Display - napětí
Moderátor: Moderátoři
- RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
Bylo by možno znovu a lépe vyfotit ten displej zezadu? Myslím obrázek IMG_4611.jpg (2.obrázek shora na 1.stránce) a to tak, aby byl zřetelně vidět ten bílý potisk na zelené masce plošňáku.kulikus píše:Skleněnný Panel s displejem 1x18 + na fotce bych rád použil s Atmel cpu. Displej má zřejmě vnitřní řadič, jeho rozhraní tvoří 7 drátů a zem.
Jaké bude napájecí napětí a protokol?
Kulikus, a zatím nic nepájej!
Mám docela dost VFD displejů, maticové jedno- i víceřádkové i grafické. VFD dělal a dělá pořád kde kdo, nejen Noritake, také OKI Data,Samsung, Futaba., číňani Zhejiang BOE Display...
Tipuju tento na Noritake. Mám buďto ty samé jako na fotce zde, nebo podobný typ. Tyto maticové jsou alfanumerické, mají sériový někdy současně i paralelní interface a integrovaný obvod. Pokud si pamatuju, zásadně mají jedno napájení +5V. Střídavý napájení pro žhavení si vyrábějí , to ostatně dělají i jiné VFD displeje, krom sovětských. K displejům VFD Noritake navíc existuje software, který generuje sekvenci řídících kódů. (Software mám, případně poskytnu). Tím pádem stačí pouze v software vytvořenou sekvenci kódů vložit do programu MCU, který má displej řídit a je vystaráno.
Nedostatek těchto displejů je pouze v tom, že časem zestárnou kondíky (zhorší se jim ESR) v obvodu pro generování napětí žhavení a displej se zdá být mrtvý, nestartuje. Postačí pouze kondíky vyměnit za nové s nízkým ESR.
Jestliže Kulikusův displej má 7 pinů a zem, z těch 7 bude jeden drát +5V. Zbývá 6 drátů, což vypadá na sériový RS232C .
Až na jeden VFD displej, všechny VFD které mám, tak od nich znám způsob řízení, ovládání, pinout. Pouze jeden velký, 4 řádky, každý 20 znaků, výrobce OKI Data America, se mi nepovedlo rozšifrovat
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
- RX-20
+5V
GND
(někdy, spíš často bývá +5V i GND na více pinech současně)
RXD
/TEST (vstup, úroveň log.0)
/BUSY (výstup, úroveň log.0)
Někde by na destičce měly být dvě propojky cínem (malinkaté plošky), těmi se nastaví rychlost přenosu.
Otázka je, jaká znaková sada bude v ROMce
Doporučuju začít prohlídkou plošňáku a odvodit co je zem, pak odhadnout prohížením co je +5V a dál ti zbývá už jen najít RXD.
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
- RX-20
Tak doplňuju: ta černá kostička na destičce uprostřed zezadu na plošným spoji je nejspíš tlumivka nebo kondenzátor a slouží ke generování žhavení. Z té mizerné fotky nelze poznat jestli to je kondenzátor (SMD elyt) nebo indukčnost.
Skutečné připojení celého displeje je na 2x10 konektoru ( na fotce druhé fotce na první straně zezadu je vpravo dole vidět zapájený konektor, header, nebo plochý kablík). Já teda na té mizrné fotce napočítal jen 2x 9 letovacích pinů ...
Čímž, displej má stadardní interface paralelní / sériový.
Toto je standardní zapojení 2x20 konektoru u japonských VFD displejů.
- RX-20
Pomohla by lepší fotku zpředu. Ze součástek které budou zpředu lze vysledovat např. napájení. Odpájení displeje si myslím moc nepomůže, protože čip bude nejspíš zalitej . Klasicky se montují čipy bez pouzdra a zalévají se jakousi hmotou. Krom toho, k těm čipům je informací poskrovnu.
- RX-20
I když odpájíš VFD displej z destičky, nejspíš nedokážeš z plošnýho spoje zjistit který přívod VFD je k čemu. Možná se ti povede určit přívody VFD prohlížením skleněné baňky VFD. Jistě žhavení. Možná řádky a sloupce.
Možná by zespodu VFD na skle mohl být nějaký potisk typu displeje a pak by se mohlo teoreticky dohledat ovládání displeje, myslím té skleněné baňky. To ale nebude sériové. Bude k tomu extra obvod, asi nesehnatelný ...
Nakonec to dáš celé do vitrýny na ukázku dětičkám, protože za tu práci co s tím bude, se to nevyplatí. Mám také vitrýnu s exotickými elektrosoučástkami a nad exponáty žasnou nejen dětičky, ale také dědci
Zkus to teda opatrně rozebrat na kousky a pak pěkně vyfotit. Takhle celé to je k ničemu.
Mimochodem, ve sběrném dvoře se občas objeví mikrovlnka a starší mikrovlnky mívají VFD displeje (nové většinou už jen LED). Z nich lze kuchnout displej.
Případně, kdyby jsi chtěl nějaký VFD na projekt, pošli SZ.
Displej celoskleněnný, nemá vlastní dps ani externí řadič.
Mimo avizovaných 7mi signálů na 11 pinech vedle sebe je v téže řadě připojen úplně první a úplně poslední pin. Mezi nimi naměřeno 9,5 ohm. Na fotce zvýrazněno žlutě. Jiné piny displej zapojené nemá, jsou distanční.
Z těch 11 pinů jsou (na fotce zprava) dva zem, jeden přes delič 10R, 10R ven ( s 10uF/50V), se středem přes 100nF na gnd; další pin na 220uF/10V || 100nF a ven, další přes R 32k na předchozí napájecí pin, 4 piny ven (na hlavní konektor), 1 nezapojen, 1 gnd.