spinany zdroj kte 10/2001
Moderátor: Moderátoři
spinany zdroj kte 10/2001
1.oplati sa alebo nie stavat spinany?(ako SOC)
2.V tom konkretnom zdroji je pisana regulacia od 5V...treba nejak upravit referenciu aby to islo od nuly?(7905?)
3.Autor sa zmienil o niecom takom ze sa neda od urcitych hodnot pouzit spinany zdroj ako ci sto prudovy(min.napetie,max prud) a zase ze od urciteho napetia nejde znizit prud...bolo by velmi zlozite to upravit?
Dakujem vopred za vsetku pomoc..
http://ivanskemasakr.ic.cz/elweb/spinany_zdroj_1.pdf
-
Stan3
Split píše:a malo by to nejaky prakticky ucinok v praxi?Neznizila by sa tym ucinnost kedbyze najprv dam spinany zdroj napr.30V 3A a potom za tym regulaciu?
Jo nemáš tak těžký zdroj,jako při použití normálního trafa.Účinnost celého zdroje je samozřejmě menší, ztráty na měniči+ztráty na regulaci.
Když jsem potřeboval zdroj, koupil jsem zdroj pro notebook(např.20V/4.5A) a udělal k němu regulaci.Zdroj jsem sehnal ve výprodeji za cca 350Kč a celkově mě to vyšlo levněji než se síťovým trafem.
Snížila by se účinnost o hodně samozřejmě. Bylo to myšleno trochu jinak. Impulsní regulovatelný zdroj např. 5 V až 30 V a spojitý zdroj 0 až 5 V. Z hlediska účinnosti by to bylo o dost lepší. Muselo by se to přepínat, ale jde udělat automatické přepínání.