Jak změřit elyt 128G/28V?
Moderátor: Moderátoři
Jak změřit elyt 128G/28V?
C=I⋅t/ΔU
kde: C = kapacita (F), I = nabíjecí proud (A), t = čas (s), ΔU = změna napětí (V)
Takže na laboráku nastavím třeba 10V a omezení na 0,1A a připojím vybitej elyt a smáčknu stopky. Až zhasne proudový omezení, tak zmáčknu konec stopek.
Teoreticky bych se měl dostat někam na 12,8 sekundy pokud je ESR v slušným stavu.
Dostanu z tohodle jednoduchýho měření relevantní výsledek? Zatím jsem nepotřeboval měřit víc než 5G/64V a na to ještě měřáky jsou.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- feliz_navidad
EDIT: Změř svodový proud.
Kontrolní napětí by mělo být menší než napětí zdroje, aby ke konci proud neklesal. A samozřejmě měřil čas dosažení kontrolního napětí.
- feliz_navidad
Funguje to dobře. Vašek_W to potvdí. Když se napětí sníží na 0,315V, pak 1G-> 0,1A. No a těch 13A je už snesitelnějších.mi-ro píše:Sinclair měl prý na měření elytů udělátko, tvrdé trafo s vinutím 3,2V. Tento stříďák připojoval na elyty a měřil proud. Nvm zda a jak to fungovalo v praxi ale teoreticky to fungovat mohlo. Ty 3V snad elytům neublížily. Pak by mělo platit 1G=1A. Ale to by u tebe bylo asi 180A. Tak to sorry

Mám to sinclairovo udělátko už přes dvacet pět let, a funguje to spolehlivě. Jako měřidlo proudu do 1A používám UNI11-e, do pěti ampér METEX, na více ampér kvůli eliminaci úbytku měřícího proudu použiji klešťák.
Napáskovaných 100ks nových kondenzátorů do hodnoty 1G mám s pomocí UNI11-e změřených do tří minut. Ručička se nefláká, tak to odsejpá
Po změření doporučuji kondenzátor vybít, někdy zůstane nabitý, a mohlo by to udělat neplechu na citlivějších součástkách po osazení do plošného spoje.
Vašek