Řízení hořáku olejovýho topení
Moderátor: Moderátoři
Řízení hořáku olejovýho topení
Mám na opravu "profi" řízení hořáku. Je to přes čtvrt století starý a prý to dosud makalo bez poruchy. Nyní, asi dva roky to občas nejde vůbec, občas na heslo poklepáním. Ani se moc nedivím, když jsem viděl pájení výrobce, tak mi bylo šoufl.
Deska je nad otevřenou nádrží na topný olej a za ty léta se na ní nalepily olejový výpary s prachem, ve kterým můžou být kovový částečky, je to nástrojárna. Kousek od desky je navíc hořák a barva na oddělovací plechový přepážce je zkrabatělá horkem. To znamená, že i deska dostává teplotní sódu.
Oprava je jasná, zkontrolovat zdroj jestli nejsou teplem vyschlý elyty, jsou jen cca 10 cm od tý zkrabatělý přepážky. Nejspíš napájení kleslo pod 24V a relátka nemají přítahovou sílu a tím poklepáním se jim pomůže. Nebo tam jsou studeňáky.
Jenže jak vidíte z fotky, je to celý zasviněný výpary z oleje a možná vodivýho prachu. Zkoušel jsem desku jedním rohem umejt teplou vodou a saponátem a špatný, jen se ten sajrajt tak nějak roloval, bude to chtít nějaký silnější rozpouštědlo.
Co by na to bylo nejlepší aby to ale něčemu neuškodilo? Plošáky zespoda snesou aceton, to mám odzkoušený ale co ze strany součástek aby to něco nepoškodilo? Benzín, líh? Izopropyl mi došel.
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
Obecně s rozpouštědlovými prostředky bacha na ta relé a další věci (jistič, bužírky na elytech, trimry, kryty pojistek, zelené odpory...).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
A kutilmile - nelituju tě
K tomu IPA a tukům: dle mých zkušeností se jím docela dají rozpouštět, rozhodně mnohem lépe než etylalkoholem. Samozřejmě benzín, toluen, aceton a příslušné směsi (např. nitroředidlo) fungují ještě lépe, ale kromě toho benzínu mohou být agresivní i vůči použitým materiálům.
Ten Cellpack je vymyšlený tak, že plasty nenapadá a přitom rozpouští fakt dobře.
Edit: teď koukám do MSDS a obsahuje mezi 25 až 50% acetonu, takže stejně na ty plasty pozor! Možná se mi jen zatím nepovedlo potřísnit polystyren apod.
Edit #2: potvrzeno testem na kousku EPS, nedává to, i když nemizí před očima.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: