Číslicové logické obvody

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
martinkopp

#16 Příspěvek od martinkopp »

DukeNuke píše:
ondraN píše:Hradla jak kde. V nějakém jednoúčelovém bastlu klidně. Použít šuplíkové zásoby je taky dobrá cesta. Cpát to do nějaké sériově vyráběné konstrukce je v dnešní době blbost, pokud to není vyloženě nutné.
ne tak úplně. Ano, nahradit 200 hradel jedním mcu je v pořádku, ale dávat mcu tam, kde stačí pět brouků je dle mě hloupost. Už jen proto, že pokud nějaký brouk odejde, vyměním ho a jedu dál. Pokud odejde mcu je konec. Když nemám program, můžu to vyhodit celý.
U svých bastlů to neřeším, 2 pouzdra logiky = mcu. U výroby může být oser se zbytečným nahráváním softu, tam se může trocha logiky při jejích dnešních cenách vyplatit.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

martinkopp píše:Jinak práci borců využívající ve větší míře AI poznáš (zatím) celkem spolehlivě. Co nefungovalo je v nové verzi opraveno, co fungovalo zas neffunguje. A tak pořád dokola :-)
Toto dokazal Microsoft uz davno, stacili na to programatori z Indie.
martinkopp

#18 Příspěvek od martinkopp »

DukeNuke píše:Jestliže se musíš takto ptát, pak se obávám, že jsi spokojen sám se sebou. Jednou na to přijdeš a pak už se nebudeš muset ptát, ale sám budeš vědět, kde máš rezervy.
Zajímá mne to, takže asi spokojen nejsem. Nenech se prosit a prozraď nám to, vždy se rád něčemu přiučím.
martinkopp

#19 Příspěvek od martinkopp »

rnbw píše:
martinkopp píše:Jinak práci borců využívající ve větší míře AI poznáš (zatím) celkem spolehlivě. Co nefungovalo je v nové verzi opraveno, co fungovalo zas neffunguje. A tak pořád dokola :-)
Toto dokazal Microsoft uz davno, stacili na to programatori z Indie.
O kurwa, o těch mi ani nemluv. V Indii je za komentář v kódu snad trest smrti nebo co.
ZVUK2000

#20 Příspěvek od ZVUK2000 »

martinkopp píše:
DukeNuke píše:
ondraN píše:Hradla jak kde. V nějakém jednoúčelovém bastlu klidně. Použít šuplíkové zásoby je taky dobrá cesta. Cpát to do nějaké sériově vyráběné konstrukce je v dnešní době blbost, pokud to není vyloženě nutné.
ne tak úplně. Ano, nahradit 200 hradel jedním mcu je v pořádku, ale dávat mcu tam, kde stačí pět brouků je dle mě hloupost. Už jen proto, že pokud nějaký brouk odejde, vyměním ho a jedu dál. Pokud odejde mcu je konec. Když nemám program, můžu to vyhodit celý.
U svých bastlů to neřeším, 2 pouzdra logiky = mcu. U výroby může být oser se zbytečným nahráváním softu, tam se může trocha logiky při jejích dnešních cenách vyplatit.
Navíc je tu opravitelnost. Vadný logicky IO vyměním a zařízení opět frčí. Tam kde je MCU je mi nový integráč bez programu na nic.
martinkopp

#21 Příspěvek od martinkopp »

Na druhou stranu, mcu mám vždy doma, protože u svých věcí se snažím používat co nejmíň různých typů a mám těch oblíbených zásobu. Takže přehodím mcu, nahraju soft a věc za pár minut znovu funguje. Logiku musím často objednat a čekám pár dnů než přijde.
xsc

#22 Příspěvek od xsc »

To je teď. Sháněj to samé MCU za 20-30 let :-)
ondraN

#23 Příspěvek od ondraN »

Myslím, že se tu trochu míchá účel. Pokud zařízení navrhuji a vyrábím, je můj pohled čistě ekonomický. Pokud jsem opravář a nemám přístup k FW v programovatelných obvodech, je můj pohled zase jiný. a jako bastlíř co si něco flikuje pro zábavu nebo jako nějakou pomůcku je to zase úplně o něčem jiném.
lesana87

#24 Příspěvek od lesana87 »

Občas se nějaká ta glue logic hodí i k tomu mikrokontroléru. Třeba na něco, co by se sw nestihlo nebo co ten procesor jaksi neudělá, nějaké hradlování / dekódování adresy externí paměti / periferie a pod. Single gate logic v 6 nohých pouzdrech se občas vidí i v moderní elektronice.
ZVUK2000

#25 Příspěvek od ZVUK2000 »

rudolf02 píše:neztrácet čas 74XXx. Snad se to na školách běžně učí v jiných zemích.
Proč tedy se stále vracet k těmto součástkám? Nakonec si občas něco ukuchtím s lampamy, ale ty také do povinné výuky mládeže nepatří.
Kde je v mém stanovisku chyba, co jsem přehlédl?
Paradoxně pro výuku je TTL v dnešní době ukázková a zadarmo. Brouci se dají pořídit za pár haléřů. Ale hlavně nemusíme řešit jejich 5V napájení. Každý má doma několik nabíječek na mobil :)
HF_Tech

#26 Příspěvek od HF_Tech »

Dnes jsou i procesory s tou integrovanou logikou. Běžně dostupné jsou od Microchip Atmel - logika dělá rychlé funkce, jako třeba řízení střídače a cpu dělá všechno kolem.
Jinak je to o tom, jak efektivně vydělat peníze. Podívejte se třeba na srovnání IQ151 versus ZX Spectrum+. Kolik lidí to vyvíjelo a kolik na tom kdo vydělal a prodělal.
Číňan je dneska už dál. Pro jisté funkce už se za přijatelnou cenu nechá udělat zákaznický obvod v sérii od 10 000kusů. Nebo třeba renesas nabízí programovatelný kombinovaný čip analog plus logika za pár drobných. Většina zde publikovaných bastlů se do toho čipu vejde.

U těch školáků je problém někde trochu jinde. Největší problém je, že absolventa oboru hw elektronika tady v čr není nikdo moc ochotný zaplatit a dovycvičit. Logicky se ti chytřejší dají raději na programovaní, práva nebo medicínu.
Druhá věc je naprosto tragická úroveň výuky matematiky na základkách a průmyslovkách. Bez matematiky a logického myšlení to nejde.
ZVUK2000

#27 Příspěvek od ZVUK2000 »

Ale hraní s hradly to logické myšlení podporují.
ferdislav

#28 Příspěvek od ferdislav »

Souhlasím, něco si postavit a bádat jak to funguje,vymyslet to ,je přínosné
Nejdřív obvody jako skládání funkcí
(Podobně funguje logo! například)
A s ohledem na elektroniku,potom lépe pochopit funkce těch tranzistorů uvnitř...
samec

#29 Příspěvek od samec »

Mám taký pocit, že sme sa tu už o tejto téme bavili na niekoľkých stranách v inom vlákne
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&t=108567
Zmije

#30 Příspěvek od Zmije »

Já bych to klidně vzal od DTL přes TTL hradla, ale k FPGA bych se dostal nejpozději v 5. hodině.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“