Regulační prvek MAGNETON 443 116 419 070
Moderátor: Moderátoři
Regulační prvek MAGNETON 443 116 419 070
- jardafiala
Ale já jich vyměnil desítky, nikdy se mi žádný nevrátil.
A v mé vlastní Š120 se prorazila dioda mezi 30 a DF (myslím KY131?), potom mi to dobíjelo na max., všiml jsem si toho, že na mě všichni blikali, abych si vypnul dálkové, i když jsem měl potkávací.
Ve zvýšených otáčkách jsem na aku naměřil až 18V, ale kupodivu se nenafouknul, přežil.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Proražená byal D3, a k tomu uhořel kousek plošňáku, takže asi přes tranzistor šlo plné buzení, bez regulace.
K problému došlo díky odpojení plusové svorky z aku za běhu motoru.
Aky byl tehdy už nějaký bezúdržbový, snad Varta?
OK, možná by se nikdy nenafoukl...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
2 baterky v sérii = 2x14,5V = 29V, regler s nominálem 28V dával zhruba 28,5-28,8V a bylo vymalováno. Neplatilo to akorát u vejtřasky, která dobíjela 12V, ale startér měla kvůli výkonu 24V - na start měla přepojovač, kterej přepojil do tý doby paralelně spojený 12V baterky do série. Proto se u ní taky nemá startovat s rozsvícenýma světlama ani další zapnutou elektronikou - dvojnásobný napětí během startu by způsobilo hromadnej přechod do režimu smradistor ...
A kutilmile - nelituju tě
Blbina. S vejdou jsem jezdil v ZVS. Nikdy se mi nestala porucha přepětím v síti. Veškerá spotřeba byla zapojená na tom přepínači na 12V. Ten přepojovač pouze přepnul baterky do série jenom a pouze na startér.
Vojenské vejdy měly po haubnou zásuvku pro vnější zdroj a vedle ní byla malá zásuvka (stejná jako palubní zásuvka ve škodovce např pro montážní lampu), do které se zasunul dvojvodič druhým koncem připojeným k další vejdě (pomocný droj) nebo ke startovacímu vozíku. Zmáčknutím start páčky se automaticky přepnul přepojovač v pomocné nebo ve vozíku na 24V.