Elektronka PL500(504)
Moderátor: Moderátoři
Elektronka PL500(504)
Já bych se rád zeptal, opravdu je ten proužek nezbytný? Já jen, že jeho životnost není moc velká. Jednu Dajánu provozuji trochu intenzivněji a nová PL504 má asi 600 hodin a proužek začíná mizet. Nedávno jsem telku měl otevřenou, tak jsem si toho všiml. TV ale šlape bez problémů.
A ještě jeden dotaz, je mezi PL500 a PL504 nějakej konkrétní rozdíl? Já je běžné zaměňuji a přijde mi, že se chovají stejně.
Takže když tv funguje v pohodě, na stavu proužku nezáleží. Ale třeba u Lilie UKV jsem viděl plechovej kroužek pripojenej k šasi, takže v podstatě to ten proužek nahrazoval. I u jednoho Olivera jsem viděl něco podobného.
O absenci toho kroužku nemá cenu uvažovat, když ho ty elektronky od výroby mají. Takže ano, tepelným pnutím dojde k jeho přerušení, což je prakticky na všech starých PL vidět. Ale nikdy jsem neměl důvod ho obnovovat, protože tam přeskoky nevznikaly.masar píše:To "vytrhávání" řádků nezpůsobuje absence toho kroužku ale jeho případné praskliny a přerušení, která způsobují přeskoky a jiskření v těch mezerách, které je teprve zdrojem toho vytrhávání řádků.
Kolem neporušeného proužku žádné sršení nevznikne. Napařený proužek časem "zvětral" a vzniklo "sršení", o kterém píše ta literatura.Jarda-k píše:...Ani žádné sršení kolem proužku a kterém píše literatura.
Na účinnnost si nevzpmínám.