Elektronka PL500(504)

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jarda-k

Elektronka PL500(504)

#1 Příspěvek od Jarda-k »

Ahoj mám dotaz na tyhle elektronky, zejména na ten vodivý proužek ve spodní části. Literatura uvádí, že když se přeruší, tak se začnou vytrhávat svislé linie obrazu a je doporučena náhrada proužku z pásku měděné fólie.

Já bych se rád zeptal, opravdu je ten proužek nezbytný? Já jen, že jeho životnost není moc velká. Jednu Dajánu provozuji trochu intenzivněji a nová PL504 má asi 600 hodin a proužek začíná mizet. Nedávno jsem telku měl otevřenou, tak jsem si toho všiml. TV ale šlape bez problémů.

A ještě jeden dotaz, je mezi PL500 a PL504 nějakej konkrétní rozdíl? Já je běžné zaměňuji a přijde mi, že se chovají stejně.
xsc

#2 Příspěvek od xsc »

Nikdy jsem to neřešil a problém s vytrháváním řádků nebyl. Ale pár PL s dodělaným páskem jsem z TV získal, takže to nebylo neobvyklé.
PL504 beru jako modernizovanou PL500. Parametry má stejné, ale ve Philipsím katalogu má povolenou vyšší ztrátu (teslácký nemám po ruce). Asi pro použití v BTV.
Jarda-k

#3 Příspěvek od Jarda-k »

Do katalogu jsem se díval a jsou tam nějaké rozdíly, ale spíši mi to prošlo, že jsou měřené za odlišných podmínek.

Takže když tv funguje v pohodě, na stavu proužku nezáleží. Ale třeba u Lilie UKV jsem viděl plechovej kroužek pripojenej k šasi, takže v podstatě to ten proužek nahrazoval. I u jednoho Olivera jsem viděl něco podobného.
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Pravdou je, že to v tom místě obvykle namodrale svítí. Ale měl jsem i PL, co svítila zeleně.
masar

#5 Příspěvek od masar »

To "vytrhávání" řádků nezpůsobuje absence toho kroužku ale jeho případné praskliny a přerušení, která způsobují přeskoky a jiskření v těch mezerách, které je teprve zdrojem toho vytrhávání řádků.
:wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 22 říj 2025, 22:30, celkem upraveno 1 x.
Jarda-k

#6 Příspěvek od Jarda-k »

No u téhle telky v PL504 žádnej modrosvit není. Ani žádné sršení kolem proužku a kterém píše literatura. Díval jsem se na to potmě.
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

masar píše:To "vytrhávání" řádků nezpůsobuje absence toho kroužku ale jeho případné praskliny a přerušení, která způsobují přeskoky a jiskření v těch mezerách, které je teprve zdrojem toho vytrhávání řádků.
O absenci toho kroužku nemá cenu uvažovat, když ho ty elektronky od výroby mají. Takže ano, tepelným pnutím dojde k jeho přerušení, což je prakticky na všech starých PL vidět. Ale nikdy jsem neměl důvod ho obnovovat, protože tam přeskoky nevznikaly.
masar

#8 Příspěvek od masar »

Moje zkušenost je právě s přeskoky jisker v porušeném proužku. Když se odstraní (seškrábe), žádné vytrhávání řádků to nezpůsobí - tolik k té absenci.
Jarda-k píše:...Ani žádné sršení kolem proužku a kterém píše literatura.
Kolem neporušeného proužku žádné sršení nevznikne. Napařený proužek časem "zvětral" a vzniklo "sršení", o kterém píše ta literatura.
Naposledy upravil(a) masar dne 22 říj 2025, 22:53, celkem upraveno 1 x.
samec

#9 Příspěvek od samec »

Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Na některých PL500 ten proužek nebyl. Několik jsem jich měl z TV Kalina, rok výroby kolem 1975 - 76.
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Ten prstenec měl podle Víta primárně sloužit ke zvýšení odolnosti proti vzniku Kurz - Barkhausenových kmitů v elektronce (zejména TVP řady Dukla na to měly řádkový konec náchylný). Ty způsobovaly na černobílé obrazovce různě rušivou jasovou nerovnoměrnost po levém okraji stínítka.
Na účinnnost si nevzpmínám.
Jarda-k

#12 Příspěvek od Jarda-k »

No podíval jsem se na to ještě jednou a v horní části byl ten proužek úplně zvětralý. Vatovou tyčinkou jsem ho zkusil za provozu stírat a bylo vidět jak se vlní svislé linie. Tak jsem elku vyndal a odstranil jsem proužek úplně. No a telka šlape úplně v pohodě, nic negativního se neprojevuje. Svislé linie jsou klidné a když dám černou, tak stínítko svítí zcela rovnoměrně bez jakýchkoli zákmitů.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“