DPS fixem ? Nejde mi to
Moderátor: Moderátoři
Vyznačit důlčíkem vrtání předem je lepší, protože si na destičku můžu předlohu ještě přilepit, aby mi nikde neuhnula, jen u oboustranných si provrtám otvory, kde budou propojky, nebo vývod pájený z obou stran (prokovy jsem nikdy nezkoušel).
Centrofix vyžadoval ale vyplnit plochy krouživým pohybem, aby se slil a nepodleptával, což u tenkých čar zrovna snadno nejde.
Pak jsem přešel na trubičák, dámské pero na nejtenčí spoje a opravy, štěteček na plochy a roztok kalafuny v čistém lihu, obarvený kapkou inkoustu z Centrofixu. A nakreslit spoje tak, abych se plochy nedotkl holou rukou, to kvůli neodleptaným daktylkám.
Po uschnutí (případně i mírném nahřátí) šup s destičkou do ploché misky s koncentrovaným roztokem chloridu a tu položit na třeba lehce vrčící tráfko, pohyb to leptání neuvěřitelně urychlí. Oboustranný plošňák je dobré v lázni jednou dvakrát obrátit.
Pak dobře umýt pod vodou, zkontrolovat, jestli tam nezůstal nějaký můstek, nebo mikrotrhlinka. Vyvrtat otvory a může se rovnou pájet, kalafuna na tom už je.
Kdysi jsem dělal plošňáky, ale hlavně průhledné plexikové panely na přístroje soupravou Grafolit. To plexi se ale nedalo brousit pastou Toro, ani samotným vídeňským vápnem, co je v ní, to jsem odmašťoval perchlorem a negativní emulzi nanášel po jemných vrstvách fixírkou. Když kapky přischly, šla další vrstva. Pak jsem zkusil odstředivé polévání na talíři gramofonu, to ale vyžadovalo mít desku položenou v misce, aby se zbytek emulze dal zase slít. Tři čtyři vrstvy po asi 4 hodinách udělaly dokonalou vrstvu, tedy i obrazec.
Jistě, trvá to dlouho, chce to trpělivost a péči, ale dnes už toho tolik nedělám, tak mě nějaké zadání pro výrobce netrápí. Však za mě ani ten plošňák nenavrhuje žádná mašina, spraví to milimetrový papír, obvykle v měřítku 2:1, pak to překreslím na konečnou velikost, přilepím na destičku a ťukám.
Prostě potřebuji orientaci, kde budou otvory, propojím je čárou, která musí ve vhodné vzdálenosti obejít či prokličkovat některé budoucí dírky a plošky, které budou kolem nich potřeba, a pak podle předlohy dorovnám, aby to k něčemu vypadalo. Samozřejmě napřed vybarvuji spoje, které nemusí nic obcházet.
Jo, taky jsem to tak dělal, když byl akutní problém. Za půl dne bylo hotovo. Na druhou stranu, dvacet let jsem nezažil, že když jsem potřeboval něco vyrobit, tak to 14 dní nepočkalo... Holt dnes raději to nakreslit v KiCadu a pak 2 dny výroba a cca 12 dní doprava. Projektů je tolik, že jsem rád, když se doprava trošku zdrží.lesana87 píše:Ale tady jseš na Bastlírně, ne na webu profi výrobny elektroniky. A číňan mi to za dvě hodiny nepošle.
Občas Gatema, je to ale stejně týden a je to drahé, a v prototypce mi stejně udělají jen zelený tišťák, který se mi nelíbí...
Každou linkou jsem pak ostrým nožíkem říznul dvakrát, tak na 1 - 1,5 mm šířky a když se mi podařilo nepřeřezávat skrz odbočení nebo křížení, dalo se to pak vytáhnout v jednom kuse, jak nějaká guma. Kyselina s peroxidem to nepodleptávala, jen ta barva pak trošku zkřehla a už nešla stáhnou jak samolepka. Destičky jsem také před natřením čistil pastou TORO.
Další level byl kreslení trubičkovým perem, opět barvou na kůži, naředěnou kapkou ředidla C6000. Tady jsem nejdříve destičku navrtal podle návrhu, pak očistil pastou a jako první jsem dělal pájecí plošky. Na to jsem používal vypsané fixy, kterým jsem opatrně povytáhl hrot, nebo ho vytáhl úplně a vrátil ho obráceně, protože tam nebyl roztřepený od tlačení při psaní. Špičku jsem namáčel do barvy, kolmo nasadil na vyvrtaný otvor a okolo něj stekla krásná kulatá ploška. Víc barvy, větší ploška. Jo, předtím jsem si tužkou nakreslil spojovací čáry a po uschnutí pájecích plošek jsem jel podle pravítka nejdřív všechny vodorovné spoje a pak všechny svislé a nakonec šikmé a jiné, třeba popisky. Drobnosti se daly opravit doškrábnutím nebo dokreslením. Nevýhoda byla, že jsem pak musel zalepené otvory čistit, případně převrtat, ale to šlo vrtáčkem mezi prstama.
Takové spoje pak vypadaly i docela profesionálně, na tu dobu samozřejmě.
Ale padík se ztratil .
Moc pomalá práce na tak nevalný výsledek.