Didaktik M
Moderátor: Moderátoři
• CPU -> okolo 40°C
• MC1377 -> mírně "pálí", odhaduju mezi 45..50°C
• 27C128 -> vlažná, 36..40°C
• russký ASIC -> vlažný, 36..40°C
• 2ks 64K×4 -> ne více než 40°C
• 8ks TTL -> jak který, 36..40°C
No, bude to "věc zajímavá". Tazatelův počítač dorazí do Prahy (za pomoci jeho příbuzného), kde ho převezmu v den konání Bytefestu.
Bude to skutečně zábavné...
Vnitřní stabilizace na 12V není OK, defacto propouští z DINu až na 14/MC1377 téměř bez úbytku a to je na desce KZ260/13 (Rkat./stř./Z). Ta je (papírově) správným kusem, byť internetčíci všude píší o dvanáctivoltové. Zdroj je ale v tuto chvíli vedlejší.
CPU stojí, na WR non a RD non je 1,5V. Yfík v režimu sonda neukazuje v zakázaném pásmu nic (jinak v HIGH ▲ / v LOW ▼ a navíc píská), ovšem po přiložení prstu na plastové pouzdro Z80 se začne dít to, co bych čekal (▲ i ▼). Na CE non (EPROM) je trvale LOW. Mezi PLA a EPROM je člen OR, vnucením HIGH na 2/IC9 74LS32 se hodnota na EPROM změní v HIGH. Na vadný bitový port v PLA to nevypadá, ve vypnutém stavu Yfík ukazuje megaohmy mezi 36/PLA a GND. TAkže další "zábavná" věc.
Jeden z klávesnicových drátů na kšandě je utržený, humus po vystřeleném C jsem zatím nečistil. Zenerka byla pájená, stejně jako dva C nedaleko.
K obvodu ASIC jsem nečekaně našel něco málo "nových" informací (samozřejmě v russáčtině).
Vlastne to je iba k tomu ich PLA, nie k eMku... tak nič.
Kromě A14 a A15 vedou všechny adresní vývody na EPROM, PLA a slot (spoje prověřím ve čtvrtek na konci směny). Spotřeba klesla na 250mA, PLA "pracuje" i bez CPU (na D0..D7 a vodičích do pamětí je to živé), ale protože jsem s sebou neměl zobrazovač, dál jsem se nedostal. RD, WR, MREQ a IORQ jsou HiZ, dva nejvyšší adresní vodiče něco stahovalo do LOW, doufám, že jen nějaké odpory. Jedině že by byla část PLA píchlá (normálně má své A0..A15 samozřejmě vstupní) a tudíž by dění na adresové tento ASIC kazil.
Téměř všechny odpory mají hodnoty shodné s papírovými, jen minimum je ovlivněné tím, že se měří zapájené (ve stroji bez napájení, jak jinak). Těch několik prověřím opakovaně (později). EPROM by šla odřadit přivedením HIGH na 2/IC9, jenže já vhodný slotový konektor stejně po ruce nemám a ani se mi v současné době nechce žádnou vrabčí provizorní redukci na externí patici EPROM drátovat.
Opravil jsem spoje, které utrpěly při vypájení procesoru (kromě dvou úseků mezi CPU a zadním slotem, ty počkají). A počítač ožil! Zatím o jeho funkčnosti spekuluju (dnes jsem vnímal pouze poslechem repro při klofání do klávesnice), anžto jsem si zkušební cinčemonitor (na jeden den před svátkem) do firmy nebral. Spotřeba v klidu činila asi 0,27A a při bušení do klávesnice asi 0,29A (samozřejmě za to může repro a nikoli tlačítka).
[2] Tohle se zobrazuje po zapnutí a provedení příkazu PAPER 5 [ENTER].
Nefungovala modrá složka, na vině byl tantalový C s "beďárem" (C18 3M3). Své zřejmě dělá i "uhlí" na desce, jak se další tantal rozprskl. Reset se odehraje při pouhém stisku CAPS SHIFT, ovšem občas nezareaguje ani v kombinaci s tl. RESET. Režim "E" po stisku obou SHIFT zabere až na ikstý pokus, semtam se provede nečekaný reset (případně místo toho zazní dlouhý, nízký a nepěkný tón z repro), takže zadat testovací povel PAPER 5 (režm "E" + CAPS SHIFT) byl téměř nadlidský výkon. Nezbyde mi, než prověřit didaktikovské log. členy v interfejsu klávesnice...