Číslicové logické obvody
Moderátor: Moderátoři
S odstupem více než půl století se domnívám, že tím je řečeno to podstatné.lesana87 píše:Takže dneska stačí vyučovat jen dva předměty, Hovory s AI a Čumění na youtube. Jen nevím, kde se vezmou ti "lidé, kteří vědí o co jde".
A vzpomínám na dobu, kdy jsem z fakulty jezdil žebrat do Rožnova o pokusné vzorky prvních obvodů TTL.
- tomasjedno
Proto, že je nejuniverzálnější a proto, že ty pozdější a jednodušší z něj následně všecky vycházejí ??Zmije píše:...
Proč by ten první měla být zrovna Latina nebo jiný mrtvý jazyk?
A kutilmile - nelituju tě
ad zmije: mrtvý jazyk taky jazyk. Když pominu assembler, tak můj první jazyk byl fortran - a kde je mu konec dnes? Používal jsem basic, forth, cobol, pak teprve pascal, pak delphi a teď síčko. Je to všechno na jedno brdo. Stačí znát syntaxi a vědět, co to má dělat.
Já to právě nemyslel lingvisticky, ale "počítačsky" - pokud se naučíš starej jazyk, tak už je jednodušší se naučit ty modernější, protože jak jednou zvládneš používat tu "stylistickou strukturu", další učení ti už jde mnohem snáz.DukeNuke píše:Latina rozhodně není nejuniverzálnější. A vychází z něj jen ty jazyky, kam se svého času dostali Římané. My jsme pro Římany byli jen barbaři, proto v našem jazyce latiny pomálu.
ad zmije: mrtvý jazyk taky jazyk. Když pominu assembler, tak můj první jazyk byl fortran - a kde je mu konec dnes? Používal jsem basic, forth, cobol, pak teprve pascal, pak delphi a teď síčko. Je to všechno na jedno brdo. Stačí znát syntaxi a vědět, co to má dělat.
A kutilmile - nelituju tě
- martinkopp
Tak o to bych sebemenší strach neměl. Pokud po té práci bude poptávka, jinými slovy najde se někdo jež to dobře zaplatí, vždy se najde dost lidí kteří se to za peníze naučí. A pokud po takové práci poptávka nebude, celkem nic se nestane když to nikdo umět nebude. K čemu by dnes byly zástupy odborníků na kontrukci elektronek a zařízení z nich - k ničemu.jjilek píše:S odstupem více než půl století se domnívám, že tím je řečeno to podstatné.lesana87 píše:Takže dneska stačí vyučovat jen dva předměty, Hovory s AI a Čumění na youtube. Jen nevím, kde se vezmou ti "lidé, kteří vědí o co jde".
A vzpomínám na dobu, kdy jsem z fakulty jezdil žebrat do Rožnova o pokusné vzorky prvních obvodů TTL.
No a ta většina co umí jen čumět na youtube? Ta skončí za pár kaček u lopaty. A čím víc takových bude, tím líp se budou mít ti, co se něco naučili. Bylo tomu tak vždy od začátku světa a bude i do jeho konce.
A pleteš se i v ostatním. Mě ještě učili elektronky, a když mi některý z kluků muzikantů donese zesík, tak pokud to není něco zapeklitého, dokážu identifikovat a odstranit závadu. A to jen proto, že ve škole mě naučili základy a naučili mě, jak je hledat. Naučili mě, že vývoj jde stále dopředu a co mě naučí dnes, zítra může být jinak. A naučili mě se učit.
Učit se něco "zprostředka" nikdy nevede ke kýženému výsledku. Pak jsi jen lopatka, která donekonečna opakuje jednu jedinou operaci, aniž by věděla proč. A proto můžeš být učitelem, který klidně napíše "Žáci by se měly učit". Fuj.
Na logiku VHDL/Verilog, co se týče programovacích jazyků, RayeR má někde na stránkách, že léta programoval v Pascalu, a jak se trochu naučil C, na Pascal rychle zapomněl.... tím je víceméně řečeno vše.
C je nejvíc low-level jazyk hned po assembleru, ale to neznamená, že se v něm nedají psát jednoduché věci a jednoduše (to bylo myšleno tím "stačí znát základní konstrukce" cyklus, podmínka atd.) - což pro začátek skutečně stačí, a kdo chce být "fajnšmekr", posune se dál časem a kdo nechce, zůstane u jednoduchého (vč. např. Arduina), nebo se posune třeba k prodávání zeleniny na tržnici.... důležité je, že je kam se posouvat.
Když je řeč o PLC a logice, Siemens (i jiné) umožňují popsat logické zapojení v režimu STL pomocí příkazů - to je velmi poučné, stejně jako si to v režimu funkčních bloků (FBD) naklikat a do STL potom přepnout.