Oddělovací trafo 3

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ferdislav

#76 Příspěvek od ferdislav »

Věci kolem obrazovky si docela dlouho udrží náboj,jako kondenzátor, jako kluk jsem u nějaký ruský televize štípnul kabel od vn,už nejakou dobu vypnuté,kleště měli izolaci jen do 500V, cítil jsem se jako by mě něco zarazilo do země
105l

#77 Příspěvek od 105l »

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

já to vždycky po třech minutách už rozebírám
rnbw

#78 Příspěvek od rnbw »

Preto sa obrazovka vzdy pred odpojenim VN musi vybit.
kokun

#79 Příspěvek od kokun »

rnbw píše:Preto sa obrazovka vzdy pred odpojenim VN musi vybit.
Ne před, ale po odpojení :roll:

To 105l
Že ti nejde matematika, k tomu se sám přiznáváš - takže i tu máš co dohánět.
Jak je to s malým (MN); nízkým (NN) i vysokým (VN) napětím (ještě známe i napětí VVN /velmi vysoké napětí/, které asi znáš jako dálkový rozvod el. energie - ty největší stožáry!), už ti tady kolegové vysvětlili.
A taky ti doporučovali (v tvém věku a při tvých znalostech, co se elektriky týče) abys začal pouze s MN (do 50V!).
Při tvých zájmech je zejména (tebou zmiňovaný) televizor Color 424 nejméně vhodný pro tvé laborování! Proč? Protože zrovna tento je tzv. "polouniverzál" - a má tedy šasi trvale spojené se sítí (i když přes diodu). A u takového šasi ani nepomůže otočit síť. šňůru (tedy její vidlici) opačně, tak jako to funguje u "univerzálů" (např. většina čbtvp). Proto je při opravách tohoto typu odděl. trafo nezbytnost :!:
A co se VN na obrazovkách týká? U čbtvp bývá jeho velikost max. tak do 16kV= (proudově je tento zdroj natolik měkký, že zdravého člověka /při náhodném dotyku/ nezabije). Jinou věcí pak může být následný úraz od leknutí - pádem; naražením do okolních předmětů; ...
Jinak je tomu u btvp - tady dosahuje velikost VN cca 25 ÷ 30kV= (přičemž tento zdroj je natolik tvrdý, že spolehlivě zabije i člověka zdravého!).
A "nabitá" obrazovka si udrží svůj náboj několik dnů (i týden) :!:
Je to dáno jejím kvalitním dielektrikem - čisté sklo. Chová se tedy jako kondenzátor. Takže i tady je nutná obezřetnost - jak při výboji přes tělo člověka, tak i příp. následným úrazům po leknutí ...

A ještě - jsi mladý, a jsi tu chvíli. Proto bys měl mít naše PRAVIDLA ještě v paměti.
Ovšem ty Cituješ téměř všechny předchozí příspěvky, což je proti nim! (Vrať se tedy k Pravidlům - docela mě zaráží, že při 6-ti stranách vlákna jsi už nedostal "pojeb" od moderátorů)
A ještě se nauč Citace (jejich správné ukončení), kde cituješ více přispěvovatelů najednou!

Neber tento můj příspěvek jako buzeraci - spíše jako dobré rady :wink:
Honza - kokúň

#80 Příspěvek od rnbw »

kokun píše:
rnbw píše:Preto sa obrazovka vzdy pred odpojenim VN musi vybit.
Ne před, ale po odpojení
Zalezi od uhlu pohladu. Televizor/monitor je vypnuty, takze VN negeneruje. Ale vybija sa to popod "prisavku" - pred odpojenim VN privodu z obrazovky.
Kvicala_r

#81 Příspěvek od Kvicala_r »

Nejlepší je měřící šňůrou - jeden konec na ZEM/stínění zezadu natáhlé na obrazovce, druhým (nejlépe s delší jehlou) zajet po skle pod gumový převlek násobiče na straně obrazovky.
samec

#82 Příspěvek od samec »

