jiné trandy v koncáku AZK051
Moderátor: Moderátoři
jiné trandy v koncáku AZK051
Koukal jsem na zapojení koncového zesilovače AZK051, na které jsem přišel přes již neexistující stránku zosilnovace.eu, protože zrovna potřebuju nějaký nenáročný zesilovač, a chtěl jsem ho postavit s KD606 a KD616 (mám jich kupu) místo KD607 a KD617. Po větším prohlížení jsem zjistil, že na napájení cca. +/- 32V by použití těchto tranzistorů bylo riskantní.
Dají se i tak použít, nebo bych měl schéma nějak poupravit, případně změnit napájecí napětí? Přikládám schéma.
Předem děkuji za odezvu.
https://www.hrcs.cz/schemata/AZK051.pdf
Nakreslil bys ho jinak?
To zapojení chodí tak, že je z něj po drobnejch úpravách Aldaxí SPS 50ka a SPV 100vka v mnoha funkčních kusech.
Vyšlo i v Amaru. Jen si ten kokot splet v tý době běžně vinutý emitoráky odporovym drátem s cívkama. Chodí naprosto bez problémů. Osobně odzkoušeno.

. . . pak ale nefunguje ochranná funkce tranzistorů T17 a T18 !samec píše:S cievkami je to totálna blbosť a aj tak to chodí.
ten člověk (Pavol Beliančin) vůbec nepochopil funkci emitoráků . . .
Presne tak. Ale na zvuku to nepoznáš.ok1hga píše: . . . pak ale nefunguje ochranná funkce tranzistorů T17 a T18 !
Ak je v zapojení toľko chýb, kde je istota, že hodnoty súčiastok sú správne a pracovné body optimálne? Ja by som sa tej pochybnej schéme naďaleko vyhol. To už je jednoduchšie navrhnúť k tým KD607/617 vlastné zapojenie s modernými súčiastkami, než pracne prepočítavať a overovať správnosť tejto pochybnej skomoleniny. Nuž ale ak má niekto chuť týmto márniť svoj život, tak nech sa v tom vrtá. Bude to mať ďaleko od "nejakého nenáročného zosilňovača".