Pračka Electrolux EWF10670W
Moderátor: Moderátoři
- jarmilerik
- jarmilerik
Po připojení sondy osciloskopu Rigol DS1052E na vývod pressostatu, se ozvala rána a bylo vymalováno. Deska programátoru je po smrti. Propáleno "vizuálně" několik tranzistorů. Ostatní jsem ani neměl sílu měřit. Prostě to byl nějaký pro mne nepochopitelný "zkrat", pravděpodobně způsobený tím, že oba přístroje používají k napájení pulzní zdroje. Když jsem měřil pressostat bateriově napájeným osciloskopem, tak bylo vše v pohodě. Takže zítra bude po 17 letech jiná pračka. Měl jsem objednaný nový pressostat a věřil jsem tomu, že ji ještě uchráním od sběrného dvora.
Mohl by mi někdo nějak vysvětlit, jak je možné, že dotyk sondy osciloskopu na výstup 5V může skončit tahle fatálně?
Pulzní zdroje do toho netahej. Prostě sis neuvědomil, že těch +5V "plave" na síťovém napětí 230V~ a že DS1052E není oddělen od zemnícího potenciálu a není určen pro měření na síťovém rozvodu (viz první kapitola manuálu).jarmilerik píše:...Prostě to byl nějaký pro mne nepochopitelný "zkrat", pravděpodobně způsobený tím, že oba přístroje používají k napájení pulzní zdroje...
Zkrat proběhl mezi fázovým vodičem pračky a uzemňovací svorkou osciloskopu.
Osciloskop funguje?
- jarmilerik
I když oddělíš osciloskop od sítě nebo použiješ bateriový, stále musíš mít na paměti fakt, že jeho uzemňovací svorky sondy mohou plavat na 230V~ a podle toho postupovat.
- jarmilerik