Anténa pro DAB+

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Anténa pro DAB+

#1 Příspěvek od mi-ro »

Nedávno jsem instaloval DAB+ tuner s odnímatelnou teleskopickou anténou. Naladil cca 30 stanic se signálem nic moc. Nabízel se solo koaxiál pro FM tuner. Na střeše stará monstrózní 5 prvková FM CCIR. Jenže ta je cca na 100MHz. DAB je 200MHz. A tak jsem použil zachovalou anténu z historického TV analogu u nás pro 6k. Otočil jsem ji vertikálně. BINGO! Rádio našlo asi 150 stanic vč. Poláků. Tak kdybyste někdo vymýšlel pořádný příjem DAB+ a zahálí vám stará YAGIna na 6k., máte vystaráno.
..to bude jen ňákej odpůrek
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

Ty teleskopy stoji za prd a jeste kdyz to chces provozovat v mistnost...pochytas akorat CRo v 50 mutacich a jinak nic...
warp

#3 Příspěvek od warp »

Na DAB funguje v podstatě jakákoliv anténa původně pro III. TV pásmo. Záleží na signálu v místě příjmu. Samozřejmě ideální je něco okolo 8-10k, otočit vertikálně. Případně VHF anténní předzesilovač. Pravda, zase tak "přesné" jako DVB-T2 to být nemusí.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

mi-ro píše: A tak jsem použil zachovalou anténu z historického TV analogu u nás pro 6k. Otočil jsem ji vertikálně.
Doplň prosím, jestli jsi očesal direktory a nechal jen samotný dipól a pokud né, kerým směrem jsi ji natočil a jestli byla na střeše, nebo na půdě. Co symetrák 300/50 a koax 50R? Někde jsem četl, že většina přijímačů má vstup 50R. Abych nemusel případně doma moc laborovat. Díky.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Milan_F

#5 Příspěvek od Milan_F »

Tos musel číst špatně.
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Jirko, instalace byla v ulici Tovární, U Plovárny. Symetrák jsem pochopitelně zachoval. Páč byl požadavek konkrétně poslech Černé Hory, směroval jsem kompletně celou anténu vč. direktorů a reflektorů vertikálně severně. Proto ti Poláci. Impedanci vstupu ani kabelu jsem neřešil. A i kdyby byla rozdílná, úbytek signálu bude patrně zanedbatený.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Pokud je přijímač vybavený samostatným anténním vstupem, měl by mít vstupní impedanci 75 Ω. To by mělo platit i pro autorádia, ať už umožňují fantomové napájení aktivní antény používané do konkrétního modelu auta, nebo ne.
Přijímače, které mají jen teleskop, ale konektor pro připojení vnější antény postrádají, těch 75 Ω na kloubu můžou mít taky, ale o tom jsem se nikde nedočetl nic.
Na to mi Milane_F taky odpovíš, že jsem hledal špatně?
Nebo konečně vysypeš, jakou impedanci jsi na vstupu jakého přijímače naměřil?

Tam v těch místech Mirku, se před lety vyskytovalo a možná dodnes vyskytuje jakési rušení na začátku III. pásma (a šlo to přibližně od zimáku), takže na ten pahejl, co si říká teleskop, toho v některou hodinu moc nechytíš. Směrovka na Černou horu určitě byl dobrý nápad, i kdyby tam ten zdroj rušení už nebyl.
Naposledy upravil(a) Hill dne 02 lis 2025, 08:03, celkem upraveno 1 x.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Tohle jsme řešili u radiostanic. Impedanční nepřizpůsobení vadilo hlavně při vysílání ztrátou výkonu a zvýšeným PSV. Při přijmu byl logicky útlum stejný ale na výsledku to nebylo prakticky postřehnutelný. Někdo počítal útlum, byly to nízký jednotky dB. Zeptal jsem se AI ale beru ji s rezervou jako vždy!! Rozdíl impedance způsobí odraz na rozhraní 50 Ω ↔ 75 Ω.

