Řízení horizontky
Moderátor: Moderátoři
Udělal jsem pokus s VN zdrojem. Vždy jednu žílu jsem připojil na 5KV proti ostatním. Našel jsem čtyři žíly, co se i v statickým stavu bez pohybu kabelu prorážely na jinou žílu už kolem 1000V. Ostatní proti sobě držely. Takže ohýbáním se v těch hrbolech, co dělá twist, dvě žíly proti sobě prodřely.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Otázka je, co tam dát. Původní má 8 párů, 2 páry nezapojený, průřez asi 0,1 - 0,15 mm², obal z celofánu, pak cínovaná punčocha a nakonec PVC izolace, celkový průměr 6 mm. Pancéřka má vnitřní průměr 7mm. Takže potřebuju 6 párů ale protože je napájení dělaný třema vodičema paralelně, v nouzi by mělo stačit dvěma a pak jen 5 párů. Koukal jsem na TME, kabelů twist i netwist pro řetězový lávky hafo. Ty by měly být na ohyb odolnější. Ale twisty mají nejmenší venkovní průměr 7,2 mm a to do pancéřky nikdo nedostane. Takže to bude muset makat s desetižilou bez twistu. U snímače je tvarovač, tak to doufám skrz cca 4,5 m kabelu proleze.
Na příslušný dvojci je vždy na jednom výstupu log H a na druhým log L. To je asi správně. Bohužel na oscilu se posuvem po pravítku signály nemění ani na jednom výstupu. Napájení +5V na desce je.
Kouknul jsem se do vlastního fotosnímače. Princip netuším, jdou do něj tři páry z desky s 75ALS194. Pak tam jde ještě jeden pár a ten je připojen pravděpodobně na infra ledku či co to je. Mobilem není vidět, že by svítila. Je to nějaky divný, na tý asi infraledce kolísá napětí mezi 0,76 až 0,92V. Na sériovým odporu s ledkou žádnej úbytek není. Ta ledka by měla svítit po inicializaci displejový jednotky trvale, ostatní osy měří po zapnutí odměřování trvale. No jestli je v háji ta infraledka, tak to je asi konečná...
Není tu někdo, co s tím má nějaký zkušenosti? Problém je, že od roku výroby 2005 už výrobce skončil.
Problém je, že žadný signály nejsou ani na vstupu do desky vysílače, kde jsou zase 3 páry velejemných drátků vedoucí do vlastní optiky pravítka. Napájení tam všude je, problém nejspíš bude v infradiodě, co svítí skrz pravítko na fotosnímače. Jak jsem psal, je na ní divný napětí kolem 0,8V a žádnej proud.
Asi to je konečná, ta ledka bude nejspíš součástí kalibrovanýho optickýho snímače pravítka a tím pádem home made neopravitelný. Všechno je zakapaný barvou a ledka je přitažená inbusem tak malinkým, že jsem ani netušil, že takovej existuje. Všecko to je strašně malinký stačí porovnat s palcem jak to držím při focení.
Dokumentace desek pravítka žádná, asi to bude dost drahý nový a je otázka, jestli je to nějak normalizovaný a konektorově, pulzově a převodem kompatibilní s jiným systémem.
To jsem BOBO zvědavej, co z fotek vybádáš...
monolitický integrovaný obvod, který převádí vstupní sinusové/kosinusové signály a také analogový referenční signál na digitální signály s nastavitelným dělicím faktorem (1, 2, 3, 4, 5, 8, 10).
Monolitický převodník produkuje dva ortogonální digitální inkrementální výstupní signály Aout a Bout.
Šířka referenčního impulsu (Riout) je elektricky volitelná mezi 90º a 180º.
Signály z ledek jsou zesíleny čtyřnásobným operákem 064. Vypadá to, že je použito diferenční zapojení se šesti ledkama. Když jsem se koukal na optiku mikroskopem, tak před ledkou je clonka se šesti otvory, která odpovídá rozložení šesti fotodiodám za pravítkem. Na těch diodách se žádnej signál ani nehne, určitě je to nesvítící ledkou. Teď ještě zjistit, jestli je vadná a nebo jestli odešlo její spínání nebo spíš řízení jejího konstantního proudu.
edit: tak ledka se zobrazuje na T4 testeru opravdu jako ledka s Uf 1,35V a C 19pF. Ledku jsem připojil přes odpor 220R na laboratorní zdroj a už při 1,5V odměřování maká. Takže závada bude opravdu v řízení ledky ať jen spínání, nebo zdroji konstantního proudu. Asi to budu muset zreverzovat, jak je to zapojený a co chcíplo.
Dopoledne jsme to namontovali na horizontku. Na stůl jsme přidělali doraz na plným výsuvu vřetene a druhej na minimálním výsuvu, což je 1250 mm. Asi 10 x jsme s vřetenem (na kterým je opravovaný odměřování) přejeli od dorazu 0 k dorazu 1250, jak pomalu, tak rychle. Makalo to s tolerancí 1 setina mm, opakovaně. Pak jsme to ještě zkusili ve funkci odčítání polohy vřetene proti posuvu stolu. Stále to makalo na setinu mm. Takže majitel prohlásil, že je naprosto spokojen.
Tak na starý kolena jsem se seznámil s něčím, co jsem před tím nikdy neřešil.