Potenciometr ALPS díly VYŘEŠENO, řešení je na konci

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dj_Paul

#16 Příspěvek od dj_Paul »

těch 5€ je rozdíl v ceně mezi těmi potenciometry.

Než se j.e.b.a.t s rozebíráním a skládáním jednoho potenciometru ze dvou, tak si objednám ten 6x100kΩ. Než bych to rozebral a zase složil, tak to mám zadeklovaný a připravený k expedici. A tu hodinu se můžu věnovat třeba... ledničce a jejímu obsahu
Zaky

#17 Příspěvek od Zaky »

Když to má být levné, tak bych koupil ten 20K a prostě ho tam dal místo toho 100K. Kus za kus bez rozebírání. Předchozí stupeň bude mít výstupní odpor mnohem menší, než 20K a následující stupeň vstupní odpor jistě zase mnohem větší, než 100K, takže na hodnotě poťáku záležet nebude. Pokud to tedy nemá odbočku pro fyzilologii, to pak ta fyziologie trochu nebude sedět, ale to stejně nikdo nepozná.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
TheLastUnicorn

#18 Příspěvek od TheLastUnicorn »

Pokud vím, tenhle krám žádnou fyziologii nemá a taky si myslím, že hodnota poťáku 20k tady nebude žádný zásadní problém a nikdo nic nepozná.
Jinak ale souhlas s dj_Paul. Vyjádřil to naprosto přesně. :lol:
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Ten potenciometer by som najprv vybral a rozobral. Von musi ist v kazdom pripade. Po rozobrati sa uvidi, ci sa to da opravit alebo musi vymenit (a odlozit na nahradne diely do ineho kusu).
jardafiala

#20 Příspěvek od jardafiala »

ŘEŠENÍ......Po konzultaci zde a s majitelem rozhodnuto zakoupit verzi 20kΩ. Teď už nic nebránilo experimentům, vytáhl jsem tedy zepředu ovládací hřídel, vypájel a vyndal pohon, vypájel a vytáhl vadnou sekci. Ukázalo se, že jeden ze sběračů je uvolněný, opatrnou manipulací sběrač umístěn zpět, zafixován a potenciometr po proměření složen a zapájen. Teď ho od rána testuju a neshledávám žádnou potíž. Nedělám podobnou operaci poprvé, nedávno jsem musel opravit dvojitý nesehnatelný potenciometr do osciloskopu RFT. Kdysi jsem též opravoval nedostupný potenciometr s podobnou závadou do zesilovače, ten chodí dodnes. Takže verze se zakoupením se ukázala býti zbytečnou, chce to zkrátka odvahu (která mi scházela) součástku rozsápat a poté uvážit opravu nebo koupi nové.
DOPLNĚNÍ - když máte málo místa jako já v paneláku a paměť děravou - po dokončení opravy jsem hledal něco úplně jiného a při té příležitosti narazil na stejný potenciometr vykuchaný z nějaké mršiny. No vypadá to, že už mám další
zesilovač kam se třeba hodí.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 27 zář 2025, 11:18, celkem upraveno 1 x.
Zaky

#21 Příspěvek od Zaky »

Když máš backup, je to pitvání takové radostnější, kdyby se to nepovedlo, tak se nic neděje. Takže gratuluji k úspěšné opravě.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“