spinany zdroj kte 10/2001

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Split

spinany zdroj kte 10/2001

#1 Příspěvek od Split »

Nikto zo zucastnenych ho neskladal?Rozmyslal som ze by som na zaverecnu pracu spravil nejaky napajaci zdroj ale v podstate KAZ zdroj uz na nasej postavili a dost dobry dizajn ma takze ten uz tromfnut nemozem...Mozno s vacsim vykonom...rozmyslal som ze bud regulovatelny od 0-20(30) a prud aspon 5(10) A alebo mozno startovaci 12V 100A ale to by my asi nepreslo...Berem na vedomie ze so spinanymi zdrojmi nie je sranda a treba davat pozor na fakt ze je to galvanicky spojene, ze su kondenzatory na 400V atd,atd... Ale predsa len ak by ste mi pomohli aspon s tymito otazkami:
1.oplati sa alebo nie stavat spinany?(ako SOC)
2.V tom konkretnom zdroji je pisana regulacia od 5V...treba nejak upravit referenciu aby to islo od nuly?(7905?)
3.Autor sa zmienil o niecom takom ze sa neda od urcitych hodnot pouzit spinany zdroj ako ci sto prudovy(min.napetie,max prud) a zase ze od urciteho napetia nejde znizit prud...bolo by velmi zlozite to upravit?
Dakujem vopred za vsetku pomoc..
Vsetko co sa da pokazit sa raz pokazi.
Split

#2 Příspěvek od Split »

tandel

#3 Příspěvek od tandel »

Spínaný zdroj lze těžko regulovat úplně od nuly. Vyplývá to jak z teoretických základů, tak z praktických poznatků. Ledaže bys za něj dal ještě spojitý regulátor. Potom můžeš vesele regulovat od nuly. Ten spínaný zdroj by byl vlastně jako předregulace.
Split

#4 Příspěvek od Split »

a malo by to nejaky prakticky ucinok v praxi?Neznizila by sa tym ucinnost kedbyze najprv dam spinany zdroj napr.30V 3A a potom za tym regulaciu?
Stan3

#5 Příspěvek od Stan3 »

Split píše:a malo by to nejaky prakticky ucinok v praxi?Neznizila by sa tym ucinnost kedbyze najprv dam spinany zdroj napr.30V 3A a potom za tym regulaciu?

Jo nemáš tak těžký zdroj,jako při použití normálního trafa.Účinnost celého zdroje je samozřejmě menší, ztráty na měniči+ztráty na regulaci.

Když jsem potřeboval zdroj, koupil jsem zdroj pro notebook(např.20V/4.5A) a udělal k němu regulaci.Zdroj jsem sehnal ve výprodeji za cca 350Kč a celkově mě to vyšlo levněji než se síťovým trafem.
tandel

#6 Příspěvek od tandel »

Neznizila by sa tym ucinnost kedbyze najprv dam spinany zdroj napr.30V 3A a potom za tym regulaciu?

Snížila by se účinnost o hodně samozřejmě. Bylo to myšleno trochu jinak. Impulsní regulovatelný zdroj např. 5 V až 30 V a spojitý zdroj 0 až 5 V. Z hlediska účinnosti by to bylo o dost lepší. Muselo by se to přepínat, ale jde udělat automatické přepínání.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“