Orbitální leštička na lakované povrchy
Moderátor: Moderátoři
Orbitální leštička na lakované povrchy
Co je na tom za povrchovou úpravu jsem nezjistil. Šelak to není určitě. Líh ani nitroředidlo povrch nenaleptává ani pokud na vzorku nechám třeba 5 minut ležet nacucanej hadr. Takže to nebude ani nitrolak. Nevím, jestli v padesátých letech už byly polyuretany. Pokud né, tak by to už mohla být jen syntetika nebo epoxyd.
Leštící kotouče jsou na suchej zip a vypadají jako molitan ale je to něco jinýho, podstatně tvrdšího. V prodejně měli leštící kotouče v několika hrubostech a taky leštící chlupatý návleky, možná kůže z nějakýho zvířátka. Nevíte někdo, z čeho to je?
Jak se s leštičkou dělá? Předpokládám, že to chce leštěnej povrch lehce napatlat nějakou leštící pastou a pak do toho vlítnout leštičkou. Má smysl laborovat s hrubostí kotouče a kdy? Pasta by měla být hrubá na odstranění škrábanců a jemná na finiš.
Ale jaký leštící pasty použít, auťákový? Pro mě pole neorané, ale třeba tu je nějakej autař, co stříkal a leštil auto.
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
To si jako myslíte, že někdo před 60-70 léty používal epoxid nebo polyester?Celeron píše:Nevím, jestli v padesátých letech už byly polyuretany. Pokud né, tak by to už mohla být jen syntetika nebo epoxyd.
Zůstal bych při zemi a definoval bych to jak olejový či syntetický lak. Píšeš, že máš leštičku a ne brusku, takže leštící pastu dávej na ni. A opravdu by stačilo na začátek dát jen tu zubní pastu, abys věděl, jaký bude výsledek.
Zkoušel jsem tu orbitálku na kusu nábytku, co nezachovám. Našel jsem doma pastu Tempo a na střední rychlost se to nedostalo na tak vysokou teplotu, že by bylo něco cejtit. Ani na maximální otáčky na čtverci cca 30 x 30 cm se mě nepodařilo lak nahřát tak, aby začal měknout nebo se blemtat a už vůbec né spálit. Ten lak je nějak abnormálně tlustej, odolnej a tvrdej, něco jako jsou pianina a klavíry. Na ty se prý laky nalejvají aby byla vrstva. Zkusil jsem přeleštit starou dýhovanou reprobednu natřenou několikrát nitrolakem a po chvíli jsem byl skrz a byla cítit celolůza.Harry.pa píše:Celeron: Lak by měl být POLYESTER, poznáš to tak, že když na tom začneš brousit, nebo to zahřeješ, ucítíš charakteristický pach POLYESTERu.
Kurňa, v poslední době jsem sháněl lamino olše světlá, dveřní samolepící zarážky vyšší než 25 mm, plochý RJ45 Tango a nyní leštící pastu a nikde nic. Aspoň že jsou k sehnání chleba a rohlíky (teda kecám, dnes v 15,30 už v Penny rohlíky neměli).
Nevím, nevím, ale takhle ten kapitalizmis asi nevybudujeme.