Poměr odrazu:

[
\rho = \frac{Z_2 - Z_1}{Z_2 + Z_1}
= \frac{75 - 50}{75 + 50}
= \frac{25}{125}
= 0.2
]

Míra útlumu kvůli nepřizpůsobení (“mismatch loss”):

[
\text{ML} = -10 \log_{10}(1 - \rho^2)
= -10 \log_{10}(1 - 0.2^2)
= -10 \log_{10}(0.96)
\approx 0.18 \text{ dB}
]

**Útlum je tedy přibližně 0,18 dB.**

Pro doplnění: odraz (return loss) zde vychází asi **14 dB**.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Nějaké větší nepřizpůsobení vstupu přijímače k anténě hrálo významnější roli při dálkovém příjmu na VKV, aby se pokud možno odrazilo od vstupu do koaxiálu co nejméně. Každého ztraceného decibelu byla škoda, protože rozhodl o tom, jestli bude možný stereofonní příjem, nebo jen monofonní, případně, jestli i v mono bude rušit šum.
U DABu je to jinak - přijímač prostě buď zasynchronizuje, nebo ne.
S prutovkou anténou je potíž v případě, kdy kvůli pažravosti přijímače (kdesi jinde jsem tu dával naměřené odběry z baterek) využiju napájení přes USB, že některý multiplex prostě nehraje. Signálu dost, ale chybovost obludná. Mám zatím vyzkoušenou jednu nabíječku, která ruší nejméně, i místo, kam postavit rádio.
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

Ano, ono většinou nejde ani tak o sílu jako o chybovost. A teleskop nabere všechno z PC, pulzních zdrojů, LAN.. Takže spolehlivé řešení nabrat signál na střeše a poslat koaxiálem do reciveru. Jen pro doplnění, DAB+ pracuje v pásmu 174 - 240MHz. To je v podstatě celé bývalé VHF III TV pásmo od 5. do 12k. Takže i Yagi co byly na Ještěd (tuším 9k. vertikálně?) ty lze taky s úspěchem použít. Možná by úplně stačil jen samotný dipól. Sice s menším ziskem zato s osmičkovou charakteristikou. Takových vraků antén nacházím na půdách a někdy i na stožárech dost.
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Kdyby Alcad nabízel vložku z řady ZG6xx pro celé III. pásmo, asi by mi to prošlo, rozšířit STA o DAB+ až do účastnických zásuvek. Anténu máme.
Ale rozšířit STA o kanálové vložky (nejméně čtyři), to už by bylo moc.
Ze 48 bytů byl zájem jen ze dvou, a ještě v jednom z nich poslouchají rádio jen v kuchyni, jedna FM stanice celoročně naladěná jaksi jaro nedělá.
A zrovna v těch bytech by to znamenalo přes 22 metrů koaxu kolem celého bytu, nemá-li nikde překážet, či strašit, vrtat tři panely - to odradilo.
A ostatní poslouchají rádio nanejvýš v autě, tam bych s yaginou neuspěl.
ransom

#12 Příspěvek od ransom »

Já rádio neposlouchám vůbec, takže nevím: Chytne se na DAB něco, co neexistuje streamované na internetu?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Schválně se podívej, současný stav se zatím nezměnil.
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

To já jsem zase konzerva. Když už rádio tak jedině z luftu. Net někde je, někde není, připojení, heslo, stabilita konektivity. Zda je vše z DAB i na síti, nevím. Sice moc neposlouchám ale když už tak si vždycky to svoje najdu. Radio Beat, RockZone, TOP40, Oldies, Rockradio stage, Classic Praha, někdy i ČRO Vltava, Dvojka, Wawe a dokonce i Ukrajinské rádio :D . PS trochu bokem, stejně jako stream nesnáším tzv. hotspoty kdy se taky radioamatéři dopísknou na nejbližší kopec kde se propojí do sítě a pak se vítězoslavně "dovolávají" po celém světě.
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

My jsme taky "rádiovci" - v sobotu dopoledne a v neděli zrovna tak je na pořadu ČRo2, v autě střídám podle hodiny ČRo2, ČRoHK/PA s Country radio.
Býval jsem často a dlouho v zahraničí, s sebou jsem si vozil tranzistorák, na kterém jsem po večerech lovil AM vysílání převážně z Liblic (pro ty, kdo tvrdí, že v zahraničí na tom jsou ve všem líp: v konektivitě za námi hezkých pár let kulhali v Německu, Švýcarsku, Španělsku i Belgii, tam nějaký stream byl na pokračování, někdy i po slabikách).
To je všechno pryč, jako by u nás čekali, až se budu většinu roku držet doma. Ale s tím vypínáním AM skutečně nemám nic společného.
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“