BM792, vadny prepinac kmitoctovach rozsahu

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
fredis

#16 Příspěvek od fredis »

Já co takový přepínače mám, nebo jsem je viděl, tak ty destičky s kontakty byly jako pertinax, nebo něco podobnýho. Pájení tomu vůbec nevadilo :wink: . Je vidět, že ho asi nikdo neviděl v reálu..
Rotor rotuje a stator stagnuje...
ondraN

#17 Příspěvek od ondraN »

S tím vlastnoručně vyrobeným lepidlem bych byl opatrný. Dost často se stává, že spoj po čase totálně zkřehne a praskne, klidně těsně vedle. Bylo by lepší použít lepidlo na lepení plastikových stavebnic. Tamiya, Revel, UHU....
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Kolik mají rozteč ty distanční sloupky mezi paketama? Brňáci používali dvě velikosti pakeťáků. Mám tady pár přepínačů ze tří vraků různých BM-ek. Koukám do dokumentace BM492 a vidím že má 6 poloh a segmenty A až J. C až H je v oscilátoru ale A, B a J nikde ve schematech nevidím. Sekce G co píšeš, že ji máš rozlámanou, má podle schematu 6 kontaktů a jeden otočný sběrač, ale na fotce to je nějak jiný, snad 12 kontaktů a jeden běžec. Možná používají nepoužité kontakty jako montážní body. Zkus to víc prozkoumat a třeba ten paket nakreslit a dát sem. Kouknu, jestli ten paket nemám.
Celej přepínač určitě neseženeš, ale s poměrně velkou pracností by mělo jít po sundání masky BMka povolit centrální matku, asi M10 x 0,75 přepínače a zatlačit ho do přístroje a naklonit šikmo nahoru. Pak by měly být přístupný přední a zadní matky M3 svorníků paketů přepínače a vytáhnout je. Počítej s tím, že se ti vysypou všechny distanční trubičky přepínače. Nevím, jestli ti půjde uvolnit čtverhraná hřídel, ta se musí vytáhnout směrem ven z přístroje nejspíš i s tou čelní řechtačkou, co definuje polohy. No a pak odpájet a vyměnit ten vadný paket. Jestli si na to teda troufneš. Já na jednom přepínači měnil paket a pár dní jsem na tom nechal.
K matroši přepínačů. Jsou tam použitý odpory až do 30 mega, takže možná nějakej odporově lepší matroš než pertinax.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sima

#19 Příspěvek od sima »

Posílám náčrt rozbité sekce - jeden kontakt je permanentně připojený k otočné části - přepínač tedy jezdcem vybírá jednu z 6 možností.

Odpájím z vadné sekce připojené součástky. Poté z levé strany na foto zkusím odšroubovat distanční tyčky a stáhnout první dvě sekce (úplně první je falešná bez jezdce) doleva. Poté stáhnu rozbitou sekci. Zbytek přepínače bych nechal, jak je.

Stále mě děsí pájení oček na polystyrenu...
Přílohy
IMG_20251120_191415300.jpg
IMG_20251120_191415300.jpg
IMG_20251120_191522628.jpg
IMG_20251120_191522628.jpg
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Jo, tady to půjde stáhnout celý až k vadnýmu paketu dozadu když vyhodíš ty distancy, co jdou do zadního panelu. S hřídelí nemusíš nic řešit. Hlavně si to pořádně zdokumentuj ať to dáš pokud možno do původního stavu včetně dýlek vývodů a vzdáleností. Nenapsal jakou mají rozteč ty distancy na paketech, bez rozměru se ti nepodívám. Potřebuješ paket 1 x 12 a nebo 2 x 6. Já budu mít asi jen pertinax a keramiku. Ten matroš určitě má aspoň krátkodobou teploní odolnost, jak by to jinak zapájeli. Koukni na stránky Hezký den, má nízkotavitelnou 150℃ bizmutovou pájku, metr za 30 kaček, kupoval jsem ji v provedení Pb od něj vloni touhle dobou na pájení čipových kondíků. Ale chce na to ičo.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sima

#21 Příspěvek od sima »

Distancy mají rozteč 40 mm. Paket má osazenou jen horní polovinu 6 kontakty, ve spodní polovině jsou jen 5 prázdných dírek a jeden delší kontakt, který je permanentně v kontaktu s otočným jezdcem.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“