SUZUKI LIANA mlhovka kde je chyba?
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
SUZUKI LIANA mlhovka kde je chyba?
A kutilmile - nelituju tě
- jardafiala
To, po čem pořád jdeš, je odmlžování, tedy vytápění, okna. Ano, tam je deFOGger relay. Ale tam tu mlhovku nenajdeš.
Mlhovka dostává trvalý plus přes pojistku mlhovek 15 A v pojistkové skříňce v kabině pod palubkou nebo v levém sloupku vedle kolena (umístění ani číslo pojistky nevím určitě, měnilo se to podle ročníku, obvykle pojistka č. 25). Na víčku by měla být popsaná, jako FOG LIGHT, nebo jen FOG.
Tam je to trochu nepřehledné, protože základní deska pojistek slouží, jako rozvaděč (JUNCTION BOX), a některé spoje tam vedou mimo pojistky z konektorů do konektorů, ale toho si zatím nevšímej.
Odtud pojistky plus pokračuje na spínač mlhovky, od něj rovnou dozadu k mlhovce.
Zpět vede drát dopředu k červenému drátu s bílým proužkem, co vede k oběma klopeným žárovkám hlavních světel (na světlech je plus trvale, dálková i klopená se rozsvěcí ukostřením červeného, resp. červenobílého drátu, ve sdruženém spínači.
Když má mlhovka na obou koncích plus, nesvítí, protože smí svítit jen s klopenými světly.
Ostatní barevné značení nepamatuji, navíc v Suzuki je jednotné barevné značení ve všech modelech jen u kmenového rozvodu, v němž se dodržuje od roku 1988. Mlhovka se v dokumentacích neuvádí, jen jako, že může být, protože zadní mlhovka není všude povinná, tak je pro nás "jaksi navíc". Nadstandard. Ale, jestli máš kompletní servisní manuál pro svůj model, v něm to bude.
- jardafiala
A ještě doplním ("Mlhovka se v dokumentacích neuvádí, jen jako, že může být, protože zadní mlhovka není všude povinná, tak je pro nás "jaksi navíc".") mám dokumentaci ke svému, z toho jsou ty obrázky, dokumentace ke staršímu modelu zmiňuje to co jsem citoval v závorce. A už jsem jednou přistihl japonské soudruhy, že udělali fatální chybu, tady se to zřejmě opakuje, jen chyba v dokumentaci není až tak závažná, jen mě dráždí. Pro úplnost dokumentace je k nalezení pod názvem 99501_73J00_01E.
Podle toho prvního schématu ti nezbude, než jít po hnědožlutém drátu.
Černý je vždycky kostra, šlusmetrem snad prověříš, jestli není přerušený.
A na tom hnědožlutém hledej plus. Jinak na to nepřijdeš.
Konektor G bude zřejmě končit na rozvodné desce sekundárních pojistek, nejspíš i to relé najdeš tam. V dokumentaci musí být i výkres, nebo seznam, kde je jaký konektor. Ale dá se najít podle barev drátů, které do něj vedou. Aspoň v tom jsou Japonci důslední.
Pokud jde o mlhovku, může být cestou o konektor víc, než je v dokumentaci, a v něm užraný drát. To mě vypeklo u jednoho Swifta, jako by měli krátké dráty, a museli 12 cm přidat. A schovali to do dutiny.
- jardafiala
- jardafiala
Auto je, jak jsem napsal SUZUKI Liana, přesněji 1,4 DDiS hatchback. Je to starší auto, takové vymoženosti jako odpojování mlhovky prostřednictvím zásuvky pro tažné nemá. Krabička na obrázku je v motorovém prostoru a nemá s mlhovkou nic společného, relé je spolu s konektore G63 ukryto mazaně a samozřejmě blbě přístupně někde pod palubkou. Je odtamtud spolu s relé pro vyhřívání zadního skla slyšet.
Píšeš to moc komplikovaně. Napiš rovnou, že to tam tu zásuvku pro tažné vůbec nemá, protože to odpojování je totiž logicky v ní.jardafiala píše:Je to starší auto, takové vymoženosti jako odpojování mlhovky prostřednictvím zásuvky pro tažné nemá.
Jinak bych to bral po sedlácku bez schémata, tzn. voltmetr a měřil bych, kde je a není napětí při zapnuté mlhovce. Většinou jsou tyto problémy v kontaktech.
G jsou označené konektory kabelového svazku palubky
L jsou označené konektory kabelového svazku odpředu dozadu
O mají označení konektory pátých dveří, resp. kufru.
Něco jsem ti z toho vytahal, celý sken té části manuálu má 38 MB.
Koukni do kastlíku, jestli po vyklopení (vyndání) vaničky ta dvě relé neuvidíš.
Ale podle všeho, když sundáš tapecírunk v kufru a najdeš konektor L21/O01, nejspíš tam šťávu ještě naměříš. Od relé až k mlhovce vede plus hnědožlutým drátem: když to nepůjde jinak, píchni do něj špendlík a měř. A pak, spíše pro jistotu, to místo zatáhni izolačkou nebo samovulkanizační gumou.
Pak ještě zkontroluj spojení mezi mlhovkou a kostrou (lampa je izolovaná, bez černého drátu nesvítí), tam bývá po letech problém s podežraným očkem.
A, jestli je to, co jsem tu napsal, v pořádku, zbývá jen vyměnit vodič chobotem u pantů pátých dveří.
Jestli slyšíš relé cvakat, asi tě nemusí zajímat, jestli ho ovládáš přímo kolíbkou či tlačítkem (konektor G40), nebo máš novější verzi, kde se o to stará kontrolér na konektoru G47 prstencem na páčce blinkrů a světel "zapni/vypni jedním kontaktem" a "při resetu vždy vypni".
- jardafiala