Anténa pro DAB+
Moderátor: Moderátoři
Anténa pro DAB+
Doplň prosím, jestli jsi očesal direktory a nechal jen samotný dipól a pokud né, kerým směrem jsi ji natočil a jestli byla na střeše, nebo na půdě. Co symetrák 300/50 a koax 50R? Někde jsem četl, že většina přijímačů má vstup 50R. Abych nemusel případně doma moc laborovat. Díky.mi-ro píše: A tak jsem použil zachovalou anténu z historického TV analogu u nás pro 6k. Otočil jsem ji vertikálně.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Přijímače, které mají jen teleskop, ale konektor pro připojení vnější antény postrádají, těch 75 Ω na kloubu můžou mít taky, ale o tom jsem se nikde nedočetl nic.
Na to mi Milane_F taky odpovíš, že jsem hledal špatně?
Nebo konečně vysypeš, jakou impedanci jsi na vstupu jakého přijímače naměřil?
Tam v těch místech Mirku, se před lety vyskytovalo a možná dodnes vyskytuje jakési rušení na začátku III. pásma (a šlo to přibližně od zimáku), takže na ten pahejl, co si říká teleskop, toho v některou hodinu moc nechytíš. Směrovka na Černou horu určitě byl dobrý nápad, i kdyby tam ten zdroj rušení už nebyl.
Poměr odrazu:
[
\rho = \frac{Z_2 - Z_1}{Z_2 + Z_1}
= \frac{75 - 50}{75 + 50}
= \frac{25}{125}
= 0.2
]
Míra útlumu kvůli nepřizpůsobení (“mismatch loss”):
[
\text{ML} = -10 \log_{10}(1 - \rho^2)
= -10 \log_{10}(1 - 0.2^2)
= -10 \log_{10}(0.96)
\approx 0.18 \text{ dB}
]
**Útlum je tedy přibližně 0,18 dB.**
Pro doplnění: odraz (return loss) zde vychází asi **14 dB**.
U DABu je to jinak - přijímač prostě buď zasynchronizuje, nebo ne.
S prutovkou anténou je potíž v případě, kdy kvůli pažravosti přijímače (kdesi jinde jsem tu dával naměřené odběry z baterek) využiju napájení přes USB, že některý multiplex prostě nehraje. Signálu dost, ale chybovost obludná. Mám zatím vyzkoušenou jednu nabíječku, která ruší nejméně, i místo, kam postavit rádio.
Ale rozšířit STA o kanálové vložky (nejméně čtyři), to už by bylo moc.
Ze 48 bytů byl zájem jen ze dvou, a ještě v jednom z nich poslouchají rádio jen v kuchyni, jedna FM stanice celoročně naladěná jaksi jaro nedělá.
A zrovna v těch bytech by to znamenalo přes 22 metrů koaxu kolem celého bytu, nemá-li nikde překážet, či strašit, vrtat tři panely - to odradilo.
A ostatní poslouchají rádio nanejvýš v autě, tam bych s yaginou neuspěl.
Býval jsem často a dlouho v zahraničí, s sebou jsem si vozil tranzistorák, na kterém jsem po večerech lovil AM vysílání převážně z Liblic (pro ty, kdo tvrdí, že v zahraničí na tom jsou ve všem líp: v konektivitě za námi hezkých pár let kulhali v Německu, Švýcarsku, Španělsku i Belgii, tam nějaký stream byl na pokračování, někdy i po slabikách).
To je všechno pryč, jako by u nás čekali, až se budu většinu roku držet doma. Ale s tím vypínáním AM skutečně nemám nic společného.