Orbitální leštička na lakované povrchy

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Orbitální leštička na lakované povrchy

#1 Příspěvek od Celeron »

Pořídil jsem baterkovou orbitální leštičku. Potřebuju vyleštit a sjednotit povrchy lakovanýho nábytku z dýhovaný laťovky.
Co je na tom za povrchovou úpravu jsem nezjistil. Šelak to není určitě. Líh ani nitroředidlo povrch nenaleptává ani pokud na vzorku nechám třeba 5 minut ležet nacucanej hadr. Takže to nebude ani nitrolak. Nevím, jestli v padesátých letech už byly polyuretany. Pokud né, tak by to už mohla být jen syntetika nebo epoxyd.
Leštící kotouče jsou na suchej zip a vypadají jako molitan ale je to něco jinýho, podstatně tvrdšího. V prodejně měli leštící kotouče v několika hrubostech a taky leštící chlupatý návleky, možná kůže z nějakýho zvířátka. Nevíte někdo, z čeho to je?
Jak se s leštičkou dělá? Předpokládám, že to chce leštěnej povrch lehce napatlat nějakou leštící pastou a pak do toho vlítnout leštičkou. Má smysl laborovat s hrubostí kotouče a kdy? Pasta by měla být hrubá na odstranění škrábanců a jemná na finiš.
Ale jaký leštící pasty použít, auťákový? Pro mě pole neorané, ale třeba tu je nějakej autař, co stříkal a leštil auto.
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ferdislav

#2 Příspěvek od ferdislav »

Používal jsem pastu Tempo na autolaky, brousí,ale je tam i ochranný vosk
Harry.pa

#3 Příspěvek od Harry.pa »

Celeron: Lak by měl být POLYESTER, poznáš to tak, že když na tom začneš brousit, nebo to zahřeješ, ucítíš charakteristický pach POLYESTERu.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

I mne to zajímá , sám bych tipoval syntetiku . Sám jsem používal myslím parketolit na křídla letadel . To bylo rozpuštěné plexisklo ...
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Celeron píše:Nevím, jestli v padesátých letech už byly polyuretany. Pokud né, tak by to už mohla být jen syntetika nebo epoxyd.
To si jako myslíte, že někdo před 60-70 léty používal epoxid nebo polyester?
Zůstal bych při zemi a definoval bych to jak olejový či syntetický lak. Píšeš, že máš leštičku a ne brusku, takže leštící pastu dávej na ni. A opravdu by stačilo na začátek dát jen tu zubní pastu, abys věděl, jaký bude výsledek.
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

A potom koupit pastu od 3M nebo prostě něco solidního. Rozdíl práce s tím je gigantický, dokud si to jeden nezkusí, netuší, jak velký rozdíl to je.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Ještě dodatek, že bych s tím dělal jak při leštění plexiskla - vyleštit a nespálit.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Harry.pa píše:Celeron: Lak by měl být POLYESTER, poznáš to tak, že když na tom začneš brousit, nebo to zahřeješ, ucítíš charakteristický pach POLYESTERu.
Zkoušel jsem tu orbitálku na kusu nábytku, co nezachovám. Našel jsem doma pastu Tempo a na střední rychlost se to nedostalo na tak vysokou teplotu, že by bylo něco cejtit. Ani na maximální otáčky na čtverci cca 30 x 30 cm se mě nepodařilo lak nahřát tak, aby začal měknout nebo se blemtat a už vůbec né spálit. Ten lak je nějak abnormálně tlustej, odolnej a tvrdej, něco jako jsou pianina a klavíry. Na ty se prý laky nalejvají aby byla vrstva. Zkusil jsem přeleštit starou dýhovanou reprobednu natřenou několikrát nitrolakem a po chvíli jsem byl skrz a byla cítit celolůza.
Jirka

Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Jsou u nás ve městě dvě prodejny barev a chemie a jeden prodejce ND na auta. Nikde jsem žádnou leštící pastu, která by v sobě neměla silikon nebo nějaký vosky nesehnal. Autař mě řekl, že míval 3M ale po zdražení to bylo neprodejný a tak už je brát nebude.
Kurňa, v poslední době jsem sháněl lamino olše světlá, dveřní samolepící zarážky vyšší než 25 mm, plochý RJ45 Tango a nyní leštící pastu a nikde nic. Aspoň že jsou k sehnání chleba a rohlíky (teda kecám, dnes v 15,30 už v Penny rohlíky neměli).
Nevím, nevím, ale takhle ten kapitalizmis asi nevybudujeme. :roll:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“