U svých bastlů to neřeším, 2 pouzdra logiky = mcu. U výroby může být oser se zbytečným nahráváním softu, tam se může trocha logiky při jejích dnešních cenách vyplatit.DukeNuke píše:ne tak úplně. Ano, nahradit 200 hradel jedním mcu je v pořádku, ale dávat mcu tam, kde stačí pět brouků je dle mě hloupost. Už jen proto, že pokud nějaký brouk odejde, vyměním ho a jedu dál. Pokud odejde mcu je konec. Když nemám program, můžu to vyhodit celý.ondraN píše:Hradla jak kde. V nějakém jednoúčelovém bastlu klidně. Použít šuplíkové zásoby je taky dobrá cesta. Cpát to do nějaké sériově vyráběné konstrukce je v dnešní době blbost, pokud to není vyloženě nutné.
Číslicové logické obvody
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
- martinkopp
- martinkopp
O kurwa, o těch mi ani nemluv. V Indii je za komentář v kódu snad trest smrti nebo co.rnbw píše:Toto dokazal Microsoft uz davno, stacili na to programatori z Indie.martinkopp píše:Jinak práci borců využívající ve větší míře AI poznáš (zatím) celkem spolehlivě. Co nefungovalo je v nové verzi opraveno, co fungovalo zas neffunguje. A tak pořád dokola
Navíc je tu opravitelnost. Vadný logicky IO vyměním a zařízení opět frčí. Tam kde je MCU je mi nový integráč bez programu na nic.martinkopp píše:U svých bastlů to neřeším, 2 pouzdra logiky = mcu. U výroby může být oser se zbytečným nahráváním softu, tam se může trocha logiky při jejích dnešních cenách vyplatit.DukeNuke píše:ne tak úplně. Ano, nahradit 200 hradel jedním mcu je v pořádku, ale dávat mcu tam, kde stačí pět brouků je dle mě hloupost. Už jen proto, že pokud nějaký brouk odejde, vyměním ho a jedu dál. Pokud odejde mcu je konec. Když nemám program, můžu to vyhodit celý.ondraN píše:Hradla jak kde. V nějakém jednoúčelovém bastlu klidně. Použít šuplíkové zásoby je taky dobrá cesta. Cpát to do nějaké sériově vyráběné konstrukce je v dnešní době blbost, pokud to není vyloženě nutné.
- martinkopp
Paradoxně pro výuku je TTL v dnešní době ukázková a zadarmo. Brouci se dají pořídit za pár haléřů. Ale hlavně nemusíme řešit jejich 5V napájení. Každý má doma několik nabíječek na mobilrudolf02 píše:neztrácet čas 74XXx. Snad se to na školách běžně učí v jiných zemích.
Proč tedy se stále vracet k těmto součástkám? Nakonec si občas něco ukuchtím s lampamy, ale ty také do povinné výuky mládeže nepatří.
Kde je v mém stanovisku chyba, co jsem přehlédl?
Jinak je to o tom, jak efektivně vydělat peníze. Podívejte se třeba na srovnání IQ151 versus ZX Spectrum+. Kolik lidí to vyvíjelo a kolik na tom kdo vydělal a prodělal.
Číňan je dneska už dál. Pro jisté funkce už se za přijatelnou cenu nechá udělat zákaznický obvod v sérii od 10 000kusů. Nebo třeba renesas nabízí programovatelný kombinovaný čip analog plus logika za pár drobných. Většina zde publikovaných bastlů se do toho čipu vejde.
U těch školáků je problém někde trochu jinde. Největší problém je, že absolventa oboru hw elektronika tady v čr není nikdo moc ochotný zaplatit a dovycvičit. Logicky se ti chytřejší dají raději na programovaní, práva nebo medicínu.
Druhá věc je naprosto tragická úroveň výuky matematiky na základkách a průmyslovkách. Bez matematiky a logického myšlení to nejde.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&t=108567