Jak vyhledat zkratovaný kabel?
Moderátor: Moderátoři
Jen musíš vědět, kudy to vede. Pak je taky dobrý se zamyslet, když víš kudy to vede, co se tam dělalo za práce a jak je co kotvený.
Pokud je kabel přerušený, pak pomůže regulovatelný VN zdroj a zase termokamera.
No a někdy se to ani nevyplatí hledat a je lepší natáhnout novej kabel, záleží na okolnostech.
Ty by sis troufnul na něco, co opakovaně každý 2 sekundy dělá pulz 6-15kV s možností energetického rázu až 300 J? Proud se tam dá nastavit až několik set mA ale nevím, jak to je provázaný s napětím a energií rázu. Já to měl objednaný i s obsluhou při hledání přerušenýho topnýho kabelu celkem 4x. Těžká bedna asi 40 x 40 x 20 cm. Asi v tom budou zajímavý silový střeva, cena je kolem 15 000 ojro.Florian píše:Slusne schema toho razaku by se hodilo.Kdyby měl někdo třeba i slušný odkaz na odzkoušenou stavbu,také by bylo fajn....
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
V tomto případě není nutný parní přístroj co popisuješ. Stačí ruční přístroj napájený z několika tužkáčů. Ale schéma a provedení asi nikde nekoluje. Levné to není,Celeron píše:Ty by sis troufnul na něco, co opakovaně každý 2 sekundy dělá pulz 6-15kV s možností energetického rázu až 300 J? Proud se tam dá nastavit až několik set mA ale nevím, jak to je provázaný s napětím a energií rázu. Já to měl objednaný i s obsluhou při hledání přerušenýho topnýho kabelu celkem 4x. Těžká bedna asi 40 x 40 x 20 cm. Asi v tom budou zajímavý silový střeva, cena je kolem 15 000 ojro.Florian píše:Slusne schema toho razaku by se hodilo.Kdyby měl někdo třeba i slušný odkaz na odzkoušenou stavbu,také by bylo fajn....
https://www.revizeshop.cz/Sonel-TDR-410-Reflektometr
https://eshop.radeton.cz/collections/po ... 3866683575
ale občas je možno zakoupit použitý mnohem levněji.
https://aukro.cz/reflektometr-spirent-e2550-7017837580
Potřebuješ znát zhruba parametry kabelu nebo celkovou délku vedení. Ale funguje to obstojně.
Jenže tady není jasné, kudy vůbec kabel vede, místy je nepřístupný za sádrošem, takže všechny navrhované metody jsou hodně problematické.
Tady ale není podlahové topení a jedna žíla v 13cm betonu. Není vhodné pouštět do CYKY kabelů 15kV. Spíš by se tak poničilo ještě mnohem víc.Celeron píše:... je za 15 minut bušení vidět na infrakameře na podlaze flek i skrz 13 cm betonu...
Úplně stačí nízké napětí a velký proud - a pak jít po čuchu a/nebo poslouchat kde se škvaří plasty. Sice požár zničí i nevinné kabely v souběhu, ale zase bude jistota ohledně místa zkratu.
Pak bys měl oprášit nějaký starý malý tranzistorák, na středních vlnách naladit nejintenzivnější rušení od té žárovky a jít po kabelu. Podle zvuku bys pak měl slušnou šanci najít, kde ta fáze končí, ve stejném místě bude i zkrat začátku kabelu.
Jestli je přerušená pracovní nula, klidně do ní připoj pracovní nulu toho svítidla, při délce té prodlužky bude rušení i na ní, i když slabší.
Nakonec i ta metoda odporového děliče se mi docela zamlouvá: vodič nahoře nevodivý, ale dole zkratovaný, je vlastně odbočka z odporového děliče vytvořeného dvěma částmi délky toho vodiče, co ještě vede.
Čtyřdrátové měření to velmi usnadní a zpřesní, protože tě nebude muset zajímat odpor žádného dalšího vodiče.
Čili odpojit všechny vodiče toho kabelu v rozvaděči a samostatnými vodiči připojit zdroj s omezením proudu i voltmetr, aby se uplatnil úbytek napětí pouze na tom kabelu, nikoli odpor měřicích či napájecích vodičů. Klidně by to na tu chvíli nahoru spravila obyčejná dvojlinka CYH 2x0,5, nahoře obě žíly spojit a připojit na ten zdravý drát, o němž víš, že jde zdola do zkratu s tím přerušeným. Na jeden fous připojíš zdroj, druhý fous dvojlinky pak dole připojíš voltmetr.
Tím bych s tímto tématem z mý strany skončil.