Napríklad kompenzačný kondenzátor v žiarivkových svietidlách má cez seba parlelne rezistor. Jeho hodnota je spočítaná tak, že za čas definovný v norme vybije kondenzátor z maximálnej hodnoty sieťového napätia na hodnotu bezpečnú.
https://www.avelmak.sk/produkt/60708?lm=1208
https://aukro.cz/kompletni-sada-soucast ... 7047078752
:brakelamp:
105l

#83 Příspěvek od 105l »

kokun píše:A ještě - jsi mladý, a jsi tu chvíli. Proto bys měl mít naše PRAVIDLA ještě v paměti.
Ovšem ty Cituješ téměř všechny předchozí příspěvky, což je proti nim! (Vrať se tedy k Pravidlům - docela mě zaráží, že při 6-ti stranách vlákna jsi už nedostal "pojeb" od moderátorů)
A ještě se nauč Citace (jejich správné ukončení), kde cituješ více přispěvovatelů najednou!
Snažím se vybírat jenom tu určitou část, o které mluvím, jenom u některých příspěvků nevím co přeně vybrat, co mám udělat když chcu akorát odpovědět na daný příspěvek?
105l

#84 Příspěvek od 105l »

kokun píše:Při tvých zájmech je zejména (tebou zmiňovaný) televizor Color 424 nejméně vhodný pro tvé laborování! Proč? Protože zrovna tento je tzv. "polouniverzál" - a má tedy šasi trvale spojené se sítí (i když přes diodu). A u takového šasi ani nepomůže otočit síť. šňůru (tedy její vidlici) opačně, tak jako to funguje u "univerzálů" (např. většina čbtvp). Proto je při opravách tohoto typu odděl. trafo nezbytnost :!:
Právě proto to trafo kupuju, ale jak říkám teď s ním nic stejně nehodlám zatím dělat, akorát ten šilelis bych někdy chtěl spravit a merkur (ikdyž tam nevím co s ním, kondenzátory na nějakém z těch tří modulů jsem měnil (ikdyž za staré) a nepomohlo, obraz se pořád klepe)
105l

#85 Příspěvek od 105l »

kokun píše:A "nabitá" obrazovka si udrží svůj náboj několik dnů (i týden) :!:
Takže to mám vždycky po vypnutí nějak vybít šroubovákem, někde kde je druhý konec toho kabelu do obrazovky? (zatím jsem nezkoumal kam to vede)
ferdislav

#86 Příspěvek od ferdislav »

Když chceš odpovědět tak zašli odpověď
Přílohy
IMG_20251127_182522.jpg
IMG_20251127_182522.jpg
105l

#87 Příspěvek od 105l »

Kvicala_r píše:Nejlepší je měřící šňůrou - jeden konec na ZEM/stínění zezadu natáhlé na obrazovce, druhým (nejlépe s delší jehlou) zajet po skle pod gumový převlek násobiče na straně obrazovky.
Jo tím to vybiju?
105l

#88 Příspěvek od 105l »

ferdislav píše:Když chceš odpovědět tak zašli odpověď
Aha děkuju, to je ale jenom obecně, většinou to co odepisuju závisí na předchozí zprávě, má to teda i v takovém případě dávat jemom jako odpověď?
kokun

#89 Příspěvek od kokun »

105l píše:
ferdislav píše:Když chceš odpovědět tak zašli odpověď
Aha děkuju, to je ale jenom obecně, většinou to co odepisuju závisí na předchozí zprávě, má to teda i v takovém případě dávat jemom jako odpověď?
Podívej se zpětně do vlákna, které tvé Citace ti moderátor jimirek smazal. A když se zpětně podíváš do Pravidel (což jsem ti výše doporučoval) tak pochopíš, co a jak můžeš (musíš) Odcitovat, anebo jen Zaslat odpověď.
Honza - kokúň

#90 Příspěvek od ferdislav »

Když je předchozí tak nemá smysl ji citovat
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“