NF milivoltmetr - adaptér
Moderátor: Moderátoři
I jejich první stupeň si případnou "chlupatinu" ze zvukové karty potlačí dost účinně.
Čili na orientační měření, jak který stupeň zesiluje, i ta zvukovka normálně stačí.
Na měření magneťáků obvykle používám tónový generátor a milivoltmetr, obojí na baterky. Ale taky externí zvukovou kartu AxaGo s napájením po USB z noťasu: jednou, jako sine generátor, podruhé k měření. A vždy kontroluji osciloskopem s čítačem. Z té zvukovky se mi nachytal síťový brum, zjevně špatným stíněním kablíku Jack -> DIN, musel jsem si udělat redukci na poctivě stíněnou šňůru DIN-DIN z osmdesátých let minulého století, a dobrý.
Z toho mi vychází, že ani nějaký spínák nemusí nutně být tím, co zanáší největší chybu do měření. Je potřeba přitom používat uši a v případě pochybností neuškodí osciloskop.
Naopak u spínaného zdroje to není vůbec žádný problém.
Hill: ta Axago zvukovka jde připojit přes USB galvanické oddělení: https://www.laskakit.cz/usb-2-0-izolator/ Někdy je problém s rušením od toho malého DC/DC měniče na oddělovači - pak ho stačí nahradit akumulátorem a LDO nebo jiným typem a v kombinaci s Visual Analyzérem už jsou výsledky měření velice profesionální vzhledem k finančním nákladům. Přes FFT je hned vidět harmonické zkreslení.
Namiesto bateriek možno použiť USB izolátor.Hill píše:Na měření magneťáků obvykle používám tónový generátor a milivoltmetr, obojí na baterky. Ale taky externí zvukovou kartu AxaGo s napájením po USB z noťasu:
...
Z té zvukovky se mi nachytal síťový brum...
https://www.aliexpress.com/item/1005001369085297.html
Tak si připoj na výstup DACu osciloskop a podívej se, jak vypadá sinus co z něj leze. Mimochodem, sinus v MP3 je furt sinus.EKKAR píše:Kterej nakrmíš spínákem a muziku do něj pustíš z D/AC empétroskovou ...ransom píše:Tady je ale řeč o měření na nf zesilovači.
Udělal jsem si adaptér DIN5 - jack 3,5, použil starou stíněnou šňůru DIN-DIN a byl pokoj. Ale to už jsem psal.
Vlastně jsem se o tom zmínil hlavně pro demonstraci toho, že v analogové technice už dávno před spínanými zdroji existovala přehlídka rušivých napětí zhoršujících odstup a ovlivňujících výsledky měření.
A že tedy ne vždy za to může pulsní zdroj, a že ze zvukové karty může lézt i signál srovnatelný s dobrým generátorem.
Podotknu ještě, že generátor mám napájený dvěma plochými bateriemi, milivoltmetr pak dvěma 9 V bloky. Když ty potřebné baterie zrovna po ruce nemám a nechystám se k několik dní opakovanému měření, abych je využil a nerozložily se samy mezi dvěma použitími, improvizuji se zvukovkou a TRMS voltmetrem v osciloskopu. Kdysi, když jsem ještě megmetem PU310 nabíjel svitek 8µ/1000 V a odpaloval vyčerpané vrstvy na katodách obrazovek, měl jsem aspoň nějaké ty ploché baterie v záloze. Ale taky byly za jinou cenu, než dnes...
. . . můžu doporučit, sám to tak používámsamec píše:Namiesto bateriek možno použiť USB izolátor.
https://www.aliexpress.com/item/1005001369085297.html
zvukovka cca 200,-
oddělovač cca 100,-
navíc ten oddělovač působí i jako zesilovač na usb komunikaci.
když připojím samotnou zvukovku na 2m usb prodlužku, občas se i odpojí a není spolehlivá.
když použiju ten oddělovací vehement, tak i na té 2 metry dlouhé prodlužce funguje perfektně.
Ověřil jsem si tak, že ten brum tam skutečně lezl mizerným stíněním propojovací nf šňůry.
A pokud chce někdo měřit i šum, na sound-au je project 158 měřicího preampu s NE5532, který umí zesílení 1000x a je vyloženě pro audio pásmo.