Quadrex vruty a bity

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Quadrex vruty a bity

#1 Příspěvek od Celeron »

Tak mi dnes vymrskli v celým baráku žaluzie do špaletových oken. Koukám na to a použili nějaký divný vruty, prý se to jmenuje Quadrex. Trochu to připomíná křížák ale ve středu to má čtverec. Na magnetickým bitu to drží proti křižáku či pozidrivu jak přikovaný.
Je to nějakej úlet nebo přichází novinka? Koukám na net a moc toho obchodníci nenabízí a v sadách bitů ho taky nevidím. Nebo spíš nevím, jak se to na bitech značí. Q00, Q01, podobně jako PH00, PH01?
Dá se to šroubovat nějakým jiným bitem?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Myslím, že by to šlo šroubovat vhodně zbroušeným plochým šroubovákem. Pohodinda.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
dred

#3 Příspěvek od dred »

.a keby si aspoň orázok dal ?
- SQ bity som už niekde použil - boli v "bezpečnostnej" sade v s červeným siliokopúzdrom, čo Avelmak predával - ale aj v iných (napr. Pepco sada - bolo ich tam asi 100 typov - mínus bezpečnostné s dierkou uprostred) ...

Ale samotné "Q" ??

Napríklad?
Přílohy
obrázok_2025-10-14_151753350.png
obrázok_2025-10-14_151753350.png
ferdislav

#4 Příspěvek od ferdislav »

"Díky kompatibilitě s Philips i Robertson bity nabízejí flexibilitu při montáži..."

https://www.wintech.cz/bity-ctyrhran-robertson/
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Jo, to bude ono SQ jako Stahlberg (výrobce) a Quadrex + velikost. Tak tohle v žádný sadě nemám.
Jirka

dred

#6 Příspěvek od dred »

S tou kompabilitou je to ako s vidlicovým "kľúčikom, ale aj orechom" na maticu M3 skrutky... niektoré matice a hlavne rôzne stlpiky majú iba 5mm a niektoré až 6mm.. Keď som naposledy zháňal 5,5mm vidličák, tak nikde v kameňákoch nemali... Na otázku - máte k tým M3 (5,5) maticiam aj kľúč ??? Predavač len pokrčil pleciami - nakoniec som si kúpil u číňana orechy rôznych - "bežných" rozmerov v podobe skrutkovača (žiadne nádstavce / bity - nerád s nimi robím, lebo viklajú + vidlicové tých "mini" rozmerov) a 5,5mm bol medzi nimi... dokonca aj 4,5 či 6,5 !?! bol v ponuke menšie/väčšie v module 0,5mm 8-) je skrátka na výber...
TONA mala v "základnej" výbave GOLA sád rozmer 5,5mm či už orech/ oriešok, alebo "aspoň" vidličák 5,5/7 mm.. :roll:

Len na okraj... mnohý si pamätáte "rúčku" na vyťahovanie telefónnych žiaroviek z tých hlbokých objímok (ani gúgel o nich nevie) .. taký oceľový "prípravok" - pozdĺžne prerezaný... ten sa dá perfektne použiť pri montáži M3 matíc - utiahnuť už nie - samozrejme... na to treba kľúčik,resp. oriešok.. ale pomôcka je to pri skladaní stoviek dosiek "bohovská".
Cowley

#7 Příspěvek od Cowley »

Tyhle TEX vruty jsem zaregistroval tak 10let zpátky u kluků co dělali vzduchotechniku.
Ale možná máš na mysli kombinaci s názvem UniQuadrex (křížák a čtverec v jednom)?
Průvodce
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Tak už vím, jak to je, majitel šroubkárny mi to napráskal.
Quadrex SQ je jen čtvereček v hlavě a Uniquadrex je kombinace toho čtverečku a křížáku. Ten žaluziák kecal, nasázel mi do oken Uniquadrexy. Jde to povolit pomocí PH00. Ale pokud to chci s magnetickým držákem našroubovat, šroub se na bitu viklá a může upadnout. Žaliziák na to měl bity Quadrex SQ, jen čtvereček na bitu mu to drželo v jakýkoliv poloze jak přibitý.
Jirka

jenicek

#9 Příspěvek od jenicek »

Používá se to nejčastěji na vzduchotechniku na texy. Mám krabičku i s bitem z Elkov elektro, maj je tam skladem. Výhodou je taky to, že se do toho můžeš při šroubování víc opřít a vrut Ti nevystřelí do boku.
Charos

#10 Příspěvek od Charos »

Mě s nimi seznámil švagr truhlář před 20 lety, vruty do dřeva mají ten uniqadrex velmi často, vystačil jsem s bity vel. 1 až 3
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

A jseš si jistej? Já jsem právě odzkoušel, že Qudrexovej čtvereček bit zcela bez problémů funguje i na pozidrive vruty (žlutý zinek, osm šlicú, čtyři delší, mezi nima čtyři kratší), který truhláři používají právě těch 20-25 let. Ale Quadrex a Uniquadrex vruty drží na Quadrex bitech (čtverečkách) podstatně líp, bez jakýkoliv vůle.
Jirka

Charos

#12 Příspěvek od Charos »

Měl jsem na mysli ty tvoje, žl zinek s PZ a čtverečkem.
Některý vruty mám ale i s kombinací PH+SQ, asi dělají obojí
SQ tam drží vždy.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“