VF TTL signal - driver pro LED

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
HF_Tech

#16 Příspěvek od HF_Tech »

ondraN píše:To bude chtít zavřít do poctivé železné bedny, jinakto bude skvělý krátkovlnný vysílač.
Není potřeba. VCSEL diodu jsme napájeli 350mA na 10MHz a nějaké extra rušení pozorováno nebylo. A to je věc stará 20 let 8-)
Artaban001

#17 Příspěvek od Artaban001 »

Co jsem viděl podobný "Zapper", tak používal výbojku podobnou těm, co jsem vykuchal z tyčových zkoušeček VN, akorát byla mnohokrát větší. Sám jsem viděl růžový výboj, ale v prospektu jsem viděl, že dělají víc barev, takže je to asi celkem jedno.
Takže bych osobně zvolil LED červené barvy, neboť 680nm světlo má údajně léčivý účinek i samo o sobě.
martinkopp

#18 Příspěvek od martinkopp »

V klidu ledku napájej DC a nelam si hlavu nějakými mosfety. Učinek bude naprosto identický. Zadavatel je imbecil, jestli ho nezkásneš ty, zcela nepochybně se nechá oškubat někým jiným, takže žádné výčitky svědomí. :D
HF_Tech

#19 Příspěvek od HF_Tech »

Úplně identický to není. Když rozblikáš červenou a modrou na správné frekvenci, tak to u citlivějších jedinců vyvolá zvracení nebo epileptický záchvat.
Mám to úspěšně odzkoušeno a nejzajímavější je, že není potřeba ani nějaká velká intenzita světla.
Docela se divím, že to Danyk ještě nepublikoval.
martinkopp

#20 Příspěvek od martinkopp »

Když rozblikáš jakékoliv světlo správnou frekvencí tak u epileptika vyvoláš záchvat. To se ale bude sotva týkat jednotek MHz :-)
czdevil

#21 Příspěvek od czdevil »

Na 3MHz bych se záchvatů nebál… :)
Nicméně, teď jsem se zahrabal do výběru IC budiče a je jich překvapivě hodně… (nikdy jsem ho nepoužil). Nemá někdo (dobrou) zkušenost s konkrétním typem na podobné frekvenci?
czdevil

#22 Příspěvek od czdevil »

martinkopp píše:V klidu ledku napájej DC a nelam si hlavu nějakými mosfety. Učinek bude naprosto identický. Zadavatel je imbecil, jestli ho nezkásneš ty, zcela nepochybně se nechá oškubat někým jiným, takže žádné výčitky svědomí. :D
Rozdíl mezi 3MHz a DC se okem opravdu nepozná, ale nechci nikoho šulit. Přání klienta se ctí…
Tím nechci vyvolávat žádné Flame o Ezo… to jde mimo mě. Může to být zajímavá konstrukce… :)
HF_Tech

#23 Příspěvek od HF_Tech »

czdevil píše:Na 3MHz bych se záchvatů nebál… :)
Nicméně, teď jsem se zahrabal do výběru IC budiče a je jich překvapivě hodně… (nikdy jsem ho nepoužil). Nemá někdo (dobrou) zkušenost s konkrétním typem na podobné frekvenci?
Když neřekneš proud, jakým chceš krmit LED, tak nemá cenu špekulovat.
Na 100mA třeba stačí tranzistor za korunu a hradlo za 5Kč.
czdevil

#24 Příspěvek od czdevil »

No, asi budu pouzivat klasicke 5mm LED diody ve vetsim mnoztvi - pocitam matici 20 paralelnich vetvi x 10 cervenych LED v serii. Pro kazdou vetev uvazuju separatni spinani a asi i zdroj konst. proudu neb seriovy odpor by asi zbytecne topil.
Kazdou vetev chci spinat samostatne z duvodu mensi parazitni kapacity.
To my dava cca. 20-25 mA na kazdou vetev.
Napajet by to cele mel 24V zdroj...
Takze myslis ze driver(y) a MOSFET spinani by byl overkill?

PS asi si k tomu vecer sednu a zkusim to spinat klasickym tranzistorem, mozna to opravdu bude OK (a neupecu ho) a v jednoduchosti je krasa :)
martinkopp

#25 Příspěvek od martinkopp »

Klasickou ledkou končíš někde v desítkách kHz (v lepším případě). Takže si mosfet můžeš ušetřit, případně tam dát jakýkoliv. Nebude to mít vliv nejen na účinky, ale ani na charakter světla. :D
HF_Tech

#26 Příspěvek od HF_Tech »

martinkopp: Hold my beer :)
I tu nejblbější GaP zelenou rozblikáš na 3MHz. Obyčejné červené běžně končí až někde nad 30MHz. No problem.
http://ronja.twibright.com/schematics/m ... mitter.png
czdevil

#27 Příspěvek od czdevil »

To je zajímavé zapojení… ale, nejsou ty TTL hradla v paralelním zapojení trochu divočina? :)
Jinak v mém pojetí, darlington s klasickými spínacími tranzistory se zdá funkční bez potíží, zkoušel jsem to až do 10MHz, ani to moc netopí… červené LED dostávali 25mA…
lesana87

#28 Příspěvek od lesana87 »

czdevil píše:To je zajímavé zapojení… ale, nejsou ty TTL hradla v paralelním zapojení trochu divočina? :)
Kdyby ses lépe koukl, tak to nejsou TTL hradla, ale CMOS a ty se dají řadit paralelně bez problémů.
czdevil

#29 Příspěvek od czdevil »

Nojo, HC… moje nepozornost, omlouvám se za nesmyslnou poznámku.
HF_Tech

#30 Příspěvek od HF_Tech »

Na 25mA nepotřebuješ darlington. Spíš se divím, kde a jak tu frekvenci měříš, protože darlington je z principu lemra líná a spínací rychlostí zrovna nevyniká.

To zapojení s hradly fungovalo velice dobře. Bralo to signál z převodníku přes koaxiální kabel, zajistilo to kompenzaci rozdílné rychlosti ton a toff LED diody a bylo to schopné opticky přenášet internet závratnou rychlostí 10Mbps na 1,5km. V té době uměly wifiny 2Mbps.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“