Jak změřit elyt 128G/28V?
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Takže na začátku stačily hodinky a běžný regulovatelný zdroj co je v dílně. Teď bude pořízen střídavý zdroj proudu kolem 13A o přesném napětí 0,315V. A k tomu voltmetr, a ampérmetr,... Kabely a spoje musejí být ovšem bytelné, aby nevznikaly úbytky na 315mV někde na cestě.Milan_F píše:... Když se napětí sníží na 0,315V, pak 1G-> 0,1A. No a těch 13A je už snesitelnějších.
Nedala by se použít ještě nějaká metoda s radioaktivním Cesiem?
to trafo bylo celkem macek a jestli tam byli dva závity? (asi 25mm lanem)
- tomasjedno
Klidně, ale dopočítáš to s takovou chybou(nepřesností), že se ti protočí panenky. Když budou ty kapacity 1:10 a budeš měřit s přesností na 1%, tak výsledek bude na 20%.jenicek píše:...a co si změřit nějakej kundik s velkou kapacitou co ještě dokážeš změřit a pak k němu připojit sériově tenhle a dopočítat to?
Zabralo to celé s přípravou a dvěma opakovanými pokusy asi 5minut.
Navíc je to dobrá pomůcka pro kontrolu a vyřazování starých elytů při opravách. Protékající proud potrápí případně uhnilé přívody. Když kondenzátor projde takovou zkouškou, je dobrý.
Původní Sinclairův článek (koncipovaný pro potřeby oprav a servisu zesilovačů) zde:
http://www.aldax.cz/index.php?act=prod& ... &key=elyty
- feliz_navidad
Nic víc tom není potřeba hledat. Takhle jednoduché to je.PavelFF píše:Právě jsem to zkusil na elytu 10G/100V. Nastavil jsem omezení proudu na 0,01A a napětí 30V. Po asi 35s zdroj přešel z proudového režimu do napěťového a proud klesl na nulu. Takže kapacita asi 11mF. Tak se má běžný laboratorní zdroj chovat.
Zabralo to celé s přípravou a dvěma opakovanými pokusy asi 5minut.
Pokud bych chtěl mít absolutní jistotu, změřil bych kondenzátor ještě běžným měříčem C. Pokud hodnoty odpovídají, vím, že postup není zatížen významnou chybou a můžu měřit libovolné velikosti kondenzátorů.
Ještě jsi měl napsat, že napětí stoupalo z nuly až po nastavených 30V. To pro ty, co mají problém s chápáním funkce laboratorního zdroje v režimu zdroje proudu.PavelFF píše:Právě jsem to zkusil na elytu 10G/100V. Nastavil jsem omezení proudu na 0,01A a napětí 30V. Po asi 35s zdroj přešel z proudového režimu do napěťového a proud klesl na nulu.
Tohle měření, nebo třídění dobrých kusů, jsem dělával běžně, když jsem se dostal k haldě vyhozených velikých průmyslových elytů 10G/100V. Před tím jsem je dlouho pro jistotu formoval a měřil svodový proud. Uložil jsem je nabité asi na 60V ať se hezky formují, dělá jim to dobře. Legrace byla,když třeba po roce dvou jsem jeden chtěl na něco použít. Tak jsem ho před měřením - jen pro jistotu - vybil. Zkratem. Šleha jako prase! Nečekal jsem, že si udrží tolik náboje po tak dlouhé době.
Včera jsem elyt před pokusem už pochopitelně změřil. Všechny měly ještě asi 20 až 25V. Vybil jsem ho přes odpor. Nevím kdy jsem je nabíjel naposledy, ale musely to být řádově roky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!