NF milivoltmetr - adaptér

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

#46 Příspěvek od ransom »

Tady je ale řeč o měření na nf zesilovači.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
break

#47 Příspěvek od break »

Dobrý! Mám těch BATů dokonce pět! Ale zase nemůžu najít ty GAZ, kterou potřebuju na opravu PU-120. Tam nějaký doveda dal KY-130 a blbě natočil volič. Měřidlo naštěstí funguje.
EKKAR

#48 Příspěvek od EKKAR »

ransom píše:Tady je ale řeč o měření na nf zesilovači.
Kterej nakrmíš spínákem a muziku do něj pustíš z D/AC empétroskovou ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#49 Příspěvek od Hill »

Řeč je tu o AZK401 a 405, ty nemají spínaný zdroj, ale poctivé trafo.
I jejich první stupeň si případnou "chlupatinu" ze zvukové karty potlačí dost účinně.
Čili na orientační měření, jak který stupeň zesiluje, i ta zvukovka normálně stačí.

Na měření magneťáků obvykle používám tónový generátor a milivoltmetr, obojí na baterky. Ale taky externí zvukovou kartu AxaGo s napájením po USB z noťasu: jednou, jako sine generátor, podruhé k měření. A vždy kontroluji osciloskopem s čítačem. Z té zvukovky se mi nachytal síťový brum, zjevně špatným stíněním kablíku Jack -> DIN, musel jsem si udělat redukci na poctivě stíněnou šňůru DIN-DIN z osmdesátých let minulého století, a dobrý.
Z toho mi vychází, že ani nějaký spínák nemusí nutně být tím, co zanáší největší chybu do měření. Je potřeba přitom používat uši a v případě pochybností neuškodí osciloskop.
HF_Tech

#50 Příspěvek od HF_Tech »

Na železném trafu není nic poctivého. Z podstaty fungování jednoduše neodstraníš brum na 100Hz.
Naopak u spínaného zdroje to není vůbec žádný problém.

Hill: ta Axago zvukovka jde připojit přes USB galvanické oddělení: https://www.laskakit.cz/usb-2-0-izolator/ Někdy je problém s rušením od toho malého DC/DC měniče na oddělovači - pak ho stačí nahradit akumulátorem a LDO nebo jiným typem a v kombinaci s Visual Analyzérem už jsou výsledky měření velice profesionální vzhledem k finančním nákladům. Přes FFT je hned vidět harmonické zkreslení.
samec

#51 Příspěvek od samec »

Hill píše:Na měření magneťáků obvykle používám tónový generátor a milivoltmetr, obojí na baterky. Ale taky externí zvukovou kartu AxaGo s napájením po USB z noťasu:
...
Z té zvukovky se mi nachytal síťový brum...
Namiesto bateriek možno použiť USB izolátor.
https://www.aliexpress.com/item/1005001369085297.html
ransom

#52 Příspěvek od ransom »

EKKAR píše:
ransom píše:Tady je ale řeč o měření na nf zesilovači.
Kterej nakrmíš spínákem a muziku do něj pustíš z D/AC empétroskovou ...
Tak si připoj na výstup DACu osciloskop a podívej se, jak vypadá sinus co z něj leze. Mimochodem, sinus v MP3 je furt sinus.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Hill
Administrátor

#53 Příspěvek od Hill »

To jsem blbě napsal, na vině byl kablík Hama se svými čtyřmi fousy, marně se snažícími něco odstínit, omotanými kolem každé žíly, nikoli zemní smyčka. Lezla tam síťová padesátka zvenčí. O to víc, že příliš nízká maximální úroveň na výstupu zvukovky nestačila vybudit gramovstup kazeťáku, a musel jsem použít příliš citlivý vstup pro "diodový" výstup rádia. Hraní si s výstupní úrovní ze zvukovky a odporové děliče před vstupy sice pomohly, ale ne úplně.
Udělal jsem si adaptér DIN5 - jack 3,5, použil starou stíněnou šňůru DIN-DIN a byl pokoj. Ale to už jsem psal.
Vlastně jsem se o tom zmínil hlavně pro demonstraci toho, že v analogové technice už dávno před spínanými zdroji existovala přehlídka rušivých napětí zhoršujících odstup a ovlivňujících výsledky měření.
A že tedy ne vždy za to může pulsní zdroj, a že ze zvukové karty může lézt i signál srovnatelný s dobrým generátorem.

Podotknu ještě, že generátor mám napájený dvěma plochými bateriemi, milivoltmetr pak dvěma 9 V bloky. Když ty potřebné baterie zrovna po ruce nemám a nechystám se k několik dní opakovanému měření, abych je využil a nerozložily se samy mezi dvěma použitími, improvizuji se zvukovkou a TRMS voltmetrem v osciloskopu. Kdysi, když jsem ještě megmetem PU310 nabíjel svitek 8µ/1000 V a odpaloval vyčerpané vrstvy na katodách obrazovek, měl jsem aspoň nějaké ty ploché baterie v záloze. Ale taky byly za jinou cenu, než dnes...
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Habesan »

V dnešní době je nejlépe nahradí dva nebo čtyři Li-Ion akumulátory, pokud nevadí trochu nižší napětí.
ok1hga

#55 Příspěvek od ok1hga »

samec píše:Namiesto bateriek možno použiť USB izolátor.
https://www.aliexpress.com/item/1005001369085297.html
. . . můžu doporučit, sám to tak používám
zvukovka cca 200,-
oddělovač cca 100,-

navíc ten oddělovač působí i jako zesilovač na usb komunikaci.
když připojím samotnou zvukovku na 2m usb prodlužku, občas se i odpojí a není spolehlivá.
když použiju ten oddělovací vehement, tak i na té 2 metry dlouhé prodlužce funguje perfektně.
Přílohy
oddelena_externi_USB_zvukovka.jpg
oddelena_externi_USB_zvukovka.jpg
Hill
Administrátor

#56 Příspěvek od Hill »

To máš jedno, nahrával jsem i z převodníku TOSlink --> RCA a ten má výstupní úroveň jen o 3 dB vyšší, než dostanu ze zvukovky, takže i vstup kazeťáku jsem musel použít stejný. Optické vlákno těžko podezřívat z podílu na zemní smyčce.
Ověřil jsem si tak, že ten brum tam skutečně lezl mizerným stíněním propojovací nf šňůry.
vaclavpe

#57 Příspěvek od vaclavpe »

K multimetru je široko daleko nejlepší věc z PE 8/2015. Umí to měřit RMS, na měření audio zesilovačů nebude lepší alternativa. AD736 je trošku dražší, ale stavíte to jednou a máte to navždy. Lepší dělič je v Elektoru 12/1993.
A pokud chce někdo měřit i šum, na sound-au je project 158 měřicího preampu s NE5532, který umí zesílení 1000x a je vyloženě pro audio pásmo.
Přílohy
RMS-adapter.jpg
RMS adaptér k multimetru
RMS adaptér k multimetru
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“