Řízení hořáku olejovýho topení

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Řízení hořáku olejovýho topení

#1 Příspěvek od Celeron »

Nenašel jsem sekci a tak to dávám sem.
Mám na opravu "profi" řízení hořáku. Je to přes čtvrt století starý a prý to dosud makalo bez poruchy. Nyní, asi dva roky to občas nejde vůbec, občas na heslo poklepáním. Ani se moc nedivím, když jsem viděl pájení výrobce, tak mi bylo šoufl.
Deska je nad otevřenou nádrží na topný olej a za ty léta se na ní nalepily olejový výpary s prachem, ve kterým můžou být kovový částečky, je to nástrojárna. Kousek od desky je navíc hořák a barva na oddělovací plechový přepážce je zkrabatělá horkem. To znamená, že i deska dostává teplotní sódu.
Oprava je jasná, zkontrolovat zdroj jestli nejsou teplem vyschlý elyty, jsou jen cca 10 cm od tý zkrabatělý přepážky. Nejspíš napájení kleslo pod 24V a relátka nemají přítahovou sílu a tím poklepáním se jim pomůže. Nebo tam jsou studeňáky.
Jenže jak vidíte z fotky, je to celý zasviněný výpary z oleje a možná vodivýho prachu. Zkoušel jsem desku jedním rohem umejt teplou vodou a saponátem a špatný, jen se ten sajrajt tak nějak roloval, bude to chtít nějaký silnější rozpouštědlo.
Co by na to bylo nejlepší aby to ale něčemu neuškodilo? Plošáky zespoda snesou aceton, to mám odzkoušený ale co ze strany součástek aby to něco nepoškodilo? Benzín, líh? Izopropyl mi došel.
Díky
Přílohy
IMG_20250929_191500.jpg
IMG_20250929_191500.jpg
IMG_20250929_191445.jpg
IMG_20250929_191445.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ondraN

#2 Příspěvek od ondraN »

Na mastnotu se mi nejvíc osvědčil tech. benzín. Relé bych všechny vyměnil. Přesně tyhle byly v deskách od řízení myček, co jsem kdysi opravoval a hojně jsem je měnil, právě kvůli nespolehlivosti spínání.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Jo, ten benzín na desky potvrzuju. Techničákem umejvám i PC mámoprkna a karty, když děláme se synátorem re-pasting. A občas, když ten poč je z kuřáckýho prostředí, je na těch deskách PJEKNEJ HUMÁČ z tabákovýho dehtu - a ničím jiným než techničákem to umejt nejde ... Občas se to musí nechat i pár hodin "naložený" a následně dost energicky odrbávat štětcem nebo ďubokefkou.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Pouzil by som nejaky kuchynsky cistiaci prostriedok na mastnu spinu.
Jednym som vycistil mriezku digestora, kde mastna spina odolavala vsetkemu. Lieh a izopropanol to len rozmazaval.
JirkaZ

#5 Příspěvek od JirkaZ »

Tohle funguje velmi dobře, prodává se i v tuzemsku.

Obecně s rozpouštědlovými prostředky bacha na ta relé a další věci (jistič, bužírky na elytech, trimry, kryty pojistek, zelené odpory...).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Jasně - protože líh = etanol = etyl-alkohol a izopropanol = izopropyl-alkohol. A alkoholy tuky přímo ne zrovna dost dobře rozpouštěj - může za to právě ta hydroxylová skupina -OH v jejich molekule. To, že se to traduje o žrádle, je zaviněný jiným pochodem, biochemickým - alkohol dráždí žaludeční sliznici, ta vylučuje víc trávicích enzymů a dochází tak k rychlejšímu trávení potravy včetně tý tučnější (husacina, kačacina, bôčik ...). V reálu je na tuky opravdu nutný NEPOLÁRNÍ rozpouštědlo bez obsahu kyslíku v molekule. Takže benzen, toluen a podobný složitější uhlovodíky s dvojnýma nebo i trojnýma vazbama mezi atomama uhlíku v molekule.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Milan_F

#7 Příspěvek od Milan_F »

Opatrně bych zkusil ORAPI SDI NEW (504). Tím jako jedinym povolil zaschlej emulzní olej. Žádný běžný rozpouštědlo s nim nehlo. Obsahuje to Dichlormethan CH₂Cl₂.
Naposledy upravil(a) Milan_F dne 29 zář 2025, 21:54, celkem upraveno 2 x.
JirkaZ

#8 Příspěvek od JirkaZ »

No, na té digestoři je to směs všeho možného, včetně třeba částečně polymerovaných rostlinných olejů - no a na to je krátké kde co...

K tomu IPA a tukům: dle mých zkušeností se jím docela dají rozpouštět, rozhodně mnohem lépe než etylalkoholem. Samozřejmě benzín, toluen, aceton a příslušné směsi (např. nitroředidlo) fungují ještě lépe, ale kromě toho benzínu mohou být agresivní i vůči použitým materiálům.

Ten Cellpack je vymyšlený tak, že plasty nenapadá a přitom rozpouští fakt dobře.
Edit: teď koukám do MSDS a obsahuje mezi 25 až 50% acetonu, takže stejně na ty plasty pozor! Možná se mi jen zatím nepovedlo potřísnit polystyren apod. ;-)
Edit #2: potvrzeno testem na kousku EPS, nedává to, i když nemizí před očima.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Zkusil jsem https://www.prumyslovamaziva.cz/prumysl ... 20ml-plech. Ten by snad měl rozpouštět ještě líp, než technickej benzín. Na hadru se mu teda moc nechtělo, muselo se to tak půl minuty drbat a pak teprve vrstva povolila. Asi se to bude muset namočit v fotomisce a chvíli drbat štětcem. Acetonem to jde podstatně líp ale mezi součástky ho pustit nemůžu, plasty by to nepřežily.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#10 Příspěvek od Zaky »

Jestli budeš měnit relé, dej tam radši vzhledem k prostředí hermetické typy. A projdi, nebo radši rovnou vyměň všechny zelené rezistory, ty jsou spolehlivost sama.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
fredis

#11 Příspěvek od fredis »

S těma co tam má osazený žádný problémy nebyly.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
ondraN

#12 Příspěvek od ondraN »

Jo, problémové jsou ty zelené, co nemají na stranách čepičky.
fredis

#13 Příspěvek od fredis »

Přesně. Jsou to TR191ky.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Lukas-Peca »

EKKAR: toulenem rozpustíš všechny nápisy a nejspíš i některé plasty.

Některé kuchyňské prostředky na mastnou špínu zase obsahují hydroxid sodný, to elektronice taky nebude dělat moc dobře.

Volil bych technický benzín, pokud horká voda s jarem nestačí.
bu2520

#15 Příspěvek od bu2520 »

Z mojí zkušenosti někdy je lépe méně, než více. Ta deska zase tak zapráskaná není, spíš je dobré se podívat co je pod relátky trafem a kondíky opřenými o chladič. jestli tam není něco zateklého. A očistu s citem.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“