějaký zkušenosti? Problém je, že od roku výroby 2005 už výrobce skončil.
Jirka

BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

po 10 letech bys to moh vyfotit .
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

To napatie je nejake male. Ked netecie prud, tak by tam malo byt logicky plne napatie.
eleferner

#22 Příspěvek od eleferner »

Dival ses oscakem, co leze dovnitr a ven z kabelu? Ten 74ALS194 budi kabel natvrdo nebo pres "neco"? V te dobe se delavalo primitivni impedancni prizpusobeni kabelu, kdy se na vystup TTL zapojila vhodna odporova sit (a na konci kabelu taky). To samozrejme fungovalo pouze pro konkretni typ kabelu. Kdyz jsi ho vymenil za uplne jiny, tak muzou byt hrany signalu tak rozmazane, ze to prijimac nepobere.
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

75ALS194 je výstupama přímo na kabel, žádný odpory tam nejsou. Je to diferenční linkovej vysílač a ten žádný přizpůsobení podle datašítu nepotřebuje. Jak jsem psal, při pohybu po pravítku žádný pulzy nejsou ani na jednom výstupu, F a RES ani na vstupu 75ALS194.
Problém je, že žadný signály nejsou ani na vstupu do desky vysílače, kde jsou zase 3 páry velejemných drátků vedoucí do vlastní optiky pravítka. Napájení tam všude je, problém nejspíš bude v infradiodě, co svítí skrz pravítko na fotosnímače. Jak jsem psal, je na ní divný napětí kolem 0,8V a žádnej proud.
Asi to je konečná, ta ledka bude nejspíš součástí kalibrovanýho optickýho snímače pravítka a tím pádem home made neopravitelný. Všechno je zakapaný barvou a ledka je přitažená inbusem tak malinkým, že jsem ani netušil, že takovej existuje. Všecko to je strašně malinký stačí porovnat s palcem jak to držím při focení.
Dokumentace desek pravítka žádná, asi to bude dost drahý nový a je otázka, jestli je to nějak normalizovaný a konektorově, pulzově a převodem kompatibilní s jiným systémem.
To jsem BOBO zvědavej, co z fotek vybádáš...
Přílohy
Optika1.jpg
Optika1.jpg
optika2.jpg
optika2.jpg
zespoda.jpg
zespoda.jpg
zezhora.jpg
zezhora.jpg
Jirka

Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

Ještě jsem to trochu zkoumal. Na desce je hlavní šváb RLX40i, což je:
monolitický integrovaný obvod, který převádí vstupní sinusové/kosinusové signály a také analogový referenční signál na digitální signály s nastavitelným dělicím faktorem (1, 2, 3, 4, 5, 8, 10).
Monolitický převodník produkuje dva ortogonální digitální inkrementální výstupní signály Aout a Bout.
Šířka referenčního impulsu (Riout) je elektricky volitelná mezi 90º a 180º.

Signály z ledek jsou zesíleny čtyřnásobným operákem 064. Vypadá to, že je použito diferenční zapojení se šesti ledkama. Když jsem se koukal na optiku mikroskopem, tak před ledkou je clonka se šesti otvory, která odpovídá rozložení šesti fotodiodám za pravítkem. Na těch diodách se žádnej signál ani nehne, určitě je to nesvítící ledkou. Teď ještě zjistit, jestli je vadná a nebo jestli odešlo její spínání nebo spíš řízení jejího konstantního proudu.
edit: tak ledka se zobrazuje na T4 testeru opravdu jako ledka s Uf 1,35V a C 19pF. Ledku jsem připojil přes odpor 220R na laboratorní zdroj a už při 1,5V odměřování maká. Takže závada bude opravdu v řízení ledky ať jen spínání, nebo zdroji konstantního proudu. Asi to budu muset zreverzovat, jak je to zapojený a co chcíplo.
Naposledy upravil(a) Celeron dne 10 zář 2025, 11:47, celkem upraveno 1 x.
Jirka

BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

Chtěl jsem vidět to pravítko .
Celeron

#26 Příspěvek od Celeron »

Tak to určitě z profilovanýho pouzdra s vodícíma kolejnicema s rozvírací gumovou clonou tahat nebudu, ani nevím, jak tam drží a jak ho vytáhnout.
Jirka

BOBOBO

#27 Příspěvek od BOBOBO »

Asi to bude votom .
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

S tebou je teda komunikace. :roll: Proč bych měl kvůli tobě kuchat pravítko, kde hrozí že by taky mohlo prasknout? To neznáš zásadu, že co funguje se neopravuje (nerozebírá)?
Jirka

BOBOBO

#29 Příspěvek od BOBOBO »

S tebou to je , jak s hrbatým na šukačce . Takže za A bych vyměnil elektroniky , za B kontrola pravítka . Kde jsou ty neomylný ódy na kabel .
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

Našel jsem přerušený odpor 1206 222 ve zdroji konstantního proudu. Po odpájení se nejevil jako spálený ani prasklý, což jsem už párkrát řešil. Proud skrz infraledku je 20 mA a odměřování na stole maká.
Dopoledne jsme to namontovali na horizontku. Na stůl jsme přidělali doraz na plným výsuvu vřetene a druhej na minimálním výsuvu, což je 1250 mm. Asi 10 x jsme s vřetenem (na kterým je opravovaný odměřování) přejeli od dorazu 0 k dorazu 1250, jak pomalu, tak rychle. Makalo to s tolerancí 1 setina mm, opakovaně. Pak jsme to ještě zkusili ve funkci odčítání polohy vřetene proti posuvu stolu. Stále to makalo na setinu mm. Takže majitel prohlásil, že je naprosto spokojen.
Tak na starý kolena jsem se seznámil s něčím, co jsem před tím nikdy neřešil.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“