Jak vyhledat zkratovaný kabel?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
_luky_

#16 Příspěvek od _luky_ »

Tohle mám. Ale pokud ten kabel není přerušený, tak najde celou trasu - nikoli místo zkratu.
bu2520

#17 Příspěvek od bu2520 »

Ale čistě teoreticky pokud je ve zkratu vodičů nějaký držák nebo vrut šroub měl by se dát napísknout . Nevím jestli to není sočástí nějaké kovové konstrukce, která by pískala celá, ale pak by se to dalo dohledat ohmetrem a pomocným vodičem. Je to individuální.
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Celu trasu niecim takym najdes a miesto skratu potom najdes podla dlzky, ktoru ukaze nejaky ten TDR detektor.
Florian

#19 Příspěvek od Florian »

Slusne schema toho razaku by se hodilo.Kdyby měl někdo třeba i slušný odkaz na odzkoušenou stavbu,také by bylo fajn....
jenicek

#20 Příspěvek od jenicek »

Mám osvědčenou metodu jak píše Martinkopp, pustit do toho třeba 5A z laboratorního zdroje a jít po trase s termokamerou. Nádherně se tím třeba odhalujou nefunkční prodlužováky a volně ložený kabely. Připojíš, necháš 5 minut a pak je nalezení místapoškození s přesností na cm otázkou několika vteřin.
Jen musíš vědět, kudy to vede. Pak je taky dobrý se zamyslet, když víš kudy to vede, co se tam dělalo za práce a jak je co kotvený.
Pokud je kabel přerušený, pak pomůže regulovatelný VN zdroj a zase termokamera.
No a někdy se to ani nevyplatí hledat a je lepší natáhnout novej kabel, záleží na okolnostech.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Florian píše:Slusne schema toho razaku by se hodilo.Kdyby měl někdo třeba i slušný odkaz na odzkoušenou stavbu,také by bylo fajn....
Ty by sis troufnul na něco, co opakovaně každý 2 sekundy dělá pulz 6-15kV s možností energetického rázu až 300 J? Proud se tam dá nastavit až několik set mA ale nevím, jak to je provázaný s napětím a energií rázu. Já to měl objednaný i s obsluhou při hledání přerušenýho topnýho kabelu celkem 4x. Těžká bedna asi 40 x 40 x 20 cm. Asi v tom budou zajímavý silový střeva, cena je kolem 15 000 ojro.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Habesan »

Celeron píše:Měření odporu je v tomhle případě nepoužitelná hovadina.
To si Lord Kelvin nezasloužil...
PavelFF

#23 Příspěvek od PavelFF »

Celeron píše:
Florian píše:Slusne schema toho razaku by se hodilo.Kdyby měl někdo třeba i slušný odkaz na odzkoušenou stavbu,také by bylo fajn....
Ty by sis troufnul na něco, co opakovaně každý 2 sekundy dělá pulz 6-15kV s možností energetického rázu až 300 J? Proud se tam dá nastavit až několik set mA ale nevím, jak to je provázaný s napětím a energií rázu. Já to měl objednaný i s obsluhou při hledání přerušenýho topnýho kabelu celkem 4x. Těžká bedna asi 40 x 40 x 20 cm. Asi v tom budou zajímavý silový střeva, cena je kolem 15 000 ojro.
V tomto případě není nutný parní přístroj co popisuješ. Stačí ruční přístroj napájený z několika tužkáčů. Ale schéma a provedení asi nikde nekoluje. Levné to není,
https://www.revizeshop.cz/Sonel-TDR-410-Reflektometr
https://eshop.radeton.cz/collections/po ... 3866683575

ale občas je možno zakoupit použitý mnohem levněji.
https://aukro.cz/reflektometr-spirent-e2550-7017837580

Potřebuješ znát zhruba parametry kabelu nebo celkovou délku vedení. Ale funguje to obstojně.

Jenže tady není jasné, kudy vůbec kabel vede, místy je nepřístupný za sádrošem, takže všechny navrhované metody jsou hodně problematické.
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

S tím, jak píšeš "parním přístrojem" je za 15 minut bušení vidět na infrakameře na podlaze flek i skrz 13 cm betonu. Takže to uvidíš i ve zdi, možná i v tom sádroši. A kudy to vede, poznáš hned, stačí projít předpokládanou trasu, v místě oblouku to je docela slyšet, takže stetoskop na přesnější dohledání. S tím šidítkem, co popisuješ by jsem to hledat v meandru topný podlahy nechtěl, nejspíš by to ani dýlkově nalýzt nešlo.
Jirka

lesana87

#25 Příspěvek od lesana87 »

Přinejhorším mu to místo, kde to od těch 300 J práskanců zahořelo, ukáže vyšetřovatel od hasičů, až prohledá spáleniště.
PavelFF

