jakou elektrocentralu?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sandal

#16 Příspěvek od Sandal »

Silně varuju před zapojováním elektrocentrály, na domovní instalaci, pokud nevíš co, kam, a jak zapojuješ. Shořelých spotřebičů již bylo nespočet. Stačí, aby centrála neměla N, ale jen PE, nebo použiješ 4 žilový kabel, nebo 4 pólovou zásuvku. Taky záleží, jakého typu je domovní instalace. Jestli si někdo myslí, že připojí centrálu a pojede, tak to pojede, ale pro nový spotřebiče, protože vektorový součet je neúprosný :wink: Instalace se potom chová tak, jakoby bylo odpojený N.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
TAKJAN

#17 Příspěvek od TAKJAN »

Já mám v kanistrech jen 100okt. Sandal-to platí pro třífázové. Je ale blbost mít třífázovou protože je to 3x 1/3 výkonu celkového a to je na nic. Alespoň pro mne (FTV taky jednof.) ale asi i pro ostatní. Mluvíme teda o normálních centrálách a ne stotisícových.
Pikofarad

#18 Příspěvek od Pikofarad »

Na překlenutí výpadků,plánovaných i náhodných jsem pořídil Scheppach SG 2500i.Naposled opravovali 22kV a odstávka trvala 9hod.Spolehlivě utáhne mrazák,velkou lednici,telku 50",PC,WiFi.Celou dobu jela celkem tiše na eko,dalo by se připojit víc spotřebičů,ale tím se rozběhne naplno a už je hlučnější.Za ty prachy je to dobrý kauf
Přílohy
ec.jpg
ec.jpg
TAKJAN

#19 Příspěvek od TAKJAN »

Já se připravuji na blackout. Záložní kamna, centrála, FTV, 100l LPG, uhlí, dřevo atd :idea: :D
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od PabloX »

Na prípadné výpadky som kúpil toto https://elektrocentraly.heureka.sk/park ... cifikacia/

V paneláku nie sú moc časté, to mám pokryté baterkami ale človek nikdy nevie...do benzínu som nalial stabilizátor aby mi tá bios*ačka v benzíne neupchala karburátor.
Ivan_01

#21 Příspěvek od Ivan_01 »

a už si ju aj použil ?
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Když už ten Blackout, dříví mám, uhlí mám, kombinovanej kotel taky ale na Ladomatu kotle a rozvaděči podlah jsou tyhleoběhovky. Sice se u Ládomatu píše, že umí i samotíž, ale když jsem to zkusil, tak se voda rozhejbala v starým samotížným systému až když měl kotel 90. Takže trochu nebezpečný.
Předpokládám, že když maj Wila plynulý kroutítko na otáčky, tak půjdou na jakejkoliv měnič s obdélníkem nebo modifikovanou.
Zkoušel jste někdo tohle Wilo na měnič?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od PabloX »

Ivan_01 píše:a už si ju aj použil ?
Asi hodinový test pod záťažou, inak tu výpadky časté nie sú.

Ak máš ale nejaké informácie o použiteľnosti/nepoužiteľnosti tak kľudne napíš.
BOBOBO

#24 Příspěvek od BOBOBO »

Jelikož bych při výpadku rád i vodu , tak jsem koupil 3F 5,5kVA bez invertoru . . Sračky do všech paliv zařídila 100%ně EU . Jsou tady jen paka , který si myslej , že olejku pěstuje jen B ?? Hrozný žvásty .
Sepach je taky 100%ní china a ještě s invertorem .
Milan_F

#25 Příspěvek od Milan_F »

Celeron píše: Pokud je to bez voleje, tedy pro čtyřtakty, šupiny se vytvoří asi za rok až rok a půl. Ve flašce na okně mám vzorek benzínu s Hondou už minimálně 10 let a žádná sraženina.
Mám na vokně v zavřený sklenici obyč. BA95 (Euro oil) víc než rok a žádný šupiny se nedělaj. Vedle mám i BA95 se stabilizátorama. V další odvětraný sklenici jsem měl tentýž BA95 a BA100 (Verva) a v obou zbyla po třech měsících nějaká nažloutlá srágora. Podle mě záleží na tom, jestli je nádrž uzavřená, bez přístupu vzduchu nebo k obsahu má vzduch přístup.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) Milan_F dne 18 lis 2025, 15:28, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Proto se mají všechny domácí občasy nechávat s prázdnou nádrží .
Yarda1

#27 Příspěvek od Yarda1 »

Takovéhle informace jsem čekal (a nenašel) v téhle příčurce:
https://mv.gov.cz/clanek/ministerstvo-v ... blice.aspx
Někdo si pořídí elektrocentrálu třeba na zálohování ledničky (třeba tam má uložené léky co jsou choulostivé na skladovací teplotu) a když nastane dlouhodobý výpadek elektřiny, tak spustí elektrocentrálu a zjistí, že je mu plat prtná.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

Žes to tam opravdu nečekal ?? :lol: :lol:
samec

#29 Příspěvek od samec »

Tak to si do tej chemicky sterilnej sklenenej fľašky mal zavrieť aj kus plechu, plastu a gumenej hadice z palivového systému. Možno by si sa dočkal iného výsledku. Čo sa týka palivovej nádrže, tá nemôže byť z fyzikálneho princíu uzavretá.
Yarda1

#30 Příspěvek od Yarda1 »

BOBOBO píše:Žes to tam opravdu nečekal ?? :lol: :lol:
Kdybych to tam našel, tak bych se divil. Ale co kdyby náhodou.
Bratr tu příčurku taky dostal, pak jsem ji viděl vyhozenou mezi letáky.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“