Didaktik M

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od PabloX »

OT: Kedysi som si takto zničil Didaktik GAMU (asi 5. trieda na ZŠ) - meral som, ktoré napätia sú na ktorých pinoch toho DIN konektora a hrotom som nechtiac prepojil 5V a 12V vetvu. Mne ale nenabehol ani obraz a na tú dobu som mal pramálo skúseností na opravu a internet nebol. Nakoľko som sa naň dlho tešil, tak o to viac ma to mrzelo.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od asdf »

My jsme s bráchou takhle jako kluci odpálili Atari 130XE. Tomu odešly jen RAMky.
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

První vyměň viditelně zčoudlé součástky a "dolní" RAMky (pro rozsah adres $4000hex až $7FFFhex).
V tomto rozsahu je vyhrazený prostor pro video (prvních 6144 bajtů) a barevné atributy (následujících 768 bajtů). Není-li tato část paměti v pořádku, vypadá obraz přesně tak, jak ti vypadá.
Pak i v případě, že je vadná horní půlka paměti, by ti měl po resetu najet Basic, nebo se aspoň zobrazit jednobarevná plocha.
mixko21

#19 Příspěvek od mixko21 »

Diki, toto znie povzbudivo, niečo určite skusim, ktovie čo ešte odpalim... alebo opravim.. Idem googlit, kde je dolna RAM. Bojujem aj s časom, nie je nazvyš, i ked sa hovorí že dochodca nestija!! :D
mixko21

#20 Příspěvek od mixko21 »

asdf píše:My jsme s bráchou takhle jako kluci odpálili Atari 130XE. Tomu odešly jen RAMky.
"Taky hezky"; A ako to doúpadlo? neopravil?
mixko21

#21 Příspěvek od mixko21 »

PabloX píše:OT: Kedysi som si takto zničil Didaktik GAMU (asi 5. trieda na ZŠ) - meral som, ktoré napätia sú na ktorých pinoch toho DIN konektora a hrotom som nechtiac prepojil 5V a 12V vetvu. Mne ale nenabehol ani obraz a na tú dobu som mal pramálo skúseností na opravu a internet nebol. Nakoľko som sa naň dlho tešil, tak o to viac ma to mrzelo.
Nezavidim, dufam prebolelo!!
asdf
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od asdf »

mixko21 píše:"Taky hezky"; A ako to doúpadlo? neopravil?
Taťkův kolega v práci to opravil. Nám tenkrát odešel zdroj a měli jsme zdroj od Commodora. Obojí mělo pětikolík, tak jsme ho tam vrazili. Až pak jsme si všimli, že ten druhý zdroj dává i 9V a ten ataráčský jen 5V.
lesana87

#23 Příspěvek od lesana87 »

mixko21 píše:Idem googlit, kde je dolna RAM.
Didaktik M má jen jednu paměť a ty máš verzi 1991 a ta ji má složenou ze dvou čipů 64k x 4bity. Na fotce vpravo dole.
Hill
Administrátor

#24 Příspěvek od Hill »

Díky, spletl jsem si to s Didaktikem Gama, co měl ještě spektráckou ULA.
Ale předpokládám, že projev vadné RAMky na obrazovce bude u PLA stejný.
mixko21

#25 Příspěvek od mixko21 »

Googlil som tie pamate, a našiel som budto 16pinove, alebo 20pin, ale na doske je 18pin. Hladam spravne?
ferdislav

#26 Příspěvek od ferdislav »

asdf
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od asdf »

Tady jsem narazil na nějaký seznam ekvivalentů:
https://www.amiga-stuff.com/hardware/64kx4-dram.html
Ale kde je sehnat, ví Bůh.
mixko21

#28 Příspěvek od mixko21 »

Diki chlapi, vidim to na dlhe lakte, keby aspon nejake vraky existovali.. ale po poriadku, este nemam vymeneny zhoreny kondik, 47mikro, iba podla ostatnych vizualne
danhard

#29 Příspěvek od danhard »

Pokud to snese teď +5V, tak to zapni a osahej RAMky, jestli jsou studené. Kontroluj to pár minut a osahej všechny brouky, jestli netopí.
Pokud některá paměť hřeje, tak je 100% vadná.
Mění se to tak, že se brouk vyštípá a nožičky se vytahaj jednotlivě.
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

danhard píše:... osahej všechny brouky, jestli netopí.
Pokud některá paměť hřeje, tak je 100% vadná.
Mění se to tak, že se brouk vyštípá a nožičky se vytahaj jednotlivě.
Už jsem taky tahal větší futrály vadnejch IO (víc jak 8 pinů na 1 straně) tak, že jsem je dremelkou podélně v ose rozbrousil na dvě dlouhý části a ty jsem po vyhnutí nahoru od desky a společným nahřátí všech noh velkou kapkou "cínu" pomocí trafopáječky nebo jinýho velkorážnýho kopyta tahal z desky peánem nebo plochýma kleštěma. Samozřejmě jen tam, kde mi záleželo na zachování desky, na komplet vyčuzený desce nemá cenu o ničem diskutovat ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“