Dosbox

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Mahoney

#16 Příspěvek od Mahoney »

lesana87: Nepíšeš v jakým Linuxu, ale zkus Wine. Já si přes něj běžně pouštím DOS compiler pro PIC a funguje to.
nonius

#17 Příspěvek od nonius »

Přes Wine je možné spouštět programy pro DOS? Mně to snad nikdy nešlo. Také většina programů pro Windows 3.x nechtěla správně fungovat.

Místo Dosboxu je možné spustit emulátor x86, například QEMU nebo BOCHS a do něj nainstalovat nějakou verzi DOSu a pohrát si s nastavením.
lesana87

#18 Příspěvek od lesana87 »

Zkusila jsem to wine stáhnout v práci a naistalovat. Windowsový programy přes to šly spustit, ale u čistě DOSových to psalo, že si mám nainstalovat DOSBOX. No a tady doma, na stejné verzi Linuxu mi nejde spustit nic, wine hází chybu:

Kód: Vybrat vše

002c:fixme:actctx:parse_depend_manifests Could not find dependent assembly L"Microsoft.Windows.Common-Controls" (6.0.0.0)
wine: could not load kernel32.dll, status c0000135
asdf
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od asdf »

A nemáš třeba v práci 32-bitový systém a doma 64-bitový?
lesana87

#20 Příspěvek od lesana87 »

Oba jsou 32, ale asi tu nemám nainstalovanej nějakej balík, kterej v práci mám. Přiznám se, že netuším, ve kterém slackwarovském balíku hledat kernel32.dll a Microsoft Windows common controls. 8O

Edit: Na netu jsem našla radu, smazat konfiguraci .wine, to nepomohlo.
lesana87

#21 Příspěvek od lesana87 »

Kernel32.dll je v /usr/lib/wine/i386-windows
Tak holt chybí nějaká závislost a že jich to má.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od asdf »

U mě je to v balíčku libwine. Ale mám Xubuntu.
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Slackware som kedysi pouzival a toto boli presne problemy, pre ktore som odisiel. Nefungovali veci, s ktorymi inde nebol problem, zavislosti realne existuju, ale nie su formalne popisane...
lesana87

#24 Příspěvek od lesana87 »

Spolu s instalačním balíkem jsem si stáhla i soubor závislostí, je jich 144. V práci mám asi nainstalovanej Slackware celej, tady jsem některý balíky, co mi přišly zbytečný, vynechala. No nic. Ještě zkouším zkompilovat dosbox-x, má to být lepší dosbox. Normální dosbox má zdrojáky 1,3 MB, dosbox-x 119 MB, tak to aby byl pozlacenej.

Edit: Jinak s těma závislostma jsem se zatím vždycky nějak popasovala. Když mi třeba pro abiword chyběla knihovna pro psaní z prava do leva, tak to napsalo, že tam chybí, tak jsem ji doinstalovala. Ta mi při instalaci základního systému přišla zbytečná. Když kompiluju něco ze Slackbuilds, tak tam jsou ty nadstandardní závislosti vypsaný, tak si to postahuju a zkompiluju předem. Nebo když chybí něco standardního, co mi přišlo zbytečný instalovat, tak to napíše už při konfiguraci a doinstaluju to. Tady jsem vzala hotovej balík ze stránek wine, no tak u něj je prostě problém se závislostma dost blbě řešitelnej. Jedině projet všech 144 a porovnat s tím, co mám nainstalováno. :roll:
rampage

#25 Příspěvek od rampage »

lesana87 píše:Jedině projet všech 144 a porovnat s tím, co mám nainstalováno
holt, kto chce kam :D
Dosbox-X je fork originál Dosboxu - ak tam nefakčí pôvodný, tento bude asi padať jedna radosť, je tam toho na nastavenia dosť.

V linuxe je ešte dosemu, môžeš skúsiť ten.
No, alebo potom už plnú emuláciu x86, napr. Bochs (pomalý, zato má debugger, dokáže k .vhd pristupovať CHS (ak image vznikol z prastarých harddiskov)); ďalej QEMU, VirtualBox od Oracle, ap.

A potom ešte MAME, ten emuluje ešte aj kazeťák pôvodného IBM PC, sneženie CGA a podobné kraviny :D
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

Dosemu sa uz dlho nevyvija a z Debianu ho ostranili. Ale funguje, len sa s novsimi jadrami musi nastavit sysctl:

Kód: Vybrat vše

vm.mmap_min_addr=0
rampage

#27 Příspěvek od rampage »

má tam slack, to na alopeciu praecox bohate stačí :D
rnbw

#28 Příspěvek od rnbw »

Uz neviem, ci tam dosemu bolo, ale dnes tam tiez urcite nie je.
lesana87

#29 Příspěvek od lesana87 »

Tak DOSBOX-X při kompilaci v PALASMu nespadne, ale PALASM se restartuje a DOSBOX-X v logu žádnou chybu nehlásí. Gordikon hlásí poškozený soubor stejně jako v původním DOSBOXu. Takže žádná změna k lepšímu. :(
xsc

#30 Příspěvek od xsc »

A není lepší VirtualBox a v něm normální DOS?
Odpovědět

Zpět na „Software“