#26 Příspěvek od PavelFF »

Celeron píše:... je za 15 minut bušení vidět na infrakameře na podlaze flek i skrz 13 cm betonu...
Tady ale není podlahové topení a jedna žíla v 13cm betonu. Není vhodné pouštět do CYKY kabelů 15kV. Spíš by se tak poničilo ještě mnohem víc.
Úplně stačí nízké napětí a velký proud - a pak jít po čuchu a/nebo poslouchat kde se škvaří plasty. Sice požár zničí i nevinné kabely v souběhu, ale zase bude jistota ohledně místa zkratu. :)
Kremik

#27 Příspěvek od Kremik »

Do jednoho drátu bych pustil stejnosměrný proud. Blbý je, že se musí pustit do obou konců, ale pokud máš volný vodič, který není dotčený zkratem, můžeš ho použít pro návrat a je to jednoduché. Na takto napájeném vodiči vznikne nějaký úbytek napětí, stačí i 1V. Nyní už stačí změřit napětí na druhém vodiči, který je s ním ve zkratu. Nedokonalý zkrat nevadí. Je to v podstatě jako by ses snažil změřit, jak je natočenej poťák, když bys neviděl na hmatník.
mi-ro

#28 Příspěvek od mi-ro »

Vzal bych nějaký elyt třeba 100uF/450V, nechával bych ho přes odpor nabíjet na síťových 340V a práskal ho přes nějaký stykač do CYKYny. v Místě poruchy by se mohl prozradit akusticky. A vypadá to, že je přetrženej úplně páč na druhým konci žádný odpor nenaměřím. Termokameru nemám a vzhledem k tomu že vůbec nvm kudy kabel vede a jak je hluboko by byla metoda neúčinná. Ale zítra vezmu NF 100W koncák, gener s bedničkama a sledovač s cívkou. Uvidíme. A volat hledače pokladů s cenou řádů vyšších tísíců je neekonomické. To vyjde lépe instalace nového kabelu.
..to bude jen ňákej odpůrek
Hill
Administrátor

#29 Příspěvek od Hill »

Když na konci kabelu naměříš, že je kabel přerušený, zjisti proti jinému kabelu, jestli je přerušená pracovní nula, nebo fáze. Jestli je nula vcelku, je to jednodušší: natáhni prodlužku, zapoj na ni LEDkové svítidlo, nebo úsporku, a fázi do kabelu připoj.
Pak bys měl oprášit nějaký starý malý tranzistorák, na středních vlnách naladit nejintenzivnější rušení od té žárovky a jít po kabelu. Podle zvuku bys pak měl slušnou šanci najít, kde ta fáze končí, ve stejném místě bude i zkrat začátku kabelu.
Jestli je přerušená pracovní nula, klidně do ní připoj pracovní nulu toho svítidla, při délce té prodlužky bude rušení i na ní, i když slabší.

Nakonec i ta metoda odporového děliče se mi docela zamlouvá: vodič nahoře nevodivý, ale dole zkratovaný, je vlastně odbočka z odporového děliče vytvořeného dvěma částmi délky toho vodiče, co ještě vede.
Čtyřdrátové měření to velmi usnadní a zpřesní, protože tě nebude muset zajímat odpor žádného dalšího vodiče.
Čili odpojit všechny vodiče toho kabelu v rozvaděči a samostatnými vodiči připojit zdroj s omezením proudu i voltmetr, aby se uplatnil úbytek napětí pouze na tom kabelu, nikoli odpor měřicích či napájecích vodičů. Klidně by to na tu chvíli nahoru spravila obyčejná dvojlinka CYH 2x0,5, nahoře obě žíly spojit a připojit na ten zdravý drát, o němž víš, že jde zdola do zkratu s tím přerušeným. Na jeden fous připojíš zdroj, druhý fous dvojlinky pak dole připojíš voltmetr.
Přílohy
sikovne_trefeny_kabel.png
sikovne_trefeny_kabel.png
Naposledy upravil(a) Hill dne 30 lis 2025, 20:55, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

To je neskutečný, popisuju tady reálnou zkušenost čím a jak se profesionálně vyhledávají poruchy topných i rozvodných kabelů a hromada místních "teoretiků" mi tvrdí, že je to blbost. Psal jsem, že jsem na to měl objednanýho profíka s generátorem a infrakamerou, kterej vyhledáváním poruch kabelů živí už přes 25 let a tak zcela určitě bude vědět, jak se to dělá a co má pro konkrétní případ na generátoru nastavit. Vždy poruchu našel a po naspojkování kabel topil, nebo převáděl.
Tím bych s tímto tématem z mý strany skončil.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“