Fotodioda Tesla KP101

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kremik

#31 Příspěvek od Kremik »

Já bych to skusil. Je to prostě normální fototranzistor. Betakrát citlivější než fotodioda. Pouzdro možná vepředu tvoří jakousi čočku, což tobě je jedno. Čím méně světla, tím méně proudu dá, ale nemusíš ho přece honit na maximální proud. Nevěřím, že by běžné osvětlení neindikoval. Pár jich tu asi někde budu mít, ale najít je by bylo hodně na dlouho.
masar

#32 Příspěvek od masar »

martinkopp píše:...Má to jen snímat osvětlení v místě každé kontrolky a na základě toho regulovat jas jejího svitu. Aby to v noci nezářilo, ale za jasného dne byla na první pohled vidět barva červená/zelená. Nic víc.
Tak pokud má jasný den až 100 000 lx a při 300 lx teče fotonkou ještě cca 50 až 90uA, tak by to snad za pokus stálo.
:wink:
HF_Tech

#33 Příspěvek od HF_Tech »

EKKAR píše:Už jsem tady jednou napsal - LEDky jdou použít jako ne zrovna úplně kvalitní, ale přesto funkční fotodiody. A jdou použít jak v odporovým, tak hradlovým režimu. Obrovská výhoda je v tom, že jdou koupit i v malejch kulatejch pouzdrech s Ø jen 1,8-2mm. Nejlepší vlastnosti mají červený - berou IR a dlouhovlnnější část viditelnýho spektra, zhruba po žluto-oranžovou.
Když má člověk k dispozici procesor a nepotřebuje měřit závratně rychle, tak jsou zelenožluté LED v integračním režimu úplně perfektní. Ani k tomu není potřeba operák.
martinkopp

#34 Příspěvek od martinkopp »

Hill píše:Potíž bude v tom, že KP101 je určený ke snímání děr v něčem proti zdroji světla, kde těch luxů je dostatek.
Snad není nutné hlídat u každé kontrolky zvlášť, přece stačí zjistit hladinu osvětlení v prostoru běžným fotoodporem a řídit jas kontrolek centrálně.
Kontrolky jsou každá jinde, není to na jednom panelu.
martinkopp

#35 Příspěvek od martinkopp »

HF_Tech píše:
EKKAR píše:Už jsem tady jednou napsal - LEDky jdou použít jako ne zrovna úplně kvalitní, ale přesto funkční fotodiody. A jdou použít jak v odporovým, tak hradlovým režimu. Obrovská výhoda je v tom, že jdou koupit i v malejch kulatejch pouzdrech s Ø jen 1,8-2mm. Nejlepší vlastnosti mají červený - berou IR a dlouhovlnnější část viditelnýho spektra, zhruba po žluto-oranžovou.
Když má člověk k dispozici procesor a nepotřebuje měřit závratně rychle, tak jsou zelenožluté LED v integračním režimu úplně perfektní. Ani k tomu není potřeba operák.
Jak už jsem uvedl, jde o adresovatelné RGBW led. Do nich se posílají data, tam nezměříš nic. K samotnému led chipu vůbec nemáš přístup.
martinkopp

#36 Příspěvek od martinkopp »

masar píše:
martinkopp píše:...Má to jen snímat osvětlení v místě každé kontrolky a na základě toho regulovat jas jejího svitu. Aby to v noci nezářilo, ale za jasného dne byla na první pohled vidět barva červená/zelená. Nic víc.
Tak pokud má jasný den až 100 000 lx a při 300 lx teče fotonkou ještě cca 50 až 90uA, tak by to snad za pokus stálo.
:wink:
Luxmetr mám momentálně v práci, takže můžu jen odhadovat. Podle GPT 300lux "odpovídá běžně osvětlené místnosti, která má dobré, ale ne příliš silné světlo". Z čehož plyne, že drtivá většina regulace bude probíhat právě v oblasti 0 až 300 lux. Při 300 lux už světlo z ledek rušivě nejspíš působit nebude ani když pojedou naplno.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“