martinkopp píše:Jazyk se neustále někam vyvíjí a řekl bych, že zrovna to vykomunikovat se v běžné mluvě používá tak často, že za pár let bude ve slovníku...
Souhlasím s celým příspěvkem, ze kterého cituji jen úvod. Ale řeč je o zbytečném nadužívání nových slov, patvarů a úmyslných zkomolenin.
Termín "vy komu co??" jsem použil jen jako příklad.
Samozřejmě, že spolu nějak komunikujeme, toto slovo používáme a víme, co znamená, ale rozhazující účinek právě takto postaveného dotazu byl pozoruhodný a nezapomenutelný.
Ty ostatní tak dlouhé ticho nezpůsobily, ale jejich nadužívání pomalu klesá na úroveň, která má smysl.
Přitom u mluvčích nejde ani o úmysl, či pózu. Absolventi některých soukromých vysokých škol, zvlášť těch, kde se podstatná část výuky odehrává v angličtině, mnohdy ani nevědí, že obchodníci se s takovou mluvou možná už někdy setkali, zato účetní, ani technici, ne.
No a pak jsou pozéři jiného druhu: tou pózou "lidového vypravěče" se někteří snažíte testovat moderátory, nebo to děláte ze sportu?
Ať nejmenuji: máme tu dlaždiče s rozsáhlými zkušenostmi v elektrotechnice. Možná ani není dlaždič, jen je tak sprostý. Co je tu důležitější?
Pak tu jsou takoví, co musí ke všemu mít poslední slovo, i kdyby bylo špatně, a budou se o něj hádat, přitom v tématech, kvůli kterým tu toto fórum je, nemají problém: aspoň ty bukvy by si mohli odpustit. Byl jsem po světě leckde, ale dlouho jsem ten Azbukistán musel chtít mít tady, a úplně stačilo.
Na ten dlouhý pohled proti světlu je totiž u většiny z nás už asi dost pozdě...