HotAir, Yihua 850, schéma

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bdn

HotAir, Yihua 850, schéma

#1 Příspěvek od bdn »

Měl by prosím někdo zkreslené schéma této horkovzdušné stanice HotAir 850?
1/ O co jde? Číňan ušetřil 4 šroubky a namísto nich použil oboustrannou lepící pásku. DPS chytnul k panelu přes potencimetry a oboustrannou pásku.
Než začnu tu pásku odlepovat, abych se dostal k obrazci DPS, tak se raději ptám...

2/ Stanice je na opravu. Vzduchová pumpa hrčí, ale nemá tlak. Po připojení této pumpy do "zdravé" stanice HotAir 850, výsledek: pumpa jede OK.

3/ Zkusil jsem vyměnit triak, původní BT134-600E za nový BT136-600D (byl skladem). Ale průběh na svorkách je poněkud podezřelý... viz. foto níže.
Osciloskop je napájen přes oddělovací trafo 220V/220V a přes odporový dělič 1:2 z bezpečnostních důvodů.

http://yihua-soldering.com/product-3-3- ... en/147681/
Přílohy
pic01.jpg
DPS btm
DPS btm
pic02.jpg
DPS top
DPS top
pic03.jpg
průběh na svorkách pumpa přes přípravek
průběh na svorkách pumpa přes přípravek
Naposledy upravil(a) bdn dne 11 zář 2025, 19:43, celkem upraveno 1 x.
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Tady máš všechna schémata, která jsem sehnal v době, kdy jsem měl Aoyue 850. Jestli a jak moc se to shoduje, to musíš posoudit sám.

(max. 30 stažení, max. do 18.9.2025)
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
bdn

#3 Příspěvek od bdn »

@JirkaZ díky za schémata
Ta moje PCB "elektronika" je ještě nějaká hloupá verze. Žádné IO ani tranzistory. Pouze 3x triak, diaky, D., kondenzátory a odpory, relátko.
Dnes jsem měřil na "zdravé" stanici 850 a průběh napětí na pumpě je stejně "divný" jako u "nemocné".
Zkusím jako zátěž namísto pumpy zapojit žárovku jako odporovou zátěž, jestli bude nějaká změna.
Zkoumání přesunu na pumpu samotnou, udělám ještě test pumpy při 100% sinus 230V.
Přílohy
pic05.jpg
pic05.jpg
bdn

#4 Příspěvek od bdn »

Nově test, namísto pumpy odporová zátěž - žárovka 100W. Spínání triaku vypadá OK. Ten "divný" průběh z obr. z minula má asi na svědomí ta pumpa - indukční zátěž, která navíc tahá uvnitř jádro.
Když je knoflík na 100%, a pumpa na max. , tak výstup vzduchu z pumpy nafoukne v pohodě mikroténový sáček. V okamžiku, kdy se výstup vzduchu z pumpy připojí na originál hadici, průtok je velice slabý. Buď je nějaká chyba přímo v pumpě nebo někde zvýšený "odpor" po cestě mezi pumpou a tryskou hot air.
Přílohy
pic06.jpg
pic06.jpg
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

kdysi jsem podobnou mrchu měl , kompresor byl realizovaný motorem s dvěma protichůdnými ojnicemi, které pohybovaly gumovými měchy, ty měchy trpěly na praskliny a daly se podobné koupit v akvaristice jako náhradní ke vzduchovadlům.
JirkaZ

#6 Příspěvek od JirkaZ »

Nějak úplně nechápu, proč jsi nezačal mechanikou... Já jsem u toho Aoyue velmi záhy vyměnil hadici za vyztuženou, protože původní se splácávala a tuším že i praskla.

Kromě toho hadicí vedou vodiče k "ručce", takže tam samozřejmě vyšší průtočný odpor je. S tím ale nic nenaděláš, leda tenčí vodiče a silnější hadici. Můžou ovšem být třeba netěsnosti u prostupů vodičů do a z hadice atd.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

bdn

#7 Příspěvek od bdn »

Opraveno. Na Allegro koupena nová pumpa za 500 CZK. KOMPRESOR PRO PÁJECÍ STANICI YIHUA WEP 968DA++ 872D 852D+
Vše sedí, akorát se narouboval konektor ze staré pumpy na novou.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Není kvůli těmhle problémům s hadici nakonec lepší HotAirka bez hadice a pohonem v ručce?https://www.hotair.cz/detail/pajeni/hor ... 59d-i.html Mám ji asi dva roku a zatím žádnej problém. Vyfuněl jsem s ní komplet spoustu různých desek.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaZ

#9 Příspěvek od JirkaZ »

Nějak mi ta oprava přijde zcela nelogická... Budu jen citovat:
Po připojení této pumpy do "zdravé" stanice HotAir 850, výsledek: pumpa jede OK.
V okamžiku, kdy se výstup vzduchu z pumpy připojí na originál hadici, průtok je velice slabý.
Opraveno. Na Allegro koupena nová pumpa za 500 CZK.
Postrádám v tom jakoukoliv logiku...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“