Pokouším se opravit tento zdroj (napájení staršího scanneru diapozitivů Nikon Coolscan V LS-50 ED). Podle chatGPT má "škytavku", ozývá se z něj tiché cvakání, vždy se zhruba na 30ms rozjede, pak na cca 400ms spadne a tak stále dokola. Postupně jsem toho vyzkoušel docela dost:
1. Stvořil jsem si modulek pro měření ESR a proměřil všechny elyty. Nejprve na desce, pak i vypájené, měřil jsem ESR a kapacitu. U dvou 33uF/35V (C4 a ještě jeden) jsem naměřil špatné ESR, ty jsem vyměnil (resp. vyměnil jsem pro jistotu všechny tři s touto hodnotou, nahradil jsem je 47uF/50V/105°C, což bylo to nejbližší, co jsem našel), zbytek se zdá být v pořádku.
2. Na desce jsem proměřil všechny diody, odpory, tranzistory (diodový test), průrazy mezi piny integráčů a konenzátorů, cívky, vinutí trafka, optočlen. Nic podezřelého.
3. Vypájel jsem IC4 a ověřil, že něco dělá. Zhruba v této fázi mi došlo, že to bez schematu dále nepůjde, takže jsem zkreslil schema (od C1 dále, na C1 je stabilních +325V). K IC1 jsem bohužel nenašel datasheet, pouze jakési schema jiné aplikace, nicméně je tam alespoň popis jeho pinů a interní blokové schema (u VIN mají imho chybu, ty dva 47k odpory by měly jít na +325V).
4. Vyřadil jsem -12.2V a +15.5V větve (vypájel jsem D5 a L5), abych vyloučil jejich vliv, chování beze změny (v tomto stavu to nechávám, dokud nerozchodím 5V větev).
5. Odsimuloval jsem si v LTspice funkci bloku kolem Q1-Q3 (OCP, ochrana proti přetížení): ztráta na R19 větší než cca 200mV (což odpovídá zhruba 6A) otevírá Q1 (a aktivuje PC1).
6. Připojil jsem externí zdroj 5V na C9 a proměřil napětí ve všech uzlech 5V sekundáru plus výstup PC1, naměřené hodnoty viz schema. Pak jsem to samé udělal ještě s 10R odporem v sérii (spodní hodnoty). Opět nic podezřelého, OCP v obou případech neaktivní, mění se stav na výstupu PC1.
7. Při stejném setupu, jako v předchozím bodě jsem ještě zkusil ověřit funkci IC1 - na C4 jsem připojil zdroj +18V (přes ochranný odpor 120R), na drain dal pull-up 4k7 proti +18V a koukal, za jakých okolností se na tom drainu začne něco dít. Ani v čistě otevřeném ani v čistě zavřeném stavu PC1 se tam nedělo nic. Zkusil jsem tedy paralelně s výstupem PC1 potenciometr a to zabralo, zhruba kolem hodnoty 3.6k se na drainu objevil signál (ztráta na ochranném odporu byla 2V, tj. na VIN 16V a 17mA). Bohužel nevím, co z toho s mým minimálním know-how a bez datasheetu vyvodit, ale měl jsem aspoň radost, že se něco dělo
A tím mi tak nějak došla fantazie, co dál a obracím se na vás. Máte někdo nějaký nápad, prosím?
Díky, Tomáš