Jak změřit elyt 128G/28V?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Jak změřit elyt 128G/28V?

#1 Příspěvek od Celeron »

Potřeboval bych s nějakou přesností ± 20% změřit tohle elektrolytický hovádko 128 000 uF. Běžnej měřák na to není, takže bastl nabíjení konstantním proudem a stopky.
C=I⋅t/ΔU
kde: C = kapacita (F), I = nabíjecí proud (A), t = čas (s), ΔU = změna napětí (V)
Takže na laboráku nastavím třeba 10V a omezení na 0,1A a připojím vybitej elyt a smáčknu stopky. Až zhasne proudový omezení, tak zmáčknu konec stopek.
Teoreticky bych se měl dostat někam na 12,8 sekundy pokud je ESR v slušným stavu.
Dostanu z tohodle jednoduchýho měření relevantní výsledek? Zatím jsem nepotřeboval měřit víc než 5G/64V a na to ještě měřáky jsou.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
feliz_navidad

#2 Příspěvek od feliz_navidad »

V historických dobách, kdy jsem neměl žádný měřák, jsem takhle elyty běžně měřil. Přesnost byla vyhovující, udělej průměr z několika měření. Pokud kondenzátor ležel dlouho v šuplíku, tak no naformuj.
EDIT: Změř svodový proud.
Naposledy upravil(a) feliz_navidad dne 20 pro 2025, 16:53, celkem upraveno 1 x.
rudolf02

#3 Příspěvek od rudolf02 »

No, takhle omezení proudu je OK, měřil bych ale proud měřákem, napětí měřákem (vstupní odpor digi multimetru bývá běžně 10MΩ). Dále bych si nejdříve zjistit svodový proud, kontrolní proud by měl být alespoň 100x větší.
Kontrolní napětí by mělo být menší než napětí zdroje, aby ke konci proud neklesal. A samozřejmě měřil čas dosažení kontrolního napětí.
feliz_navidad

#4 Příspěvek od feliz_navidad »

Měřící metodu si můžeš ověřit na jiném kondenzátoru a porovnat hodnoty s měřákem.
samec

#5 Příspěvek od samec »

Celeron píše:Dostanu z tohodle jednoduchýho měření relevantní výsledek?
Meranie pomocou času, alebo frekvencie je najpresnejšie, aké v súčasnej fyzike môžeš dosiahnúť. :wink:
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem to zkusil a můj navržený princip je blbost. Oba zdroje, co mám aco mají proudový omezení, jak začnou omezovat, napětí spadne z 10V na pár stovek mV.
Takže, 10V omezení proudu jen odporem 10R a počítat jako časovou konstantu při dosažení 6,3V.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ferdislav

#7 Příspěvek od ferdislav »

Tyhle věci jdou taky měřit st proudem při malém napětí, jestli na to máš trafo..
PavelFF

#8 Příspěvek od PavelFF »

Princip není blbost. Metoda je správná. Ostatní je na tobě.

Je to divné. Tak nabíjej klidně třeba přes diodu nebo nabíjej na vyšší napětí(20V) a změř čas při dosažení kýženého napětí 10V. Musíš hlídat dvě veličiny současně. Takže je lepší trochu snížit proud ať nemáš takové hoňky. Zbytek dopočítáš.
samec

#9 Příspěvek od samec »

Celeron píše:Tak jsem to zkusil a můj navržený princip je blbost. Oba zdroje, co mám aco mají proudový omezení, jak začnou omezovat, napětí spadne z 10V na pár stovek mV.
To je predsa pricíp prúdového zdroja, že napätie spadne. Ale čo prúd, zostáva konštantný?
mi-ro

#10 Příspěvek od mi-ro »

Sinclair měl prý na měření elytů udělátko, tvrdé trafo s vinutím 3,2V. Tento stříďák připojoval na elyty a měřil proud. Nvm zda a jak to fungovalo v praxi ale teoreticky to fungovat mohlo. Ty 3V snad elytům neublížily. Pak by mělo platit 1G=1A. Ale to by u tebe bylo asi 130A. Tak to sorry
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 20 pro 2025, 21:21, celkem upraveno 1 x.
..to bude jen ňákej odpůrek
asdf
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od asdf »

A co na něj připojit odpor, nabít a pak změřit, za jak dlouho se to vybije na polovinu?
PavelFF

#12 Příspěvek od PavelFF »

On to tak dělal hlavně taky pro rychlou kontrolu, jestli nejsou nahnilé přívody a elyt snese velké proudy.

Dělá se tu problém z triviální metody kde stačí zdroj a hodinky. Netřeba počítat s exponenciálami a vysokou matematikou.
Milan_F

#13 Příspěvek od Milan_F »

mi-ro píše:Sinclair měl prý na měření elytů udělátko, tvrdé trafo s vinutím 3,2V. Tento stříďák připojoval na elyty a měřil proud. Nvm zda a jak to fungovalo v praxi ale teoreticky to fungovat mohlo. Ty 3V snad elytům neublížily. Pak by mělo platit 1G=1A. Ale to by u tebe bylo asi 180A. Tak to sorry
Funguje to dobře. Vašek_W to potvdí. Když se napětí sníží na 0,315V, pak 1G-> 0,1A. No a těch 13A je už snesitelnějších.
Obrázek
Naposledy upravil(a) Milan_F dne 20 pro 2025, 20:32, celkem upraveno 4 x.
jenicek

#14 Příspěvek od jenicek »

...a co si změřit nějakej kundik s velkou kapacitou co ještě dokážeš změřit a pak k němu připojit sériově tenhle a dopočítat to?
VASEK_W

#15 Příspěvek od VASEK_W »

Je to tak, jak píše Milan_F.

Mám to sinclairovo udělátko už přes dvacet pět let, a funguje to spolehlivě. Jako měřidlo proudu do 1A používám UNI11-e, do pěti ampér METEX, na více ampér kvůli eliminaci úbytku měřícího proudu použiji klešťák.

Napáskovaných 100ks nových kondenzátorů do hodnoty 1G mám s pomocí UNI11-e změřených do tří minut. Ručička se nefláká, tak to odsejpá ;-)

Po změření doporučuji kondenzátor vybít, někdy zůstane nabitý, a mohlo by to udělat neplechu na citlivějších součástkách po osazení do plošného spoje.

Vašek
Odpovědět

Zpět na „Poradna“