Oddělovací trafo 3
Moderátor: Moderátoři
Ne před, ale po odpojenírnbw píše:Preto sa obrazovka vzdy pred odpojenim VN musi vybit.
To 105l
Že ti nejde matematika, k tomu se sám přiznáváš - takže i tu máš co dohánět.
Jak je to s malým (MN); nízkým (NN) i vysokým (VN) napětím (ještě známe i napětí VVN /velmi vysoké napětí/, které asi znáš jako dálkový rozvod el. energie - ty největší stožáry!), už ti tady kolegové vysvětlili.
A taky ti doporučovali (v tvém věku a při tvých znalostech, co se elektriky týče) abys začal pouze s MN (do 50V!).
Při tvých zájmech je zejména (tebou zmiňovaný) televizor Color 424 nejméně vhodný pro tvé laborování! Proč? Protože zrovna tento je tzv. "polouniverzál" - a má tedy šasi trvale spojené se sítí (i když přes diodu). A u takového šasi ani nepomůže otočit síť. šňůru (tedy její vidlici) opačně, tak jako to funguje u "univerzálů" (např. většina čbtvp). Proto je při opravách tohoto typu odděl. trafo nezbytnost
A co se VN na obrazovkách týká? U čbtvp bývá jeho velikost max. tak do 16kV= (proudově je tento zdroj natolik měkký, že zdravého člověka /při náhodném dotyku/ nezabije). Jinou věcí pak může být následný úraz od leknutí - pádem; naražením do okolních předmětů; ...
Jinak je tomu u btvp - tady dosahuje velikost VN cca 25 ÷ 30kV= (přičemž tento zdroj je natolik tvrdý, že spolehlivě zabije i člověka zdravého!).
A "nabitá" obrazovka si udrží svůj náboj několik dnů (i týden)
Je to dáno jejím kvalitním dielektrikem - čisté sklo. Chová se tedy jako kondenzátor. Takže i tady je nutná obezřetnost - jak při výboji přes tělo člověka, tak i příp. následným úrazům po leknutí ...
A ještě - jsi mladý, a jsi tu chvíli. Proto bys měl mít naše PRAVIDLA ještě v paměti.
Ovšem ty Cituješ téměř všechny předchozí příspěvky, což je proti nim! (Vrať se tedy k Pravidlům - docela mě zaráží, že při 6-ti stranách vlákna jsi už nedostal "pojeb" od moderátorů)
A ještě se nauč Citace (jejich správné ukončení), kde cituješ více přispěvovatelů najednou!
Neber tento můj příspěvek jako buzeraci - spíše jako dobré rady
Snažím se vybírat jenom tu určitou část, o které mluvím, jenom u některých příspěvků nevím co přeně vybrat, co mám udělat když chcu akorát odpovědět na daný příspěvek?kokun píše:A ještě - jsi mladý, a jsi tu chvíli. Proto bys měl mít naše PRAVIDLA ještě v paměti.
Ovšem ty Cituješ téměř všechny předchozí příspěvky, což je proti nim! (Vrať se tedy k Pravidlům - docela mě zaráží, že při 6-ti stranách vlákna jsi už nedostal "pojeb" od moderátorů)
A ještě se nauč Citace (jejich správné ukončení), kde cituješ více přispěvovatelů najednou!
Právě proto to trafo kupuju, ale jak říkám teď s ním nic stejně nehodlám zatím dělat, akorát ten šilelis bych někdy chtěl spravit a merkur (ikdyž tam nevím co s ním, kondenzátory na nějakém z těch tří modulů jsem měnil (ikdyž za staré) a nepomohlo, obraz se pořád klepe)kokun píše:Při tvých zájmech je zejména (tebou zmiňovaný) televizor Color 424 nejméně vhodný pro tvé laborování! Proč? Protože zrovna tento je tzv. "polouniverzál" - a má tedy šasi trvale spojené se sítí (i když přes diodu). A u takového šasi ani nepomůže otočit síť. šňůru (tedy její vidlici) opačně, tak jako to funguje u "univerzálů" (např. většina čbtvp). Proto je při opravách tohoto typu odděl. trafo nezbytnost![]()
Podívej se zpětně do vlákna, které tvé Citace ti moderátor jimirek smazal. A když se zpětně podíváš do Pravidel (což jsem ti výše doporučoval) tak pochopíš, co a jak můžeš (musíš) Odcitovat, anebo jen Zaslat odpověď.105l píše:Aha děkuju, to je ale jenom obecně, většinou to co odepisuju závisí na předchozí zprávě, má to teda i v takovém případě dávat jemom jako odpověď?ferdislav píše:Když chceš odpovědět tak zašli odpověď